MENU

Kampüste 8 Mart
08 Mart 2017, Çarşamba - 15:45
Güncelleme: 08 Mart 2017, Çarşamba - 22:56
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (OKTAM), OMÜ İktisat ve Siyaset Topluluğu ile beraber düzenlediği "Kampüste 8 Mart Etkinlikleri" Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere; Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Usta, OKTAM Müdürü Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, İktisat ve Siyaset Topluluğu’nun Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Cüneyt Mumcu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikler, "Hayatın İçinde Kadın" isimli serginin açılış töreniyle başladı. Özellikle kadınların emeğini ve acısını yansıtan 40 adet fotoğraftan oluşan serginin açılışını Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, OKTAM Müdürü Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı ve Öğr. Gör. Cüneyt Mumcu ile beraber yaptı.

"Savaştan ve şiddetten en çok etkilenenler kadınlar"

Etkinlikte konuşan İktisat ve Siyaset Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Cüneyt Mumcu, "Küresel ölçekte ekonomik krizler ve çatışmaların yaşandığı zor bir döneme tanıklık ediyoruz. Bunların içinde en önemlisi ve aslında hepsini kapsayanı ise insan krizi. Bu insan krizinden de en fazla etkilenen ne yazık ki kadınlar. İstatistiklere baktığımızda savaşlardan, normal insan hayatındaki şiddet ve olumsuz durumlardan da en çok kadınların etkilendiğini görüyoruz. Bu nedenle bir farkındalık yaratmak durumundayız." dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine bağlı olarak ortaya çıkan sorunların üstesinden gelebilmenin en önemli yolunun eğitim olduğunun altını çizen Mumcu, "Bu tarz etkinliklerde verilen eğitimin daha etkili olduğunu düşünüyorum. Böyle etkinlikler, toplumsal alanda erkek ile kadının eşit olduğunu, gündelik hayatta birbirlerine muhtaç olduklarını daha geniş topluluklara anlatma imkânı sunuyor." diye konuştu.

"Toplumsal cinsiyet konusu çalışmalarımızın ana odağı"

Kurulduğu günden itibaren, kadın başta olmak üzere toplumu ele alan çalışmalar yürüttüklerini ifade eden OKTAM Müdürü Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı da "Son yıllarda Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) önemsediği toplumsal cinsiyet çalışmaları bu yıl bizim de ana çalışma odağımız oldu. YÖK'ün bütün üniversitelerden beklediği toplumsal cinsiyet tutum belgesini biz OMÜ olarak hazırladık ve Senato’da kabul edilmesi için üniversite yönetimine sunacağız." dedi.

Toplumsal cinsiyet konusundaki eğitim faaliyetlerine devam edeceklerini kaydeden Avcı, hazırladıkları projeler hakkında da bilgi verdi. Samsun'da Roman Projesi gibi öncü projeleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Avcı, kadın sağlığı, kadın liderliği gibi hususlarda da çalıştıklarını belirtti. Şiddetin ve cinsiyet eşitsizliğinin öncelikli çalışma alanları olduğunu söyleyen Avcı bu konuda katalog hazırladıklarını da sözlerine ekledi.

"Erkekler kadınların sorunlarına daha duyarlı olmalı"

Salonda erkek katılımcıların çok az olduğuna dikkat çeken Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ise "Kadınların sorunlarına kulak verme açısından daha çok erkeğin bugün burada olması gerekiyordu. Ama sanırım biz toplum olarak problemi olan tarafı, sorunlarını çözmesi için yalnız bırakma eğilimindeyiz. Kişisel hayatımızda en çok değer verdiğimiz insanlar, annemiz, eşimiz, kızımız gibi kadınlarken onların problemlerine duyarsız kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Arş. Gör. Senem Gürkan, 2016 yılında yapılan “Kampüsümü Seviyorum Projesi”nin değerlendirme sunumunu gerçekleştirdi. Çevre, güvenlik ve sosyal imkânlarla ilgili sorulan sorulara öğrencilerin verdiği cevapları açıklayan Gürkan, sonuçların Rektörlüğe sunulacağını söyledi.

Etkinliklerin "Toplumsal Cinsiyet Rolleri ve Şiddet" adlı panel bölümünde ise Doç. Dr. Hatice Kumcağız, Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yüce Tar ve Samsun Barosu avukatlarından Belgin Bilgin, katılımcılara toplumsal cinsiyet ve kadına şiddet hususunda konuşma yaptı.

Toplumsal cinsiyet temalı kısa film gösterimi ve “Hayatın İçinde Kadın” fotoğraf sergisinin sertifika töreninin ardından 8 Mart etkinlikleri sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected