Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bağımlılıkla Mücadele Topluluğu tarafından “Teknoloji ve Sosyal Medya Bağımlılığı” konulu program, davetli konuşmacı Genç Yeşilay Koordinatörü ve Teknoloji Bağımlılığı Uzmanı İsmail Memiş’in katılımıyla Eğitim Fakültesi Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.
Program konuğu İsmail Memiş, Eğtim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Çağatay İnam Karahan ve topluluk üyeleri ile birlikte program öncesinde “Bir Başka Aile” adlı fotoğraf sergisini gezdi. Söz konusu sergi, gün boyu Eğitim Fakültesi Sergi Salonu’nda katılımcılara açık olacak.
Programın açılış konuşmasını yapan Bağımlılıkla Mücadele Topluluğu akademik danışmanı Doç. Dr. Recep Demir teknoloji bağımlılığının da artık sigara ve alkol bağımlılığı gibi yaygınlaştığına değinerek İsmail Memiş’i konuşmaları için kürsüye davet etti.
Uzman İsmail Memiş, sunumunda bağımlılığın bir hastalık ve dolayısıyla bir süreç olarak ilerlediğini vurgularken “Bağımlı olan kişi bağımlı olmadan önce kendini bir şekilde tanımlıyor ama bağımlı olduktan sonra kendine olan inancını yitirmiş oluyor. Dünyanın her tarafında insanlar bağımlı olma riskiyle karşı karşıya. ‘Ya o maddeyi kullanacağım ya öleceğim, ne yediğimin ne de içtiğim suyun tadı var’ diyen 16 yaşındaki bir çocuk, yaşadıklarını böyle tanımlıyor. Biz Yeşilay olarak bağımlılığın gelişmesini önlemek için çalışıyoruz. Gençlerimiz, sigaradan başlayıp diğer bağımlılıklara geçtiğini belirtiyorlar. Teknoloji bağımlılığı da diğer bağımlılıklara geçişi kolaylaştırıyor. Dünyadan çok farklı örnekler görüyoruz, peki bunların altında ne yatıyor? Durumun bir de fizyolojik tarafı var. Paylaştıkları şeylere gelen tepkiler, vücuttaki hazzı arttırıyor.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin her yerinden gelen 600 öğretmenle eğitim için bir araya geldiklerine dikkat çeken Uzman Memiş, çocukları tehdit eden tehlikeyi şu sözlerle aktardı: “Hepsi çocukların dikkat eksikliğine değindi ve bundan en çok dil öğretmenleri muzdarip. Zihinlerinin değil, bedenlerinin burada olduklarını belirtiyorlar. Çocukların zihni başka yerde kilitli durumda kalıyor. Ya oynadığı oyunda ya izlediği dizide kalıyor. Çocuk günde üç saat oyunla meşgul, sonrasında dizileri, oyun videolarını izliyorlar, akşam da ailesiyle dizi izlediğini düşünürsek saatlerce teknolojinin içindeler.”
Memiş konuşmasını “Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak iradesine sahip olan ve teknolojiyle arasına mesafe koyan bir nesil için çalışıyoruz ve sizler gençlere ihtiyacımız var.” diyerek noktaladı.
Ardından soru-cevap şeklinde etkileşimli olarak devam eden program sonunda, Dekan Yardımcısı Prof. Çağatay İnam Karahan ve Doç. Dr. Recep Demir, katılımcılar adına konuk İsmail Memiş’e farkındalık yaratan söyleşisi için şükranlarını sunarken kendisine çiçek takdim ettiler.