Türkiye’de sadece Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ve ilk sertifikalı eğitim olma özelliği taşıyan “Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikalı Eğitim Programı”, Sağlık Bakanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iş birliğinde Tıp Fakültesinde başladı.
Tıp Fakültesi Pembe Salon'da düzenlenen “Organ ve Doku Nakli Sertifikasyon Eğitimi”nin açılışına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, OMÜ Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu ve kurs başkanı Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Recep Sancak ile Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak katıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Barosu Başkanı Av. Kerami Gürbüz, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir ve OMÜ Merkez Müdürü Başhekim Prof. Dr. Recep Sancak; yaptıkları konuşmalarda Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikalı Eğitim Programı’nın daha önceden sadece Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenebildiğini, gerçekleştirilen bu programın devlet üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı iş birliği içerisinde bir ilk olduğunu belirterek Ondokuz Mayıs Üniversitesinin bu konudaki öncü rolüne dikkat çektiler.
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Görevlisi Muhammet Ali Oruç da organ nakli konusunun Türkiye ve dünyada çok önemli bir konu olduğunu söyledi. Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) tarafından yapılan faaliyetlerin, organ bağışı ve nakli konusundaki seferberliği artırmak için yoğun şekilde devam ettiğini belirten Oruç, 2018 yılı başından itibaren Samsun BKM tarafından birçok kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarında düzenlenen eğitimlerde yaklaşık 8 bin 500 kişiye organ bağışı ve nakli konularında eğitim verildiğini ve bu eğitimler sırasında 159 kişinin de yeni organ bağışçısı olarak sisteme kaydedildiğini açıkladı. Oruç, sertifikasyon eğitimlerinin normalde Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlendiğini ve ilk defa bir devlet üniversitesinde Sağlık Bakanlığı iş birliği ile yapılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını vurguladı.
Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu ise yaptığı konuşmada “Organ yetmezliklerinin tedavisinde tercih edilen yöntem organ naklidir. En önemli kısıtlayıcı faktör ise yeterli donör organ bulamamaktır. Organ nakli çıkarımında görev alan koordinatörlerimizin bir kısmı bu işlerini geçmişte usta-çırak ilişkisi şeklinde öğrenmişlerdi. Bu konudaki açığı gidermek için gerçekleştirilen Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikalı Eğitim Programı sayesinde üniversite olarak bu açığın giderilmesinde ve organ nakli koordinatörlerimizin sertifikalandırılmasında önemli bir rol oynuyoruz.” dedi.
Eğitimde Dr. Mehmet Kazak tarafından "Dünyada ve Türkiye'de Organ Naklinin Gelişimi" konulu bir sunum gerçekleştirildi. Ayrıca, Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci tarafından diğer ülke sistemlerine ilişkin detaylı bilgi paylaşımında bulunuldu.
Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu, ONKOD Başkanı Dr. Yavuz Selim Çınar da "Organ Nakli ve Mevzuatı ve Kadavra Verici Tespit Sistemleri" konularında bir sunum yaparak katılımcıların sorularını yanıtladı.
Samsun Baro Başkanı Avukat Kerami Gürbüz ise yaptığı konuşmada, canlı donör organizasyonlarında etik kurulların çalışma prensipleri ve konunun hukuki yönünü katılımcılarla paylaştı.
Kamu hastanelerinde yapılan ilk sertifikalı eğitim olma özelliğine sahip eğitim kapsamında; Türkiye genelinden toplam 26 kişi eğitim alacak. Eğitimde başarılı olan katılımcılar organ nakli koordinatörü olarak sertifikalandırılacaklar.
16 Mayıs’a kadar devam edecek eğitimde organ nakli ve organ bağışı konularında, alanında uzman birçok bilim insanının katılımı ile yoğun bir program gerçekleştirilecek.