MENU

OMÜ’de Sağlık Hizmetleri Eğitimi İstişare Toplantısı
20 Ocak 2017, Cuma - 20:38
Güncelleme: 23 Ocak 2017, Pazartesi - 23:47

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO); sağlık hizmetleri eğitiminde mevcut müfredat ve eğitim programlarının iyileştirilip revize edilmesi, sağlık hizmetleri eğitiminde yaşanan aksaklıkların tespiti ve farkındalığı ile eğitim kalitesinin arttırılmasında rehberlik edecek beklenti ve öneriler doğrultusunda “Sağlık Hizmetleri Eğitimi İstişare Toplantısı”na ev sahipliği yaptı.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nermin Kılıç, Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Faruk Tan, Samsun Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Özkan, sağlık sektörü çalışanları ve öğrenciler katıldı.

“Eğitim programları revize edilmeyi bekliyor”

İlk olarak söz alan Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Faruk Tan, sağlık eğitiminde 10-15 yıllık pek çok müfredat programının açıldığı hâliyle durduğuna dikkat çekerek bu programların revize edilerek iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Tan, bu toplantıyı yapmalarının gerekçesini ise şu şekilde özetledi: “Biz düşündük, taşındık. Bu hizmeti beraber verdiğimiz ve mezunlarımızdan istifade eden kurum ve kuruluşların geribildirimlerini, artı ve eksi taraflarımızı bize açıklıkla ifade etmelerini talep edip bunları ele almak ve hatta şikâyet edilmek, buna mukabil akademisyenlerimizin paydaşlarından talepleri nelerdir gibi hususları irdelemek için bu toplantıyı organize ettik.”

“4-5 yıl içerisinde marka olacağımıza inanıyoruz”

Yrd. Doç. Dr. Tan, gerek Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) gerekse OMÜ’nün belirlemiş olduğu yeni eğitim metodu çerçevesinde yatay bir genişlemeden ziyade dikey büyümeyi hedeflediklerine vurgu yaparak bu anlamda mevcut paydaşlarla olan iş birliği ve ortaklığı daha da yukarılara taşımayı istediklerini söyledi. Tan, bu çalışmalar silsilesini zamanla bir sempozyuma dönüştürmeyi ve sonrasında Türkiye’de sağlık eğitimindeki bütün paydaşları Samsun’da ağırlamayı arzu ettiklerini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Faruk Tan ayrıca 4-5 yıl içerisinde OMÜ mezunu sağlık personelinin sadece Samsun ve bölgede değil, Tüm Türkiye’de marka hâline geleceğine inandıklarına işaret ederek, “Sağlık hizmeti alanların; OMÜ diplomalı sağlık mezununu gördüklerinde sevindiği, aklında şüphe uyanmadığı, donanımlı olduğu konusunda müsterih olduğu bir eğitim metodunu hayata geçirmek için ilk adımı attık. Bu uzun vadeli bir çalışma, umarız bizim bu iyi niyetimize pozitif geri dönüş ve bildirimlerle sizler de bir yol ve ufuk açarsınız.” dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney de bu toplantının devamını ve bu doğrultuda eğitim programlarının güncellenip revize edilmesini canı gönülden istediklerini dile getirdi.

“Pratik eğitimine katkıda biz de varız”

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç ise sağlık bölümlerinden gelip kamu hastanelerindeki pratik eğitimde sıkıntılar yaşayan adayların bu problemlerini gözlemlediklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nden değerli hocalarımızın bu problemler konusunda istekleri olmuştu. Son 1-2 yıldır özellikle kliniklerde girişimsel işlem yapmak zorunda ve ihtiyacında olan genç arkadaşlarımız kendilerine rehberlik edecek kimse olmadığında geri adım atıyorlar. Pratik olarak yapması gereken işlemleri teorik olarak okuyup geçiyorlardı. Bizler de bünyemizdeki hastane ve kurumlarımızda ilgili ve yetkili çalışanlarımızın gözetmenliğinde o kadar yoğunluk olmasına rağmen bu gençlere pratik eğitim vermek için ne yapılması gerekiyorsa varız dedik. Bunun için de elimizden geleni yaptık ve de yapmaya devam ediyoruz. Daha fazla bir araya gelerek bu uygulamaların daha sık ve daha verimli olması yönünde gereken çabayı harcayacağımıza inanıyoruz ve söz veriyoruz.”

“Kamu ve toplumun üniversitelerden talepleri değişti”

Samsun sağlık sektörünün temsilcileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise "Her şeyin hızla gelişip değiştiği bir çağda yaşıyoruz. Çok uzun yıllar üniversiteler statükocu bir duruş sergileyerek bu değişimden kendini geri planda tuttu. Dün sadece ürettiği bilgi ve yetiştirdiği insanla yetinen üniversiteler, toplumun ve kamunun üniversiteden taleplerinin değişmesiyle kapılarını dışarıya açmak zorunda kalarak iş birliği yapmaya başladı." dedi.

Üniversitelerin kapılarını dışarıya açmasının akademik özgürlüğün ve özerkliğin kaybı endişesi doğurduğuna da dikkat çeken Rektör Bilgiç, "Bu endişede bir miktar haklılık payı olsa da artık toplum kendisine fayda sağlayacak bilgi, teknoloji ve donanımlı insanı üniversitelerden bekler oldu. Bu nedenle dış paydaş denen unsurların önemli rol alması kabul ediliyor. Üniversiteler kapılarını o kadar açtı ki kalite kontrolünde kendi değerlendirmelerinin dışında dış değerlendirmelere de ihtiyaç duyuyor. Dış paydaşların görüşlerini alarak onlara göre yeni yapılandırmalara gidip yeni gelişmelerin kapısını açmak zorunda kalıyor. Bizim gocunmadan eksiklerimizi görmede fayda sağlayan bu sistemde yer almamız gerekiyor. Samsun'a, ülkeye ve insanlığa faydalı olmak için çalışan bir yönetim olarak bu gelişmelerden oldukça memnunuz. Bu toplantıyı da böyle bir amaca hizmet ettiği için önemli görüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Üniversiteler sahanın içine çekilmeli”

Sağlığın üniversitenin en stratejik ve en güçlü olduğu alanlardan biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sait Bilgiç, "Bu alanı en etkili ve en verimli şekilde kullanmamız gerektiğini biliyoruz. Bu anlamda üniversiteler sahanın içine çekilmeli. Eksikliklerimizi, sahada beklenenleri görerek kendimize doğru bir yol çizmemiz gerektiğinin farkındayız. Bu toplantılardan bizim için, saha için ve toplum için güzel sonuçlar elde etmeyi umut ediyoruz. Biz düne ait bütün tutuculukları bir kenara bırakarak tüm kapılarımızı hem çalışanlarımıza hem de üniversiteden beklentisi olan toplumumuza sonuna kadar açtık." diye konuştu.

OMÜ'de eğitim gören öğrencilerin, mezun olduklarında zorluk yaşamamaları için hayata hazır hâle getirilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Rektör Bilgiç, gerçekçi programlar üretilmesi ve kurumların kendilerini çok üstte görmeden sahadaki imkânları, ihtiyaçları ve fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Toplantı, konuşmaların ardından mevcut sorunlara ilişkin tespit, öneri ve değerlendirmelerle etkileşimli olarak devam etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected