Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), şehir ve iş dünyasıyla ilişkilerini güçlendirmek amacıyla oluşturacağı Üniversite Danışma Kurulu çalışmalarına zemin hazırlayacak istişare toplantılarına başladı. İlk toplantı, 22 Şubat’ta Omtel Otel’de Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının geniş katılımlarıyla düzenlendi.
Prof. Dr. Sait Bilgiç, rektörlük görevine atanmasından bu yana önemle üzerinde durduğu üniversite-şehir bütünleşmesi ve iş dünyasıyla iş birliği konusundaki söylemlerini hayata geçirmeye başladı.
Bu kapsamda; üniversite ile şehrin yöneticileri, iş dünyasının önemli temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek konuyla ilgili neler yapılabileceğine yönelik olarak fikir alışverişinde bulundu.
Üniversiteyi şehrin tüm aktörleriyle buluşturma ilkesini yerleşik ve süreğen hâle getirmek amacıyla kurulan Üniversite Danışma Kurulu, ilk etkinliğinde mevcut durumu üyelerle paylaştı. Kurul, sonraki aşamada Ondokuz Mayıs Üniversitesinin araştırma-geliştirme (AR-GE) çıtasını daha ileri taşımak ve üniversitenin şehre daha çok katma değer üretmesini sağlamak için yapılabilecekler üzerine bir beyin fırtınası da gerçekleştirdi.
OMÜ’nün temel fonksiyonları içinde özellikle AR-GE, teknoloji transferi ve şehre katkı başlıklarının ele alındığı Üniversite Danışma Kurulu toplantısında, 2016 yılı içerisinde desteklenen toplam proje sayısının 215 ve TÜBİTAK destekli proje sayısının 16'ya ulaştığı, üniversite-sanayi iş birliği ile yapılan projelerin bütçesinin ise 351 bin TL olduğu bilgisi paylaşıldı
OMÜ’nün araştırma bütçeleri ile teknolojik araştırma projelerine ilişkin verilerin, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerle karşılaştırılmalı olarak sunulduğu toplantıda üniversitenin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat alanları da ayrıntılarıyla tartışıldı.
Toplantının açılış konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başlayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Bugün bir ilki gerçekleştiriyoruz. Hep söylenegelen üniversite-sanayi ve üniversite-şehir buluşmalarının gerçek bir zeminde gerçekleşmesi için ilk adımı atmış bulunuyoruz. Bu bir araya geliş Samsun için, üniversitemizin geleceği için çok önemli bir başlangıç olacaktır.” dedi.
Rektör Bilgiç, toplantıda yaptığı sunumunda OMÜ’nün öz geliri itibariyle sağlık, tarım, havacılık ve mühendislik alanlarının ön plana çıkmasına karşılık; dış kaynak bazında çevre, biyoloji, gıda, tarım ve makine endüstrisi gibi alanların öne çıktığını vurguladı.
Etkinlikte, OMÜ’nün 2009-2015 yılları arasında 6 patent ve 3 faydalı model aldığı; ancak esas önemli noktanın bu tarz çalışmaların ticari ürüne dönüştürülerek üretilebilir, pazarlanabilir ve satılabilir olması gerektiğine dikkat çekildi.
Üniversite Danışma Kurulu toplantısı sonunda sonuç odaklı ve daha nitelikli iş birliklerine gereksinim duyulduğuna işaret edilerek, bu hedeflerin yakalanabilmesi için birlik olmanın ve “biz” bilinciyle hareket etmenin en temel motivasyon kaynağı olduğu ifade edildi.
Gerçekleştirilen sunumun ardından kurul üyeleri, üniversitenin gelişimine katkı sağlayıp kendisini çevreleyen iş ve eğitim dünyası gibi aktörlerle bağlarının güçlendirilmesine yardımcı olmak için tavsiyelerde bulundu.