TÜBİTAK 48. “Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri” Açılışı Yapıldı
27 Mart 2017, Pazartesi - 17:16
Güncelleme: 27 Mart 2017, Pazartesi - 17:29

TÜBİTAK tarafından 1969 yılından bu yana düzenlenen “Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”nın 48.'si Ondokuz Mayıs Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu’nda düzenlenen tören ile gerçekleştirildi.

Proje açılışı törenine; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, veliler ve öğrenciler ile davetliler katıldı.

Projenin açılış konuşmasını yapan Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, “Ortaokul ve lise öğrencileri araştırma projeleri yarışması, ülkemizde bilimsel düşüncenin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Hedefimiz, proje sayısı ve niteliğini daha da arttırmaktır. Samsun Bölgesi Ankara’da yapılan  “Türkiye Finali” yarışmasında  son 2 yılda, 12 bölge arasında en başarılı bölge olmuştur. Beklentimiz aynı başarıyı bu yıl da gerçekleştirmektir.” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise, “TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması sıradan bir etkinlik değil. TÜBİTAK'ta ödül alanlara bakıldığında bilim dünyasının, siyaset dünyasının, ekonomi dünyasının bu yarışmalara başvurduğunu belki de bir kısmının ödül aldığını görürsünüz. Bugünki Bakanlar Kuruluna bakın, eminim onların özgeçmişlerinde bu yarışmalarda ödül alanlar görürsünüz. Bu yarışma bilimsel düşüncenin genç beyinlerde oluşması için bir amaç taşıyor.  Tüm öğrencilere başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

Proje yarışması kapsamında, Samsun Bölgesi’ni oluşturan Amasya, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat olmak üzere toplam 7 ilden; Kodlama Dalında 46, Biyoloji Dalında 152, Coğrafya Dalında 114, Değerler Eğitimi Dalında 113, Fizik Dalında 137, Kimya Dalında 85, Matematik Dalında 132, Psikoloji Dalında 90, Sosyoloji Dalında 193, Tarih Dalında 108, Teknolojik Tasarım Dalında 133 ve Türk Dili ve Edebiyatı Dalında 132 olmak üzere 12 farklı alandan toplam 1435 proje başvurusu yapıldı.

Sergilenen projeler arasından, bölge merkezinde düzenlenecek yarışma sonucunda jüri üyeleri tarafından finalist olarak seçilecek 21 proje; 08-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finali Yarışması’nda Samsun Bölgesini temsil etmeye hak kazanacak.