Üniversitemiz YÖK’te Gerçekleştirilen Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması'na Katıldı
18 Şubat 2025, Salı - 10:30
Güncelleme: 20 Şubat 2025, Perşembe - 17:47

Üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı bünyesinde kurulan Bilim İletişimi Ofisinin tanıtımı ve üniversitelerde benzer yapılanmaların teşvik edilmesi amacıyla YÖK Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması'na katıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın katılımıyla gerçekleşen ve Türkiye'deki 208 üniversiteden temsilcilerin yer aldığı buluşmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ni (OMÜ) Rektör Danışmanı Doç. Dr. Emine Şendurur ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Mürsel Kan temsil etti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açılış konuşmasını Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan yaptı. Prof. Dr. Gündoğan konuşmasında üniversitelerimizin uluslararası sıralamalardaki yükselişinin tesadüfi olmadığını ve bunun görünürlük faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu belirterek Bilim İletişimi Ofisinin kurulmasıyla bu görünürlüğün artacağına vurgu yaptı.

Toplantıda konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK bünyesinde kurulan Bilim İletişimi Ofisinin amacının, üniversitelerde üretilen bilimi güçlü bir şekilde hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Özvar, "Bilim iletişimi ile sınırlarını, dünyanın her bir yanındaki Türk bilim insanlarının akademik çalışmalarıyla oluşturacağı 'Bilim Vatan'ı inşa etmeyi amaçlıyoruz." dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, Bilim İletişimi Ofisinin, üniversitelerin yürüttüğü bilim iletişimi faaliyetlerini destekleyeceğini ve bilim insanlarının araştırmalarını daha geniş kitlelere ulaştırmalarına yardımcı olacağını vurguladı. Ayrıca, bu ofisin bilim insanları ile medya profesyonelleri, politika yapıcılar ve toplum arasındaki etkileşimi artırarak, bilginin daha erişilebilir ve anlaşılır hale gelmesine katkı sağlayacağını belirtti.

"Bilim Vatan'ın sınırları, Türk bilim insanlarının çalışmalarıyla çizilecek"

Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik gelişmelere verdiği önemi vurgulamak, bilim insanlarının uluslararası platformlarda daha görünür olmasını sağlamak amacıyla Bilim İletişimi Ofisi bünyesinde yeni projeler geliştirildiğini de ifade etti.

Bunlardan ilkinin Türkiye ve dünyadaki Türk bilim insanlarını bir araya getirecek bir platform olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erol Özvar: "Türk bilim insanlarının yer alacağı, adına 'Bilim Vatan' dediğimiz bu büyük iş birliği ile dünyadaki Türk bilim insanları, güç birliği yapma ve birlikte çalışma imkânı bulacaklar. 'Bilim Vatan'ın sınırları dünyanın her yerindeki Türk bilim insanlarının çalışmalarıyla çizilecek. Bilim ile vatanın sınırlarını büyütmeye, gücünü artırmaya hazırız. Bu büyük güç birliğinde bilim insanlarımız uzmanlık alanlarına göre birbirlerine daha rahat ulaşabilecek, akademik iş birlikleri geliştirebilecek, proje çağrılarına katılabilecek ve fon olanaklarından haberdar olabileceklerdir. Dünyanın dört bir köşesinde eğitimlerini sürdüren doktora öğrencilerimizi de dahil edeceğimiz bu platform sayesinde, genç araştırmacılar kıdemli bilim insanlarıyla doğrudan iletişim kurarak akademik mentörlük ve rehberlik alabilecek. Böylece, Türkiye'nin bilimsel ekosistemi daha güçlü, sürdürülebilir ve küresel ölçekte daha etkili bir hale gelecektir." diye konuştu.

"Bilim Kafe" ile bilim insanları halkla buluşacak

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, konuşmasının devamında bilim insanlarının topluma daha yakın olmalarını sağlamak adına halkın bilime doğrudan erişimini kolaylaştıracak projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Bu kapsamda, dünyada "Bilim Kafe" olarak bilinen ve etkin bir bilim iletişimi yöntemi olan halka açık seminerler serisini başlatacaklarını ifade eden Prof. Dr. Erol Özvar, "Bu etkinliklerde bilim insanlarımız, toplumla iç içe olabilecekleri mekânlarda; kafeler, kıraathaneler, vapurlar, lokaller gibi halka açık alanlarda doğrudan vatandaşlarımızla buluşarak bilimsel konuları sohbet havasında anlatacaklar. Bu etkinlik, toplumun her kesiminden bireylerin bilime erişimini mümkün kılarken, bilim insanlarımızın da halkın merak ettiği konulara doğrudan cevap vermesine imkân sağlayacaktır." diye konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın konuşmasının ardından program oturumlarla devam etti. T.C. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş ‘Dezenformasyona Karşı Bilim İletişimi’, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata ‘Bilim İletişiminde Yeni Yaklaşımlar ve Gelecek Stratejileri’, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Damla Arısan ise ‘Bilimsel Bilgiyi Yaygınlaştırmada Üniversitelerin Gücü’ konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Program soru-cevap kısmının ardından sona erdi.