MENU

Türkçe Yaz Okulunun İlk Adımı Samsun
05 Ağustos 2016, Cuma - 15:04
Güncelleme: 05 Ağustos 2016, Cuma - 15:05
A+ A-

Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen ve Türkiye çapında 16 ildeki 20 üniversitede hayat bulacak “Türkçe Yaz Okulu” programının ilk adımı Samsun’da atıldı. Bu kapsamda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde Samsun’a gelen 60 civarındaki öğrenci program süresi boyunca farklı etkinliklere katılacak.

Bu doğrultuda OMTEL Otel’de “Türkçe Yarışıyorum” etkinliği düzenlendi. Eğlenerek birbiriyle yarışan öğrenciler zevkli ve keyifli zaman geçirdiler. Etkinliğe; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜ-TÜRKÇE)  Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yakup Poyraz, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Müdürü Kerim Sarıgül ve yurt dışından gelen yaklaşık 60 öğrenci katıldı.

Misafir bizim için kutsaldır
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Biz Türkler başka ülkelerin insanlarını severiz ama Türkçe konuşanlarını daha çok severiz. Misafir bizim için kutsaldır. Hiç tanımadıklarımız ise bizim için Tanrı misafiridir ve Türk insanı misafiri ile yemeğini paylaşmaktan mutluluk duyar. Biz de bu misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Burada hem bildikleri Türkçeyi daha iyi öğreniyorlar hem de kültürümüzü öğreniyorlar. Bu öğrenciler bizim fahri elçilerimizdir. Bu sayının daha da artarak devam etmesini temenni ediyorum.” değerlenmesinde bulundu.

Biz milletimize ve kültürümüze güveniyoruz
Rektör Akan’dan sonra söz alan Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Müdürü Kerim Sarıgül ise "Türkçe Yaz Okulu"nu her yıl geleneksel olarak düzenlediklerini belirterek şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin uluslararası, siyasi, ekonomik alanda ve iş dünyasında görünürlüğü arttıkça Türkiye’ye ve Türkçe’ye olan talep de artıyor. Bugün yaz okuluna 540 öğrenci katılıyor ama bizim 2023 yılında 2023 öğrenci hedefimiz var. Hem ülke sayısını hem de öğrenci sayımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bizim burada asıl önceliğimiz nitelikle beraber sayıyı artırmak. Son zamanlarda yurt dışında Türkiye’ye yönelik olumsuz ve haksız ithamlar oluyor. Biz farklı ülkelerden farklı öğrencileri ülkemize davet ediyoruz. Bu anlamda ülkemizin nasıl bir yer olduğunu yerinde görmelerini sağlıyoruz. Biz milletimize ve kültürümüze güveniyoruz. Biz Türkçeyi burada öğretmiyoruz. Öğrencilerimiz ülkelerinde öğrenip geliyorlar. Biz Türkçeyi ezberletmiyoruz. Burada kültürümüzü öğreniyorlar ve Türkçeyi yerinde görüyorlar.”

Türkçe Yaz Okulu programı, yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ile Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören farklı ülkelerden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Öğrenciler; iletişim dili olarak Türkçe’nin kullanıldığı organizasyonda hem Türkçe eğitimi alma hem de bulundukları ve ziyaret ettikleri şehirlerin öne çıkan tarihi ve turistik yapılarını gezerek Türkiye’nin kültürünü tanıma imkânı buluyor.

Gruplar halinde yaklaşık 45 gün boyunca Türkiye'nin çeşitli illerindeki üniversitelerde eğitim programlarına katılacak olan misafirler bu zaman zarfında hem bulundukları şehir merkezleri hem de civardaki tarihî ve turistik alanları gezerek, Türkçeyi yerinde öğrenme ve Türk kültürünü tanıma fırsatı bulacaklar. 2016 Türkçe Yaz Okulu programının sonunda İstanbul'da bir araya gelecek olan konuklar görkemli bir Yunus Emre Enstitüsü organizasyonu olan "Türkçe Bayramı" etkinliği sonunda ülkelerine geri dönecekler. 46 ülkeden 540 kişinin katılımıyla gerçekleşen 2016 Türkçe Yaz Okulu’na bu yıl Türkiye çapında 16 ildeki 20 üniversite ev sahipliği yapıyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected