27. Ulusal Özel Eğitim Kongresi Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde Anemon Otel’de başladı. Kongrenin açılış törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, akademisyenler, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanları ve bu bölümün öğrencileri katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı OMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Salih Rakap, “Birçok üniversitede özel eğitim bölümünün kurulmasına doğrudan katkıda bulunmuş Doç. Dr. Mithat Enç’in anısına, çeyrek asırdan bu yana özel eğitim kongresi düzenlenmektedir. Bugün 27.’si için bir araya geldiğimiz bu kongre 27 yıllık tarihinde, ikinci kez OMÜ ev sahipliğinde düzenlenmiştir. Her yıl farklı bir temanın ele alındığı kongrede bu seferki konu ‘Bilimsel Dayanaklı Uygulamalar’ olarak belirlendi. İnsanlık tarihinin bir parçası olan özel gereksinimlilik, günümüzde de eğitim camiasının en çok tartıştığı konulardan biri. Bu bağlamda dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi yakın gelecekte ülkemizde de bilimsel dayanaklı uygulamaların özel gereksinimli çocuklarla çalışan öğretmenler ve uzmanlar tarafından yaygın ve doğru bir şekilde kullanılması sağlanacaktır.” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise yaptığı konuşmada Türkiye’deki engelli sayısına göre öğrenim gören öğrencilerin sayısının azlığına dikkat çekti. Prof. Dr. Kuran “Özel eğitime ihtiyaç duyan gençler, toplumun her kesiminde olduğu gibi üniversitelerimizde de var. OMÜ’de bu ihtiyacı olan gençlerin eğitimlerine katkıda bulunmayı çalışıyoruz. Bizim üniversitemizde şu anda özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenci sayısı 105. Bu sayı geçen yıldan yaklaşık 15 kişi daha fazla. Türkiye’deki yükseköğrenimdeki engelli öğrenci sayısı 15 bin civarında. Türkiye’deki engelli insan sayısını dikkate aldığımızda bu sayı hâlâ çok yetersiz. Bunda eğitim kurumlarının erişilebilir olmaması en büyük etken. Bu konuda yasal düzenlemeler yapıldı. Hatta 2018 yılı içerisinde erişilebilirlik konusunda zorunlu dönem de başlayacak.” diye konuştu.
Erişilebilirlik dalında ödül aldıklarını da vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Kuran sözlerini şöyle sürdürdü: “2016 yılında OMÜ erişilebilirlik açısından ‘engelli dostu’ seçildi. Kampüslerimizde erişilebilir birçok nokta var. Kütüphanemizde özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin öğretim materyalleri her geçen gün artıyor. Gelişimsel Uygulama Araştırma Merkezimizde eğitimler de veriyoruz. Tabii bu yapılanlar hâlâ yeterli değil. Bu şekildeki insanları evlerinde eğitim almadan tutmak yerine, gerekli eğitimlerini toplumun yararına ve toplumun içerisine dâhil ederek insanca yaşamalarını sağlamamız lazım. Bu da bizim sorumluluğumuzdur. Özel eğitime ihtiyacı olanlara yardım etmiyoruz. Sadece onların haklarını teslim ediyoruz. Daha yapılması gereken çok şey var ama üniversitemizde bunları geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor.”
Son olarak konuşan Doç. Dr. Mithat Enç’in kızı Zeynep Enç de babasının özel eğitim alanına getirdiği yeniliklerden ve bu süreçte babasının ve ailesinin yaşadığı zorluklardan bahsetti. Konuşmanın ardından Prof. Dr. Mehmet Kuran Zeynep Enç’e, adına düzenlenmiş fidan sertifikası hediye etti. Protokol konuşmalarının ardından OMÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan bir grup klasik müzik icrasında bulundu.
Üç gün sürecek konferans boyunca 170’i sözlü, 76’sı poster olmak üzere toplam 246 bildiri sunulacak. Ayrıca kongre kapsamında otizmli çocuklar için eğitim programı geliştirmeden ağır ve çoklu yetersizliği olan çocukların eğitimine; taklit öğretiminden matematik öğretimine kadar farklı konularda 10 çalıştay, 1 panel ve 1 söyleşi gerçekleştirilecek.
Haber: Nehir GÜLER
Fotoğraflar: Gökhan ÇETİN