OMÜ’de Arapça Dil Merkezi Açıldı
17 Mart 2017, Cuma - 18:07
Güncelleme: 18 Mart 2017, Cumartesi - 23:05

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Arapça Dil Merkezi'nin (ADİM) açılış töreni yapıldı.

İlkadım ilçesi Kadıköy Mahallesi'nde bulunan merkez binanın açılış törenine; Vali İbrahim Şahin, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri, iş adamları ve öğrenciler katıldı.

Merkezin açılış töreninde kurdeleyi Vali İbrahim Şahin, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran beraber kesti. Kurdele kesiminin ardından topluca derslikler gezildi ve ders gören öğrencilerle sohbet edildi.

“Türkiye’deki İlahiyat Fakülteleri arasında bir ilk”

Konferans Salonu’nda açılış konuşmalarına geçilmeden önce Burak Ulutaş adlı öğrenci Kuran tilaveti okudu ve ADİM’i tanıtıcı sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından ilk konuşmayı yapan İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Yılmaz, “Bu güzel bir hayalin gerçekleşmesi oldu. Arapça Dil Merkezi kurulması açısından Türkiye’deki ilahiyat fakülteleri arasında bir ilki gerçekleştirdik. Yurt dışından özel olarak sınavla seçilip getirilen, yabancılara Arapça öğretimi konusunda uzman 12 Arap öğretim üyesiyle 20’şer kişilik 12 adet akıllı sınıfta Arapça dil eğitimi faaliyetlerine başladık.” dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, “Arapçayı, İslami ilimlerin temel kaynaklarını rahat bir şekilde okuyup anlayacak seviyede öğrenmiş ve mevcut gelişmelere paralel olarak çevre ülkeleriyle iş birliğine açık, etkili bir Arapça konuşma becerisine sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktayız. Aynı zamanda üniversite öğrencileri dışında halka açık Arapça öğretim hizmeti sunmayı da planlıyoruz. Gelecek dönemden itibaren de geleneksel Türk-İslam sanatları alanında hizmet vermeye başlayacağız.” diye konuştu.

“Dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır”

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran da "Merkezimizin açılışı bizim için tarihî bir gün. Yirminci yüzyılın önemli filozoflarından Wittgenstein’ın dediği gibi 'dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır’ ve bizim dünyamızı genişletmemiz gerekiyor. Merkezimiz bu amaca hizmet edecektir. Dil bilmek aynı zamanda barışın da önemli sağlayıcılarından biridir. Biz OMÜ İlahiyat Fakültesi olarak ‘yaşayan’ bir ilahiyat olmalıyız. Yani burada ve şimdinin problemleriyle uğraşan, insan, millet ve ümmet odaklı bir ilahiyat olmalıyız. ‘Yakışan’ bir ilahiyat olmalıyız, Allah rızasına yakışan, temel değerlerimize yakışan,  bizim tarihî geleneğimize yakışan bir ilahiyat olmalıyız. En önemlisi de ‘yarışan’ bir ilahiyat olmalıyız. Türkiye’de kendi dalımızda birinci olmayı amaçlıyoruz. İnşallah ondan sonra Orta Doğu’yla daha sonra da Oxford ve Harvard Üniversiteleriyle yarışacağız.” dedi.

“Samsunlu vatandaşlarımıza da Arapça öğrenme konusunda kapı açacağız”

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise konuşmasında Arapça’nın önemini vurgulayarak, “Kuran’ın ve İslam kaynaklarının temel kitaplarının dili olan Arapçayı ilahiyat eğitimi alan bir kişinin bilmesinin ne kadar önemli olduğunu en çok siz takdir edersiniz. Dil bilmeden akademik hayata devam etmek mümkün değil. Bu güzel merkezimiz inşallah İlahiyat Fakültemize hem yetiştirdiği öğrenciler hem de akademik kadro itibariyle çok büyük bir destek oluşturacak. Biz Samsun’da da bu dili öğrenme ihtiyacı olan vatandaşlarımıza imkânımız ölçüsünde kapı açacağız. Bu merkezin öğrencilerinden biri de Sayın Valim ve ben olacağız. İnşallah biz de küçük bir sınıf oluşturup, kısıtlı da olsa vakit ayırarak Arapça öğrenmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Vali İbrahim Şahin ise ADİM'in açılışını yürekten kutladığını ifade ederek, “Böyle bir ortamın oluşmasını yürekten destekliyorum. Burada müstakil bir Arapça kampüsü oluştuğunu görünce çok mutlu oldum. Mehmet Akif Ersoy nasıl 3 ay içerisinde Fransızcayı öğreniyorsa, siz de 3 ay içerisinde Arapçayı öğrenirsiniz. Rektörümüzü bu güzel çaba için yürekten kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

Açılış töreni fuaye alanında yapılan ikramın ardından sona erdi.