MENU

KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu Toplantısı OMÜ’de Yapıldı
23 Mart 2017, Perşembe - 09:29
Güncelleme: 23 Mart 2017, Perşembe - 15:07

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu 2017 Yılı 1. Toplantısı, Samsun Valisi İbrahim Şahin’in başkanlığında, OMÜ Rektörlüğü Senato toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, “Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği kurulumuzun asıl amacı, sanayicimiz ile üniversitemizi buluşturmak ve aralarındaki koordinasyon ve yönlendirme faaliyetlerini belirlemek, bu amaç doğrultusunda sanayicimizi kamu desteklerinden daha etkin bir şekilde yararlandırmak ve dolayısıyla Ar-Ge faaliyetlerine yapılan yatırımların GSMH’daki oranını yükseltmektir.” dedi.

“Bu birliktelikten yararlı sonuçlar çıkacak”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç de konuşmasında “Üniversitemizde sizleri görmekten mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu’nun oluşmasına büyük önem veren ve aynı hedefleri paylaşan bir üniversite olduğumuzu da paylaşmak istiyorum. Biz bu yapının içerisinde aktif bir şekilde yer alırken, üniversitenin asli görevlerinin gerçekleşmesine katkı sağlayacağını düşündüğümüz yapıların en önemlilerinden birisi olduğunu bilerek yer alıyoruz. İnşallah bu birliktelikten önce şehrimize, bölgemize ve ülkemize çok yararlı sonuçlar çalışmalar çıkacaktır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özbey, KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu olarak yapılan firma ziyaretleri hakkında, OMÜ Proje Yürütücüsü Dr. Mustafa Mortaş, Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi hakkında ve Samsun TSO Metal Metroloji Kalibrasyon Laboratuvarı Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Atilla Tezeren ise Samsun’da yapımına devam edilen Metal, Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

“Ağız Sütü projesinin patenti üniversitemize ait”

Sunumların ardından Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Ben üniversitemizin kamuyla, sanayiyle, özel sektörle ve belediyeyle iş birliğinin çok önemli olduğunu söylüyorum. Devlet eliyle üretim merkezi kurmaktan yana değilim. Kuruyorsak da özel sektör mantığıyla kuralım. Gelişmiş ülkelerde buzağı ölümleri yüzde 2 iken ülkemizde bu oran yüzde 12-15 civarındadır. Bunu da sayıya vurduğumuz zaman ülkemizde 1 milyonun üzerinde her yıl ortalama buzağı ölümü söz konusu. Biz bu ölümleri azaltmak için Orta Karadeniz Ajansı içinde olan illeri kapsayan, bölgede ilk etapta yüzde 8’lik bir hedef koyduk. Bu, bölgemizdeki buzağı ölümlerini en asgariye indirmek için bir faaliyettir. Ağız sütü diye tabir ettiğimiz çalışmamız, tüm hayvanları kurtaracak anlamına gelmiyor. Hayvan üreticilerinin de bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ağız sütü üretiminde somut adımlar atmaya başladık. Kamu payı yüzde 49’u geçmesin ve çoğunluğu özel sektör olan bir şirket kuralım. Bu projenin beni heyecanlandıran yanı da patentinin üniversitemize ait olmasıdır. Bundan dolayı Rektörümüze ve ilgili hocalarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

“Cerrahi el aletlerinde Samsun olarak yerimizi almalıyız”

Cerrahi el aletleri konusunda ivedi bir şekilde Samsun olarak yerimizi almamız gerektiğini vurgulayan Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eksiklik gördüğüm bir şey var. Tıbbi cihazlarla ilgili kullanılan metallerin yüzde 90’ı yurt dışından gelmektedir. Bizim metalürji ile ilgili bir çalışma yapmamız gerekiyor. Cerrahi el aletlerinde metal kullanan arkadaşlarımızla toplantı yapalım, hangi metalleri kullanıyorlarsa onu ilimizde veya ülkemizde üretebildiklerimizi üretelim. En basitinden başlayalım, daha nitelikli metalleri üretelim, bunu da destekleyelim. Katılımlarınız ve katkılarınız için sizlere çok teşekkür ediyorum.”

Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer ARLI, ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile sanayiciler katıldı.


 

X
Secure Login

This login is SSL protected