MENU

AIDS Tehlikesinin Farkında mısınız? Sor, Dinle, Öğren: Sağlıklı Yaşa
14 Aralık 2022, Çarşamba - 09:08
Güncelleme: 14 Aralık 2022, Çarşamba - 11:21

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) insanlığı tehdit eden AIDS’e karşı dikkat çekmek amacıyla “Dünya AIDS Günü Farkındalığı” paneli düzenlendi.

“1 Aralık Dünya AIDS Günü” vesilesiyle organize edilen, “Cinsel Yaşam ve Sağlık” başlığı ve “Sor, Dinle, Öğren: Sağlıklı Yaşa” sloganını taşıyan panele Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKM) ev sahipliği yaptı.

Moderatörlüğünü OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Serap Topatan’ın yaptığı panele; OMÜ Tıp Fakültesinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Davut Güven, Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Samsun Şube Başkanı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Gamze Keleş ile CİSED Ordu Şube Başkanı ve Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Osman Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Paneli; OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehtap Ünlü Söğüt ile Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeliha Koç, Fakülte akademisyenleri ile öğrencileri takip etti.

Programın başlangıcında bütün katılımcılara, tüm dünyada 1988 yılından beri kutlanan “1 Aralık Dünya AIDS Günü” farkındalığının sembolü olan kırmızı kurdele takdim edildi.

Dekan Yardımcısı Ünlü “AIDS ile ilgili farklı faaliyetler, kamuoyunun aydınlatılmasını ve bu yönde duyarlılığın arttırılmasını sağlıyor”

Açılış konuşmasında söz alan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehtap Ünlü Söğüt, önemli bir halk sağlığı sorunu olan HIV (Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virisü) kaynaklı AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome / Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) hastalığı hakkındaki farklı faaliyetlerin, kamuoyunun aydınlatılmasını ve bu yönde duyarlılığın arttırılmasını sağladığını vurgulayarak bu tür etkinliklerin önemine işaret etti.

Etkinliği düzenlemekten ve bir arada olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti belirten Dekan Yardımcısı Ünlü, panelin onursal başkanları Dekan Prof. Dr. Murat Terzi, Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeliha Koç ve Dr. Cem Keçe ile düzenleme kurulundaki akademisyenler ve konuk panelistlere teşekkür ederek “Bugün aslında hepimizin konuşmaktan sakındığı, konuşulmadığı için belki de pek çok hatayı barındıran bir meseleyi odağa alacağız. AIDS hakkında gerçekten eğitim almak ve farkındalığı arttırmak; hem bizler için hem toplum sağlığı için hem de mesleğimiz gereği oldukça önem arz etmekte. Bu anlamda 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında ufuk açıcı ve verimli bir oturum gerçekleşmesi dileğiyle şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Açılış konuşması sonrası OMÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Alper Varış’ın yönetimindeki Müzik Eğitimi öğrencileri, müzik dinletisiyle hünerlerini sergiledi.

Paneli dünya ve ülkemizdeki AIDS’e yönelik güncel verileri paylaşarak başlatan Moderatör Doç. Dr. Serap Topatan, UNAIDS’in (The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS - Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı) her yıl aralık ayında AIDS ile mücadele kapsamında belirlediği temaya dikkat çekti.

UNAIDS’in 2022 teması: Eşitleştir

Doç. Dr. Topatan, UNAIDS 2022 yılı bildirgesinde yer alan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamındaki  ‘HIV ile mücadelede herkes için eşitliği sağlamadan ve günün ihtiyaçlarını çağa uygun politikaların desteklediği yöntemler kullanarak gidermeden sıfır yeni bulaş hedefine küresel düzeyde ulaşılamayacağı’ ifadelerine vurgu yaparak bu yılın temasının “Eşitleştir” olduğunu söyledi. Topatan, bu temadaki eşitleştir kavramının; hem düşük ve orta gelirli ülkelerde AIDS ile mücadele için gerekli olan bütçenin temin edilebilmesi hem de ülkemiz gibi hâlen insanların sosyal damgalanma ve etiketlenme korkusundan ötürü HIV testi yaptıramadığı ülkelerde test yoluyla toplumdaki HIV pozitif birey sayısının bilinmesi anlamını taşıdığını sözlerine ekledi.

Ardından konuşmacılara söz verilen panelde, ülkemizde AIDS ile mücadele kapsamında toplumdaki ulusal cinsel sağlık eğitim programları ile broşür ve poster gibi farkındalığı arttıran materyallerin yaygınlaştırılmasının önemi vurgulanırken insanların etiketlenme korkusu olmadan HIV testi yaptırabileceği ve tedavilerinin sağlanabileceği dile getirildi.

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Serap Topatan’ın moderatörlüğündeki panelde; OMÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Davut Güven “Tıbbi ve Toplumsal Boyutları ile AIDS” başlıklı sunumla katılımcılara hitap ederken, CİSED Samsun Şube Başkanı Operatör Doktor Gamze Keleş “Cinsel Yaşam ve Kadın Sağlığı”, CİSED Ordu Şube Başkanı Operatör Doktor Osman Çelik ise “Cinsel Yaşam ve Erkek Sağlığı” temalarını ele aldı.

Soru-cevap formatında etkileşimli devam eden panelin son bölümünde de katılımcıların etkinliğe yönelik görüş ve önerileri alındı.

X
Secure Login

This login is SSL protected