OMÜ SUVAM’daki Projeyle Çocuklara Yönelik Atravmatik Bakım Uygulamalarının Sıklığı Arttı
28 Temmuz 2023, Cuma - 11:36
Güncelleme: 31 Temmuz 2023, Pazartesi - 15:34

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenen ve “1908 Çağrılı Sosyal Sorumluluk ve Topluma Hizmet Kapsamında Araştırma ve Geliştirme Projeleri” dâhilinde yürütülen “Atravmatik Bakım Uygulamalarının Çocuk, Ebeveyn ve Hemşire Üzerine Etkisi” adlı proje başarıyla sona erdi.

OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUVAM) Çocuk Kan Alma Biriminde uygulanan proje; Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Esra Tural Büyük’ün yürütücülüğü ile SUVAM Kalite Direktörü Figen Bakan ve SUVAM Çocuk Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Yeşim Ateş’in iş birliğinde gerçekleştirildi.

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Büyük “İyi klinik uygulamaları açısından örnek bir proje”

Proje doğrultusunda hemşirelere atravmatik bakım konusunda bilgilendirme yapılırken yanı sıra, çocuğun yanında bulunan ebeveynlerin bakım memnuniyetleri değerlendirildi. Proje yürütücüsü Doç. Dr. Esra Tural Büyük, çocukların kan alma esnasında yaşayabileceği ağrı, korku ve anksiyete hissini en aza indirgenmeye çalıştıkları projenin iyi klinik uygulamalara örnek olduğunu belirtti.

Başarıyla uygulanan projenin eğitimleri, SUVAM Çocuk Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Yeşim Ateş tarafından planlandı. Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Esra Tural Büyük, Öğr. Gör. Dr. Merve Koyun ve Arş. Gör. Dr. Hatice Uzşen’in tüm pediatri hemşirelerine verdiği eğitimlerde de ‘çocuk hemşireliğinde atravmatik bakım ve bunun uygulamaya yansımasına’ ilişkin konular yer aldı. Eğitime katılan hemşirelere ise katılım belgesi verilerek eğitime yönelik görüş ve önerileri alındı.

Kan alma işlemi sırasında dikkat dağıtıcı oyuncak materyaller çocukların maruz kaldığı ağrı, korku ve anksiyeteyi azaltıyor

Eğitimlerden sonra SUVAM Çocuk Kan Alma Birimindeki 5-10 yaş arası çocuklar için Çocuk Kan Alma Birim Sorumlu Hemşiresi Selma Can tarafından çocuğun tercih ettiği bir dikkat dağıtıcı oyuncak materyali (köpük balon, stres topu, çiçek dürbünü, müzikli kitap) kan alma işlemi sırasında kullanıldı. Uygulama sırasındaki gözlemlerini aktaran Hemşire Selma Can, proje aracılığıyla çocukların kan alma işlemi sırasında daha az ağrı, korku ve anksiyete yaşadıklarını gözlemlediklerini ve çocukların olumlu hastane deneyimi yaşadıklarını söyledi.

Müdür Yardımcısı Ateş “Atravmatik bakım uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağladı”

OMÜ SUVAM Çocuk Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Yeşim Ateş de “Bu proje, diğer çocuk kliniklerinde pediatri hemşirelerin başvurduğu atravmatik bakım uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağladı.” sözleriyle projenin faydalarını vurguladı.

Kalite Direktörü Bakan “Hastanenin kalite göstergelerine pozitif yansımaları olacak”

OMÜ SUVAM Kalite Direktörü Figen Bakan ise projenin, çocuk ve ebeveynin bakım memnuniyetini olumlu yönde etkileyerek hastanenin kalite göstergelerine pozitif yansımaları olacağını ifade etti.