Orman Amenajman Çalışmaları Devam Ediyor
29 Kasım 2016, Salı - 18:32
Güncelleme: 01 Aralık 2016, Perşembe - 14:20

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) mülkiyetinde bulunan ve 25.03.2010 yılında Orman Bakanlığı tarafından verilen olurla üniversiteye ait özel orman statüsüne kavuşturulan alanda, amenajman (düzenleme) uygulamalarına devam ediliyor.

Özel orman statüsüne kavuşan bu alanda yapılacak işler, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun ilgili maddesi ve Özel Ormanlarda Yapılacak İşlerle İlgili Yönetmelik gereği Orman Amenajman Planı doğrultusunda hayata geçiriliyor.

Bu plan gereği Samsun Orman İşletme Müdürlüğü Atakum Orman İşletme Şefliği denetiminde gerçekleşen ve Rektörlük Yapı İşleri Teknik Başkanlığına bağlı Orman Birimi’ndeki personel tarafından sürdürülen çalışmalarda, OMÜ’ye ait olan özel ormanlarda yıllar itibariyle uygulanacak ormancılık prensipleri esas alınıyor.

Doğal rekreasyon alanları ortaya çıkacak

Her yıl düzenli olarak yapılan çalışmalarda, orman bakım ve aralama tekniği esaslarına göre; eğri gövde, azman gövde, tepe kuruluğu, kırık-yıkık gövde, sıkışık gövdeler söz konusu alandan uzaklaştırılacak. Böylelikle alanda bırakılan ağaçlar yangın, rüzgâr, fırtına ve kar zararlarına karşı dayanıklı bir hâle getirilecek. Çalışmalar kapsamında ayrıca kampüs yaşamına katkısı olacak doğal rekreasyon alanlarının ortaya çıkarılması ve OMÜ yerleşkesindeki sosyal hayata dinamizm katılması hedefleniyor.

Bu planın ilk arazi çalışması 05.01.2016 tarihinde Orman Genel Müdürlüğü Amenajman Planlama Dairesi tarafından görevlendirilen Başmühendis ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Özel Orman Mesul Müdürü tarafından yapılmış, planın Orman idaresi ve Planlama Daire Başkanı tarafından onaylanması ise 17.07.2016 tarihinde gerçekleşmişti.

Orman Amenajman Planı Nedir?

Ormanların nasıl, ne zaman ve ne ölçüde kullanılacağını, ormanların sürekliliğinin sağlanması için ormancılık faaliyetlerinin (biyolojik, ekonomik, teknik ve sosyal) tümünü kapsayan ve ormanlardan daha fazla nasıl verim alırız sorusuna yanıt arayan bilimsel bir plandır.

Yapılacak bu çalışmalarla ilgili daha geniş bilgi almak isteyenler, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığına bağlı Orman Birimi’nde görevli Özel Orman Mesul Müdürü Orman Mühendisi Şenol Koç ile iletişime geçebilirler. (İrtibat tel. 0 362 312 1919 -7117 / 0 553 227 29 60)