MENU

Bafra'da Kültür Turizminin Temelleri-1: Ulaşım" Konferansı
01 Aralık 2016, Perşembe - 12:23
Güncelleme: 01 Aralık 2016, Perşembe - 12:24

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Turizm Fakültesi’nde "Bafra'da Kültür Turizminin Temelleri-1: Ulaşım" başlıklı  bir konferans düzenlendi.

Bafra Şevket Aşçı Turizm Fakültesi’nde düzenlenen konferansta OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Vezirköprü-Bafra arası Kızılırmak Vadisi yolunun tarihteki önemi, Vezirköprü-Bafra arasındaki Kızılırmak üzerinde yapılan kayık ulaşımı, Vezirköprü Kunduz Ormanları’ndan Bafra Kereste Fabrikası’na Kızılırmak üzerinden tomruk nakliyatı, Bafra -Engiz Dekovil  demiryolu hattı ve Çetinkaya Köprüsü ile deniz feneri hakkında geçmişten günümüze yaşanmış hikâyeler hakkında sinevizyon eşliğinde bilgi verdi.
Konferansa Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"Bafra -Engiz Dekovil Hattı Samsun için Cumhuriyeti'in ilk yıllarında yapılan en önemli yatırım"

Konferansta Bafra -Engiz Dekovil Hattı'nın, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Samsun'da yapılan en önemli özel teşebbüs yatırımlarından biri olduğunu ifade eden Yılmaz, "Dekovil hattı, Bafra Kereste Fabrikası’nda üretilen mamul maddenin deniz yolu bağlantısı kurularak iç ve dış pazarlara ulaştırılması amacıyla inşa edilmiştir. Çünkü Bafra Kereste Fabrikası tek bir üniteden değil, Kunduz Ormanları’ndan başlayan ve Engiz’de Kumcağız İskelesi’nde sona eren büyük bir sistemden oluşmaktadır.” dedi.

"Vezirköprü ve Bafra akarsu taşımacılığına en güzel örnek ilçelerimiz"

Türkiye'de  karayollarının gelişmeye başladığı 1950 yılına kadar Bafra -Engiz Dekovil Hattı'nın ürün nakliyesi açısından tek seçenek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, akarsu taşımacılığına da dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti, "Esas olarak insan ve hayvan gücünden yararlanılsa da bazen tabiatın verdiği imkânlar da ihmal edilmemiş, bunlar da değerlendirilmiştir. Ormancılık faaliyetlerinde ormanlardan kesilen tomrukların akarsulardan faydalanarak su gücü ile ihtiyaç duyulan yerlere taşınması hususu da bunlardan biridir. Yaklaşık 60 yıl önce sona eren ve tarihin sayfalarında yerini alan bu faaliyetin en güzel örneklerinden birinin yaşandığı yer Kızılırmak’ın Samsun’da Vezirköprü ve Bafra ilçeleri arasında kalan kısmıdır."
Konferans sonunda katkılarından dolayı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz'a plaket veren Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, "2016-2017 eğitim-öğretim yılının bir parçasını bundan sonra oluşturacak olan konferans serisinin ilkini Prof. Dr. Cevdet Yılmaz hocamızla gerçekleştirdik. Kendileri yaşayan en iyi beşeri coğrafyacıdır bizlerin gözünde. Hocama katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

X
Secure Login

This login is SSL protected