2 ayda bir tekrarlanacak olan Ondokuz Mayıs Söyleşileri'nin ilk konuğu şair, yazar ve TV program yönetmeni Zekeriya Çavuşoğlu oldu. "Ulusal Kimliğimizin Oluşumunda Sözlü Kültür" konulu söyleşi, Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr.Yakup Alper Varış tarafından düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, akademisyenler, öğrenciler ve edebiyatseverler katıldı.
Zekeriya Çavuşoğlu, gerçekleştirdiği söyleşide ilk olarak ulusal kimlik dendiğinde ne anlaşılması gerektiği üzerinde durdu. “Ulusal kimlik dediğimizde bizi biz yapan ögelerden bahsediyoruz. Peki biz kimiz? Biz Türk milletiyiz ve bizi biz yapan hem yazılı hem de sözlü kültüre sahibiz. Bizim bugün bahsedeceğimiz sözlü kültürümüz ta geçmişimizden günümüze kadar kazanımlarımızı aktara aktara günümüze ulaştırdığımız kültürel birikimlerdir. Bizi biz yapan en temel öge dildir. Çünkü dil bizim duygu ve düşüncelerimizi dışarı aktaran bir iletişim unsurudur. Yani bütün yaşamın özü dille başlar.” dedi.
Ana dilin hayati önemine de vurgu yapan Çavuşoğlu “Bizim ana dilimiz Türkçedir ve ben Türküm diyen herkesin ana diline sahip çıkması gerekir. Ünlü yazar Viktor Hugo’nun bir lafı vardır: ‘Gerçekten dünya çapında olmak istiyorsan kendi ülkenden bahset’ der. Bizim sözlü kültürümüzde de kendimizi anlattığımız destanlarımız, masallarımız, türkülerimiz vardır. Bize ait destanlarımızı ve masallarımızı ne kadar bildiğimiz ve çocuklarımıza aktardığımız çok önemlidir. Her destan ve her masal kendi ulusunun kimliğini taşır. Biz de kendi ulusumuzun çocuklarını kendi kültürüyle beslemeliyiz.” diye konuştu.
Öğrencilerin konu ile ilgili sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu’na söyleşi sonrası Doç. Dr. Alper Varış tarafından fidan sertifikası sunuldu.