MENU

Tarım ve Sağlık Bakanıyla OMÜ'de Tarım Bayramı Kutlandı
10 Ocak 2018, Çarşamba - 17:23
Güncelleme: 10 Ocak 2018, Çarşamba - 19:45
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, "Tarım Öğretiminin 172. Yılı ve Tarım Bayramı"nı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan ve Samsun protokolünün geniş katılımıyla kutladı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen kutlama törenine Bakanların yanı sıra; Samsun Valisi Osman Kaymak, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Rektör Danışmanları, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir ve diğer fakülte dekanları, ilçe belediye başkanları, kamu kurum yetkilileri, sivil toplum temsilcileri, iş adamları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak ziraat mühendislerine düşmektedir"

Tören, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında Ziraat Fakültesine birincilikle yerleşen Ömer Faruk Yılmaz'ın konuşmasıyla başladı. Ziraat mühendisliğini geleceğin mesleği olarak nitelendiren Ömer Faruk Yılmaz "Dünyada nüfus artışına bağlı olarak her geçen gün artan gıda ihtiyacını karşılama görevi ziraat mühendislerine düşmektedir. Kendimi bu amaç doğrultusunda akademisyenlerimizin de yardımıyla geliştireceğime ve bu amaca ulaşmak için çok çalışacağıma söz veriyorum." dedi.

"10 Ocak'ın tüm tarım camiasında Tarım Bayramı olmasını hedefliyoruz"

Protokol konuşmalarıyla devam eden törende söz alan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'de 172 yıldır tarım öğretimin başlangıcı olarak kutlanan 10 Ocak tarihini, geçen seneden itibaren Tarım Bayramı olarak da kutlamaya başladıklarını belirterek "Sayın Bakanımızın teşviki ve desteğiyle inşallah bundan sonra bugünün tüm tarım camiasında Tarım Bayramı olarak kutlanmasını arzulamakta ve hedeflemekteyiz. Türkiye tarım alanında sadece kendine yeten değil, ihracatıyla kendini geleceğe taşıyan bir tarım ülkesi olduğunda ise 10 Ocak 81 milyonun bayramı olacaktır. Ayrıca 10 Ocak'ın Çalışan Gazeteciler Günü olması sebebiyle de tüm gazetecilerin gününü tebrik ederim." diye konuştu.

"Üniversite-şehir iş birliğinde sorumluluğumuzun bilincindeyiz"

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç'in göreve başladığı günden itibaren bir hedef belirlediğine dikkat çeken Dekan Yusuf Demir "Rektörümüz, üniversitenin duvarlarını yıkarak üniversiteyi şehirle buluşturdu. Böylece bir üniversite-şehir iş birliği kurarak hem Samsun'un hem de OMÜ'nün önünü açtı. Biz de Ziraat Fakültesi olarak bu hedef doğrultusunda sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Sahada çiftçisiyle, köylüsüyle buluşan bir fakülte olma gayreti içersindeyiz. Fakülte olarak ciddi projelere imza attık. Bundan sonraki süreçte de Tarım Bakanlığımız ve Tarım Bakanlığı teşkilatlarıyla birlikte hareket ederek çalışmalarımızı güçlendirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Suyu geleceğe taşıyacak eğitim vizyonu oluşturulmalı"

Samsun'un verimli ovalarıyla büyük bir tarımsal potansiyeli olduğunun altını çizen Dekan Demir, 2017 yılının kurak geçtiğine dikkat çekerek önümüzdeki süreçte tarımı olumsuz etkileyecek bir kuraklık yaşanabileceği hususunda uyarıda bulundu. Suyu geleceğe taşıyacak eğitim vizyonunun hem çiftçi hem de vatandaş için bir an önce oluşturulması gerektiğini belirten Demir, Tarım Bakanı’ndan bu konuda destek isteyip Fakülte olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını taahhüt etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya Fakülte adına isteklerini de sunan Prof. Dr. Yusuf Demir "Birinci isteğim Bakanlıkla ve Bakanlığa bağlı kurumlarla ilişkileri ileriye taşıyarak üniversitenin imkânlarıyla kurumların imkânlarını birleştirmek. Böylece öğretim üyeleri ve öğrenciler, çiftçimizle el ele vererek sahada onlara destek olabilir. İkinci isteğim ise biyogüvenlik kanunuyla ilgili düzenleme yapılmasıdır." şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin tarım potansiyelini kullanması için iş birliği önemli"

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de Türkiye'nin kendine yetecek tarım ve hayvancılık potansiyeli olduğunu ifade ederek "Bu potansiyelin yeterince kullanılamadığı aşikâr. Potansiyelimizin kullanılması açısından ilgili kurumların iş birliği içinde çalışması çok önemli. Bakanlarımızın bugün aramızda olması bu iş birliği için önemli bir adım olacaktır." dedi.

"OMÜ eğitim hizmeti ihracatında 2. sırada"

OMÜ'nün de 60 bin öğrencisi, personeli ve uluslararası çalışmalarıyla ciddi bir potansiyel barındırdığını kaydeden Rektör Bilgiç "Çok yakın bir zamanda OMÜ'nün, eğitim hizmeti ihracatında Türkiye İhracatçılar Meclisinin verilerine göre 2. sırada olduğu açıklandı. Bu başarıda uluslararasılaşmanın büyük payı var. Uluslararasılaşma çabasını arttırarak bu gelişimi daha da ileriye taşımak istiyorum." diye konuştu.

"Tarımsal potansiyel tarımsal sanayiye dönüşmeli"

OMÜ'nün ulaşım ihtiyacını karşılamak için raylı sistem çalışmalarının son hızla devam ettiğine işaret eden Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da "Üniversite bizim için çok önemli. Ziraat Fakültesinin gelenekselleşmesi için adım attığı Tarım Bayramınızı ve tarım öğretiminin 172. yılını kutluyorum. Tarımsal gelişimimize katkı sağlayacak öğrenciler yetiştiren Fakültemize başarılarının devamını diliyorum." dedi.

Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun ekonomisinin yüzde 25'ini oluşturan tarım sektörünün mevcut potansiyelinin geliştirilerek tarımsal sanayiye dönüştürülmesi gerektiğini de vurguladı.

"Ziraat Fakültesi sahada çiftçinin eli olsun"

Tarım Bakanı ile Samsun ve Karadeniz Bölgesi ile ilgili istek ve görüşlerini paylaştıklarını dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan da "Bugün bizi Anadolu'nun verimli toprakları bir araya getirdi. Bu organizasyon Üniversite ile şehrin iş birliğini daha da güçlendirecektir. Ziraat Fakültesinin imkânlarını Samsun'un verimli toprakları için kullanması, sahaya inmesi çok önemli. Akademisyenlerimizin, Ziraat Fakültesi öğrencilerimizin sahaya inerek çiftçinin eli olmasını istiyoruz." dedi.

Çiğdem Karaaslan, "Gelenekselleşmesinin ilk adımını attığımız Tarım Bayramı bir milat olsun. Yeni gelişmelere vesile olmasını diliyorum." diyerek sözlerini noktaladı.

"Amaç üretimi ve üretim kalitesini arttırmak"

Konuşmasına Türkiye'deki tarım eğitiminin tarihçesinden bilgiler paylaşarak başlayan Samsun Valisi Osman Kaymak ise modern tarımın gelişimi açısından Ziraat Fakültelerinin önemini vurguladı.

Samsun'un tarımsal potansiyelini sayısal verilerle açıklayan Vali Kaymak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Samsun en çok ekim alanına sahip illerden biri. Kaliteli, temiz gıda imkânına sahip olmasının yanı sıra hayvancılık, su ürünleri ve yetişmiş insan potansiyeli de Samsun'u ayrıcalıklı kılıyor. Amacımız üretimi ve üretim kalitesini daha da arttırmaktır."

"Sağlık ile tarımın iç içe bir ilişkisi var"

Sağlıkla tarımın iç içe bir ilişkisi olduğunu kaydeden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, tarımdan elde edilen gıdalarla beslenmenin insan sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olduğunu söyledi.

Anadolu gibi yüzyıllarca tarıma beşiklik etmiş bir coğrafya için 172 yıllık tarım öğretiminin çok kısa olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Demircan "Anadolu, insanlığın beslenmesi için dolu dolu analık etmiş bir yer. Bu alanda kuşaktan kuşağa geçmiş bilgi ve birikimi mevcut. Bugün de bize karşı yapılan saldırılara karşı başımızın dik olması için bilgi ve teknolojiyi yakalamamız gerekiyor. Tarım da bunun bir parçasıdır." şeklinde konuştu.

"Birinci görevimiz çiftçiyi bilgilendirmek"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ise modern dünyanın en önemli parametrelerinden birinin eğitim olduğunu belirterek bayram havasında geçen tarım öğretiminin 172 yılı kutlamalarında emeği geçenlere teşekkür etti.

Gıda güvenliğine üretim, ihracat ve istihdamdan daha çok önem verdiğinin altını çizen Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba "Hepimizin birinci görevi çiftçiyi bilgilendirmek ve onlara yaptığı işin doğrusunu göstermek. Bunu yaparsak çok mesafe alacağımıza inanıyorum.  Hep beraber ele ele verdiğimizde iyi yerlere geleceğiz." dedi.

"Tarım bir ülkenin bağımsızlığıdır"

Atatürk'ün "Millî ekonominin temeli tarımdır." sözünü hatırlatan Fakıbaba konuşmasına şöyle devam etti: "Tarım aynı zamanda bir ülkenin bağımsızlığıdır. Bir ülke kendi gıdasını üretemiyor ve başka ülkelerden gıda alıyorsa tam bağımsızlığını sağlayamamıştır. Bugün ülkemizde 37 Ziraat Fakültesi var. Tarımda kırsal kalkınmayı gerçekleştirecek olanlar genç arkadaşlarımızdır. Kırsal kalkınma, kırsalda hayat çok önemli ve sağlıklıdır. Maalesef ihmallerden dolayı orada yaşanan ortamı yetersiz bulan insanlar şehirlere geldi. Köyler sahipsiz hâle geldi. Kırsal kalkınmayı gerçekleştirdiğimizde göçler tersine dönecektir. Şehirden köylere göç başlayacaktır."

"Bilinçsiz sulama toprağa çok zarar veriyor"

Üniversite olmazsa tarım ve gıdacılığın da olamayacağını kaydeden Bakan Fakıbaba "Tarım ve gıda sektörü sadece Bakanlığın yapabileceği işler değil. İlk geldiğim günden beri toprağı suyla, çiftçiyi bilgiyle buluşturacağımızı öğrendik. Böyle olmadığı zaman toprağa zarar vermiş oluruz. Toprak her zaman sulanamayabilir ama çiftçilere daima eğitim vermeliyiz. Bilinçsiz sulama da toprağa zarar verir ve israfa neden olur. Elimizdeki zenginliği torunlarımıza bırakmamız gerekiyor. Bilinçsiz sulama yüzde 60 su kaybına ve toprağın zarara uğramasına neden oluyor.” diye konuştu.

"25 yıl sonra gıda silahtan daha önemli olacak"

Gıdaların zor şartlarda üretilmesine rağmen çok kolay ve bilinçsizce tüketildiğini söyleyen Bakan Fakıbaba "Dünyada bu kadar açlık varken bu israf zoruma gidiyor. 25 yıl sonra inanın silah değil gıda ön plana çıkacak. Gıdanız olduğu sürece gelişmiş ve güvenli bir ülke olacaksınız. Bu nedenle ziraat ve veteriner fakülteleri ile gıda mühendisliklerinde verilen eğitim çok değerli. Devletimizi sizin sayenizde ileriye taşıyacağız." değerlendirmesinde bulundu. 

"Tarım Bakanından istihdam sözü"

Tarım, gıda ve hayvancılık sektöründe yetişmiş personele ihtiyaçları olduğunu da kaydeden Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, devlette ziraat, gıda, su ürünleri mühendislikleri ve veterinerlerin daha çok istihdam edilmesi için 2018 yılında çalışmalara başlayacağının sözünü verdi.

Protokol konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'a hediye ve fidan sertifikası takdim etti.

Ziraat Fakültesine yaptıkları katkılar için Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Toros Tarım ve Ulusoy Un Şirket temsilcilerine hediye ve fidan sertifikalarının takdim edildiği tören, OMÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Türk Halk Müziği Topluluğu'nun müzik dinletisi ve halk oyunları ekibinin performansıyla devam etti.

Törenin sonunda Rektörlük Binasının önündeki alana, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba adına fidan dikilerek can suyu verildi.

Haber: Çiğdem Ünaldı

Fotoğraflar: Gökhan Çetin

X
Secure Login

This login is SSL protected