MENU

Yıl Dönümünde Çanakkale Savaşı Konuşuldu
16 Mart 2017, Perşembe - 14:34
Güncelleme: 17 Mart 2017, Cuma - 10:15

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Çanakkale Savaşı ve Coğrafyanın Rolü” konulu panel düzenlendi.

OMÜ Tarih Topluluğu ve Coğrafya Topluluğu tarafından düzenlenen panele, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Mustafa Çağatay, OMÜ Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Koçak, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Vekili İzzet Altuntaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panel, Coğrafya Topluluğu Başkanı Suat Karadaş, Tarih Topluluğu Başkanı Zekeriya Şentürk, Coğrafya Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Muhammet Bahadır ve Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’ın selamlama konuşmalarıyla başladı.

Selamlama konuşmalarının ardından Coğrafya Topluluğu’ndan Özden Karakoç “ Çanakkale” şiirini okudu ve salondan büyük alkış aldı.

“Hiçbir savaş tesadüfen kazanılmaz”

Daha sonra konuşmacılar Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nedim İpek’in yer aldığı panele geçildi. 

Prof. Dr. Ali Uzun konuşmasında Çanakkale savaş alanının coğrafi yapısı, savaş hazırlıkları, savaş sırasında gelişen durumlar ve savaşın sonuçları üzerinde durdu. Prof. Dr. Uzun, Boğaz’ın Anadolu ve Rumeli yakalarının savaştaki durumunu görsellerle anlattı. Savaşta sadece savaş hazırlıklarının değil moral hazırlıklarının da yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Uzun, “Hiçbir savaşın tesadüfen, hazırlanılmadan kazanıldığına inanmam.” dedi.

“Savaş nüfusu tahrip etmiştir”

Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nedim İpek de Çanakkale Savaşı’nın genel nüfusa etkisi üzerinde durdu ve o dönem için bölgenin nüfus yapısı hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. İpek, “18,5 milyon nüfuslu Osmanlı’nın 2 milyon 855 bin kişisi askere alınmıştır. Savaş boyunca askere alınan nüfusun en az 500 bini salgın hastalıklara yakalanmıştır. Savaşa baktığımız zaman 200 bine yakın askerimiz esir düşmüştür. Yani savaşın, nüfusu bir hayli tahrip ettiği söylenebilir. Bunun için Türk anıtlarına bakmamız yeterlidir.” diye konuştu.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut ise savaşın nasıl planlandığını ana başlıklarla anlatırken savaşın maddi ihtiyaçlardan nasıl beslendiğinin altını çizdi.

Panel, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı’nın panelistlere katılım belgesi vermesiyle sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected