Tüm disiplinleri içeren ve çok sayıda bilim dalından uzman katılımcıların yer aldığı uluslararası ‘İklim Değişikliği için İşbirliği ve Yeşil Mutabakat Sempozyumu’ başladı. Akademi, kurum ve sektör temsilcilerini Samsun’da buluşturan sempozyumda; iklim değişikliği tüm yönleriyle ele alınacak.
24-26 Ekim 2022 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) tarafından gerçekleştirilecek sempozyum sonunda akademik çıktılar rapor haline getirilerek deklare edilecek.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyuma; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, misafir konuşmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyum açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmasını ÇEVSAM Müdürü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı gerçekleştirdi. Ardından Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal katılımcılara hitapta bulundu. Açılış konuşmalarının ardından Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Salihoğlu ‘Kürsel Isınmayla Mücadele: Vaatler ve Gerçekler’ konulu açılış konferansını gerçekleştirdi.
Açılış konferansı ardından Rektör Ünal katılımcı akademisyen ve konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti. Açılış programının ardından Rektör Ünal ve Üniversite üst yönetimi fuaye alanında sergilen poster ve proje sunumlarını dinledi. Uluslararası temsilcilerle sohbet eden Rektör Ünal, atölye çalışmalarına da eşlik etti.
İnsan kaynaklı iklim değişikliği doğanın geniş çapta bozulmasına neden olmakta ve dünya çapında milyarlarca insanın hayatını etkilemektedir. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 2022 yılında yayınlanan İklim Değişikliği raporunda, iklim değişikliğinin etkilerini, risklerini ve adaptasyonları ele alınarak hem insanların hem de ekosistemin bu olumsuz etkilerle mücadele etmesinin mümkün olmadığı açıkça vurgulanmaktadır. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Avrupa Yeşil Anlaşması, iklimi nötr hale getirmeyi, iklim ve çevre sorunlarını tüm politika alanlarında fırsata dönüştürmeyi ve kaynakları verimli kullanarak rekabetçi bir ekonomiye geçişi sağlamayı amaçlayan bir dizi politika geliştirmiştir. Avrupa Yeşil Anlaşması'na uyum kapsamında Türkiye, Paris Anlaşması'nı kabul ederek 2050 için net sıfır emisyon hedefi belirledi. Türkiye'nin sürdürülebilir ve kaynakları verimli kullanan bir ekonomiye geçişine katkı sağlamak ve sanayi, tarım, enerji ve ulaştırma politikalarına etkilerini ele almak amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından Yeşil Düzen Eylem Planı hazırlanmıştır. Eylem Planı kapsamında ilgili hedeflere ulaşmak için temel eylemler; karbon emisyonlarının sınırlandırılması, yeşil ve döngüsel ekonomi, yeşil finansman, temiz, ekonomik ve güvenli enerji arzı, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir akıllı seyahatler, iklim değişikliği ile mücadele, diplomasi ilkelerinin oluşturulması ve Avrupa Yeşil Anlaşması ile ilgili farkındalığın artırılmasıdır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından iklim değişikliğinin nedenlerini, etkilerini ve olası çözümlerini değerlendirmek üzere düzenlenen çok disiplinli, uluslararası bir sempozyum olan “İklim için İşbirliği ve Yeşil Anlaşma Sempozyumu”na sizleri davet etmekten mutluluk duyuyoruz. Bu sempozyumun temel amacı, iklim değişikliğini tüm yönleriyle ele almak; Üniversitelerin, kurumların, eğitimcilerin ve bilim insanlarının yanı sıra çevre ile ilgili farklı sektörlerin çalışanlarını bir araya getirmektir. Sempozyum programında davetli konuşmacılar, sözlü bildiriler, poster sunumları, çevre ödülleri, yenilikçi yayın ödülleri ve iklim elçileri oturumları düzenlenerek bilimsel ve sosyal açıdan zengin bir etkinlik gerçekleştirilecek.
Katılımcılara teşekkür belgesi takdim edilen sempozyum detaylarına https://coforclimate.omu.edu.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
İklim için İş Birliği ve Yeşil Mutabakat Sempozyumunu izlemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.