MENU

Mimarlıktan Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Projesi
24 Şubat 2017, Cuma - 18:27
Güncelleme: 24 Şubat 2017, Cuma - 18:28

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde yürütülen Mimari Tasarım V (MIM 302) stüdyosu kapsamında eski Samsun kent merkezinde, Yalı Camii’nin de yer aldığı, Buğday Pazarı olarak bilinen ve pek çok fiziksel ve sosyal sorunun gözlendiği alanda bir  “Yaşam Boyu Eğitim Merkezi” tasarlanıyor.

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay’ın koordine ettiği ve John Lewis, Pınar Erol, Hüseyin Özbulut, Semih İğci, Arş. Gör. Hilal Parlak Arslan ile Arş. Gör. Muammer Yaman tarafından yürütülen proje çalışması için yapılan kapsamlı araştırma-inceleme gezisi sonunda, hem projeye uygun hem de Samsun kent merkezine en fazla katkıyı yapabilecek alan olarak belirlenen Buğday Pazarı bölgesi öğrencilerle birlikte kapsamlı bir şekilde analiz edildi.

“Nitelikli kent için önce kentlilik bilinci geliştirilmeli”

Prof. Dr. Derya Oktay projeye dair yaptığı açıklamada kentsel bağlamda tasarıma odaklanan Mimari Tasarım V (MIM 302) stüdyosunun, fakülte vizyonu doğrultusunda “yer”e göre ve sürdürülebilir çevreler oluşturmaya odaklı eğitimin çok önemli bir aşaması olduğunu vurguladı.

Projenin “Öğrenmek için hiçbir zaman erken ya da geç değil!” ilkesi gözetilerek programlandığını kaydeden Prof. Dr. Oktay, kent vatandaşlarının toplumun temel aktörleri olarak güçlenmesine katkıda bulunacak bir eğitim ortamının ve buna hizmet edecek konaklama ünitelerinin tasarlanmasıyla gece gündüz canlı ve güvenli bir çevre oluşmasının hedeflendiğini söyledi.

Prof. Dr. Oktay projeyle ilgili olarak, “Eğer nitelikli kent isteniyorsa, sosyo-ekonomik ve eğitim düzeyleri açısından toplumda önemli bir yer edinemeyen, bazı durumlarda sosyal sorunlara neden olan birey ve gruplarda kentlilik bilincinin gelişimine katkıda bulunacağı düşünülen bu ve benzeri toplumsal geliştirme projelerinin kentlerin yönetiminde mutlaka dikkate alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
 

X
Secure Login

This login is SSL protected