İlk defa Türkiye’de ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen FISU Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası Açılış Seremonisi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde görkemli bir törenle gerçekleşti.
50 ülke 430 üniversite ve 769 sporcunun katıldığı FISU Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası Açılış Seremonisine yoğun ilgi gösterildi. Seremoniye Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Dünya Üniversite Sporları (FISU) Başkan Vekili Leonz Eder, Burdur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İdris Varıcı, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TUSF) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ömer Altunsoy, Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci, sporcular, antrenörler ve öğrenciler katıldı.
Program katılımcı üniversitelerin temsilci sporcularının geçiş töreniyle başladı. Dünya Kupasına katılan ülke ve üniversite temsilcilerinin gerçekleştirdiği geçiş töreni gerçekleştirildi. Renkli sahnelerin yaşandığı geçiş töreninin ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Açılış seremonisine rektörlerin katılmasından memnuniyet duyduğunu belirten OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Öğrencisinin yanında rektörünün görüldüğü bu resim bütün branşlarıyla sporun, birimlerin ya da öğrencilerin kişisel çaba ve hobisi olma dışında bir mecraya taşındığını göstermekte, böylece sporun daha sağlıklı ve güçlü, özgüveni yüksek, beceri ve yetkinlikleriyle toplumuna katkı sunan bir nesil yetiştirmede güçlü bir araç olarak tanımlandığı görülmektedir. Bu farkındalık ülkemizin uluslararası arenada daha görünür olmasına vesile olacak bireylerinin aidiyet bilincinin güçlenmesine ve müsabakalarda ülkemizin daha güçlü temsiline imkân sağlayacaktır. ’Kişilik gelişiminden uluslararası iletişime, küskünlüklerden, kavgadan ve daha da önemlisi savaştan, küresel barışa ve dayanışmaya sevk edilebilecek on günlük bir argüman olan bu etkinliğin Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yapılmasından son derece mutluyuz. Ev sahibi olarak hepinizi saygıyla tekrar tekrar selamlıyorum.” dedi.
OMÜ’nün Samsun’un ürettiği bir değer olduğunu söyleyen Rektör Ünal, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi yaklaşık yarım asırlık bilgi birikimiyle bölgenin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayan ve girişimci unvanlarına sahip olan araştırma üniversitesi olmayı hedef olarak belirlemiş bir üniversitedir. 120 farklı ülkeden 5 bin 500 uluslararası öğrenci olmak üzere toplam 52 bin öğrencisiyle kampüsünde 9 farklı dilin konuşulduğu Türkiye’deki nadir kampüslerden biridir. Bu başarının arkasında kuruluşundan bugüne takım olarak OMÜ, coğrafi lokasyonu, Samsun halkı, yöneticileri, kurum ve kuruluşları yani Samsun yer almaktadır. Samsun TEKNOFEST gibi dünya çapında rekor düzeyde yarışmacı ve ziyaretçi katılımına sahip organizasyonu başarıyla gerçekleştirmiş bir kadroya sahiptir. Dünya çapında üniversiteler arası gerçekleştirilen dövüş sporları müsabakasına ev sahipliğiyle söz konusu tecrübesiyle ciddi katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.
OMÜ’nün üniversiteler arası yapılan sıralamalarda kendini sürekli yukarı çektiğini belirten Rektör Ünal, “OMÜ, ürettiği bilgi ve yetiştirdiği bilim insanları, sanatçı, sporcu ve bürokratlarıyla adından sıklıkla söz ettirmektedir. Nitekim 2021-2022 yılı müsabakalarında 15 altın 8 gümüş ve 17 bronz madalya ile tüm üniversiteler arasında 8. sırada yer almış başarısını daha da yukarı taşımak için gerekli adımları da atmıştır. URAP sıralamasında 26,Türkiye patent tescil sıralamasında ise 4. sırada yer alan toplam kaliteyi hedefleyen bir üniversite olarak ortaya çıkmıştır. Bu yükseliş ivmesini de sürdürmeye devam edecektir.” dedi.
Organizasyonun Samsun’un öz güvenine katkı sağladığını söyleyen Rektör Ünal, “FISU kısaltmasıyla bilinen bu müsabakalar Samsun’da Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve OMÜ iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. 50 ülkede faaliyet gösteren 430 üniversiteden sporcular yaklaşık 10 gün boyunca samsunda kalacak ve müsabakalara katılacaktır. Dünyanın yaşadığı sosyo-ekonomik sıkıntılara, krizlere, savaşlara rağmen organizasyonun gerçekleştirilebilmesi başlı başına bir başarıdır. Organizasyon komitesi işini aşkla yapıyor süreci profesyonelce yönetiyor. Bu nedenle başarıyla tamamlayacağımızdan hiçbir şüphemiz yok. Kendilerini huzurlarınızda tebrik ediyorum. Değerli katılımcılar organizasyonun açılış konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Kasapoğlu yapacaktı. Ancak bakanımızın yoğun programı nedeniyle aramızda bulunamadı. Buradan huzurlarınızda kendisine şükranlarımı sunmak istiyorum. Zira bu şampiyonanın Türkiye de ve Samsun’da yapılmasına vesile olmuş sonrasında her türlü donanımın sağlanması konusunda da hiçbir fedakârlık ve katkıdan geri durmamıştır. Temsilen süreci doğrudan takip eden ve şu an da aramızda bulunan Genel Müdürümüz Ömer Altunsoy’a da özel olarak teşekkür ediyorum. Katılan bütün sporcularımıza başarılar diliyorum. FISU’yu tebrik ediyorum. Bundan sonraki etkinliklerinde daha güçlü sonuç alabilecek daha etkili operasyonlar yapacağından hiçbir endişemiz yok. Böylesine bir organizasyonun Samsun’da yapılması beni son derece mutlu etmiştir. Samsun’un öz güvenine güven katmıştır. Geleceğe yönelik ufkunu güçlendirmiş, büyütmüştür. Hepinize katılımlarınız nedeniyle teşekkür ediyorum. Sporcu kardeşlerimi tebrik ediyorum. Onlar sadece bir müsabakanın bir parçası, aracı değil aynı zamanda dünyada üniversitelerde farkındalık oluşturan kendi emsallerine akran eğitimi aracılığıyla eğitim veren farkındalık oluşturan, yön gösteren bir misyona sahiptirler. Bu mesajın Samsun’da verilmesi son derece önemliydi ben kendilerine özel olarak teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir konuşmasında, “Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi Samsun, bölgenin merkezi. Karadeniz; iklimi itibariyle ve insan yapısı itibariyle ülkenin geleceğinde çok önemli rol oynayan bir bölgenin merkezinde yer alan şehirdeyiz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biridir. Şu anda da yeni gelişen Samsun Üniversitesi’yle birlikte Samsun bir üniversite şehri. Üniversitelerarası Dövüş Sporları Kupa Şampiyonasının burada yapılıyor olmasından çok büyük mutluluk duydum. Gençlik ve Spor Bakanımıza, Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Müdürümüze ve Federasyon Başkanlarına bu organizasyonun Samsun’da olmasına ve başlamasına olanak sağladıkları için teşekkür ediyorum. Biz daha 20 gün önce dünyanın en büyük Teknoloji Festivaline ev sahipliği yaptık. 900 bin katılımcı, Karadeniz olarak 1 milyon 300 bin. Hiçbir aksaklığa sebebiyet vermeden Samsunumuzun tüm yetkili ve ilgililerinin ilgisi ve alakasıyla müthiş bir organizasyona ev sahipliği yaptık. Hemen akabinde böyle çok önemli organizasyonu, ilk kez düzenlenen şampiyonaya da ev sahipliği yapmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Bu bizim organizasyon kabiliyetimize çok ciddi bir tecrübe katacak ve buna benzer organizasyonları gerçekleştirmekte çok daha ileri safhada becerilerimize, organizasyon kabiliyetimize güç katacaktır. Ama bunun da ötesinde bizim bir hedefimiz var. Hedefimiz tüm ilgililerle; Valiliğimiz, Emniyet Müdürlüğümüz, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz, Üniversite Rektörümüz ve tüm diğer kişilerle arzu ediyoruz ki tüm misafirlerimize hayatlarında unutamayacağı bir 10 günü yaşatmak bizim görevimiz diye düşünüyorum. İnşallah bunu başaracağız. Samsun vizyon bir şehir. Şehrin tüm dinamikleriyle çok güzel işbirliği yapan, olabilecek en iyi bilgi ve birikimiyle vizyon uygulamaları hem şehrin tamamına hem şehirde yaşayan insanların tamamının hayatına dokunabilen ve bunu örnek bir şekilde yapmaya gayret eden bir şehrin Büyükşehir Belediye başkanı olarak 5 bin çalışanıyla birlikte inşallah bu organizasyon için elimizden gelen her şeyin en iyisini yapma gayretinde olacağız. Umarım sizleri mutlu ederiz. Umarım çok güzel bir şampiyona olur. Tekrar hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.” sözlerine yer verdi.
Açılış seremonisinde konuşan Türkiye Üniversiteler Spor Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, ‘Bu organizasyon inşallah Avrupa’da almış olduğumuz başarıların dünya platformuna taşınmış hali olur. Bize bu imkânı veren başta Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve spor bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Destekleri olmasaydı biz bu organizasyonu gerçekleştiremezdik. Ayrı bir parantez açmak lazım Samsun’a. Samsun’a biz ‘’Olimpic City of Samsun’’ yani Olimpiyat Şehri Samsun diyoruz. Samsun bizi bağrına bastı biz buna 6 aydır hazırlanıyoruz. Özellikle Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’e ayrı bir parantez açmak lazım, bize inanılmaz destek oldu. Birlikte çalıştığımız üniversitemiz zaten güzide üniversitelerimizden bir tanesi. Bu operasyonu birlikte yapıyoruz. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Yavuz Ünal olmakla birlikte Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin akademik ve idari personeline şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca bizim teşkilatımızın başta değerli müdürü Feyzullah kardeşime ve onun çalışma ekibi, 7/24 bu güzel organizasyonu bizimle birlikte gerçekleştiren İl Müdürlüğümüze sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Federasyonumuzun çalışanları biz görevimizi yaptık ama olağanüstü faaliyet gösterdiler çünkü son iki aydır sürekli uluslararası organizasyonlardayız ve devam edeceğiz. Onlara şükranlarımı sunuyorum. Bizimle beraber organizasyonda görev alan tüm görevlilere, emekleri geçen tüm Samsunlulara ama özellikle bizimle beraber o güzel kalpleriyle gönüllü olarak bizimle beraber olan gönüllülere teşekkür ediyorum. En büyük alkışı onlar hak ediyor. Tabii ki Samsun olarak bu organizasyonun üstesinden geleceğimizden hiç şüphemiz yoktur. Daha nicelerini başardık daha nicelerini başarırız. Bu organizasyonu sizlerin ayağına Spor Bakanlığımız ve biz getirdik. Şimdi sıra sizde. Mindere çıktığınızda, ringe çıktığınızda bir şeyi hatırlayın. Her müsabakanızda aynı Kurtdereli Pehlivan gibi milletimizin şeref ve haysiyeti olduğunu asla unutmayın. Biz sizler için buradayız. Devlet olarak bütün imkânlarımızla yanınızdayız. Sizden de isteğimiz budur. Siz isteyin Spor Bakanlığımız yapsın çünkü gençlerin bakanlığı. Siz isteyin biz yapalım. Çünkü sizin federasyonunuz. Biz sizin de elinizden tutarız. O madalyayı da kürsüde hak ettiğimiz yere getiririz inşallah. Buna da devletimizin gücü yeter. Hepinizi gözlerinizden öpüyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun. Hakça ve eşitçe müsabaka içerisinde en iyi başarılar sizinle olsun. Biz de sizlere bakarak gururlanalım. Bu yolculuğa birlikte devam edelim. Unutmayın ki hepiniz bir değersiniz, değerinizi bilin. Ama asla bayrağımızı yere indirmeyin. Gerçekleşen oyunların, kupanın ülkemize insanlığa ve dünya barışına katkı sağlaması ümidiyle sizlere en içten duygularımla şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından sporcular adına Muzaffer Tarık Afacan, Teknik Sorumlular ve Hakemler adına Zehra Yardımcıoğlu, yemin etmeleri için sahneye davet edildi. Yemin törenin ardından seremoni Alagöz Kültür ve Sanatın hazırladığı ‘’Kardeşlik Destanı’’ isimli gösteri ile tören sona erdi.