Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Atakum Belediyesinin düzenlediği, Türkiye'de tarımsal eğitim-öğretimin başlamasının 176. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen panele katıldı.
Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Türkiye'de tarımsal eğitim öğretimin başlamasının 176. yıl dönümü ve Tarım Bayramı kutlamaları çerçevesinde “Dünyada ve Türkiye'de Tarım ve Kooperatifçilik Gündemi'' başlıklı panel gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala'nın yaptığı panelde küresel ve ulusal ekonomik krizlere karşı kooperatifleşmenin önemine değinildi. Bazı çiftçilerin traktörleriyle geldiği panelin sonunda soru-cevap bölümü de yapılarak üreticilerin merak ettiği konular aydınlatıldı.
Tarımsal alanda atılacak her adımın son derece önemli olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal şu ifadelere yer verdi: "Dünyada bundan sonraki süreç içerisinde tarım ve gıdadan daha stratejik herhangi bir şey, sektör veya ürün olmayacak. Topraktan daha değerli varlık da madde de olmayacak. Altın mı daha değerli yoksa toprak mı dendiğinde toprak daha değerli hâle gelecek. Dolayısıyla geçmişte farkına varmaksızın bilinçsiz tarım, gübreleme, ilaçlama ile tükettiğimiz ve hırpaladığımız toprağın geri kazanımı, gerçekten zamansal olarak düşünüldüğünde en önemli stratejik eylem olarak gözüküyor. Toprak; daha fazla kazanmak, kısa sürede rant elde etmek gibi birtakım heveslerin peşine düşülerek hırpalanacak bir şey değil. Bundan sonra atılacak adımlar geçmişteki hataları telafi edecek kadar önemli. Geçmişteki hataların bedelini gelecek nesillerin ödememesi için de daha stratejik eylemler olmak zorunda.”
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ise üretimi destekleyen çalışmalara büyük önem verdiklerini belirterek, "Toprağımızda üretmemiz gerekiyor. Toprağımızda ürettiğimizde elde edilen ürünleri pazara ulaştırabilmenin yolunu bulmamız lazım. Orada da kooperatifler devreye giriyor. Türkiye'de ve tarımda başarılı olmuş ülkelerde kooperatif ve aile işletmeleri öncelikli; diğer ticari işletmeler üçüncü sırada. Biz tarımda aile işletmesi yerine, tarımda kooperatifleşmenin olmasını savunuyoruz. O nedenle kooperatifin kurulmasına öncülük ettik. Özellikle kadın üreticilerin yoğunlukla üye olduğu ve onların ürettiklerini pazara ulaştırabilecek bir kooperatifimiz var. Bu kooperatifler diğer ilçelerde de mevcut. Ticaret Bakanlığı, Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin koordinasyonunda kooperatifleri bir araya getirerek kooperatifler birliği oluşturmaya da çalışıyoruz. Atakum tarımsal ve hayvancılık üretiminin yoğun olabileceği bir coğrafyaya sahip değil ama bir farkındalık yaratmaya, bir duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. Tarıma ihtiyaç olduğunu, tarıma dönmek gerektiğini Atakum'dan ve Samsun'dan duyurmaya çalışıyoruz. Samsun'un sesi biliyorsunuz gür çıkar, gür çıkmalıdır. O bilinçle biz Samsun'da Atatürk'ün bize işaret ettiği noktada ‘Tarımdan vazgeçmeyin, tarımsal alanda üretimi yoğunlaştırın, çoğaltın; hem iç pazarımıza hem de dış pazara ulaştırılsın' diyoruz. Bu konuda Atakum Belediyesi olarak diğer kurumlarla iş birliği içerisinde öncülük etmeye ve yol gösterici olmaya hazırız." şeklinde konuştu.
Vedat Türkali Eğitim Sanat ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele; Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, Mecitözü Belediye Başkanı Veli Aylar, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Ali Korkmaz, CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam, İYİ Parti Bafra İlçe Başkanı Aydoğan Yılmaz, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ve ilçe ziraat odaları başkanları, DİSK Genel-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Mutlu Karabacak, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, Atakum Kent Konseyi Tarım Meclisi üyeleri, ilçe tarım ve orman müdürleri, kooperatif başkanları, ziraat mühendisleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.