MENU

Üniversite Danışma Kurulu Sağlık Bakanıyla Toplandı
30 Mart 2018, Cuma - 20:34
Güncelleme: 22 Ocak 2021, Cuma - 09:37

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğünün, üniversite, şehir ve iş dünyasını buluşturarak ilişkilerini güçlendirmek amacıyla oluşturduğu Üniversite Danışma Kurulu toplantısının 3.sü, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan'ın oturum başkanlığında OMTEL Otel'de gerçekleştirildi.

Üniversite Danışma Kurulu üyelerinin yanı sıra misafir katılımcıların da iştirak ettiği toplantıda OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç üniversitenin son bir yılına ilişkin bilgiler paylaştı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise Üniversite Danışma Kurulu’nun 2. toplantısında kurulan Zorunlu ve İsteğe Bağlı İş Yeri Eğitimi Komisyonu’nun çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. OMÜ öğretim üyeleri Doç. Dr. Sinan Engin ve Dr. Mustafa Mortaş'ın kendi alanlarında geliştirdikleri patent çalışmalarını tanıttıkları toplantı, genel bir değerlendirmenin ardından sona erdi.

"Samsun ve Türkiye için fikirlerin proje ve ürüne dönüştüğü safhaya geldik"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç "Üniversite Danışma Kurulu’nun kuruluşunun üzerinden bir yıl geçti. Biz yönetime geldiğimiz günden itibaren üniversite-şehir, üniversite-sanayi, üniversite-sivil toplum kuruluşları buluşmalarının zaruri bir ihtiyaç olduğunu ve bunun mutlaka kurumsal bir zeminde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşündüğümüz için Üniversite Danışma Kurulu’nun oluşması amacıyla hemen çalışmalara başladık. Biz yasal zemini oluşturduktan sonra Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tüm üniversiteler için danışma kurulunu zorunlu kıldı ama biz bu çalışmalara biraz önceden başlamış olduk. Bugün bu kurul toplantılarından 3.sünü düzenliyoruz ve bugüne kadar çok güzel bir beraberlik oluşturduk. Samsun ve ülkemiz için çok önemli olacak fikirlerin proje hâline dönüştürülüp nihayetinde bugün itibariyle ürüne dönüşebilecek safhalara geldiğini gördük. Bugün de üniversitemizin akademik personelinin ürettiği patentleri paylaşacağız. Üniversitemiz, Samsun için, Türkiye için ürettikleriyle değer oluşturmak istiyor. Amacımız çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürmektir." dedi.

"Tüm ekibimiz ve imkânlarımızla kardeş üniversitemizi destekleyeceğiz"

Yakın bir zamanda Samsun'a kardeş bir ikinci üniversite kurulacağını da hatırlatan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç "OMÜ olarak bir yandan kendi üniversitemizi geliştirirken kardeş üniversitemizin de gelişmesi, büyümesi ve kısa zamanda katkı sağlar hâle gelebilmesi için elimizden gelen her şeyi tüm ekibimiz ve imkânlarımızla ortaya koyacağımızı ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Samsun ikinci devlet üniversitesine kavuştu"

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan ise “İktidarımız döneminde, ülkemizde üniversitesiz şehir kalmadı. Şehirlerimizde üniversite sayılarını gittikçe artırıyoruz ve bunlardan biri de Samsun. Şehrimiz ikinci devlet üniversitesine kavuştu. Cumhurbaşkanımız tarafından bu müjde geçen hafta Samsunlularla paylaşıldı. Üniversiteler bilim ve bilgi üreten ve aynı zamanda bilgi ile teknolojiyi de geliştirecek olan merkezler. Üniversitelerin, bulunduğu şehirle ortak hayatı ve çalışmaları yürütmesi en ideali. Biz, üniversitelerin şehirlerle ve şehirlerdeki kurumlarla bütünleşmesi, geleceği planlaması ve üniversitenin çalışmalarını halka, halkın taleplerini de üniversiteye taşıyacak bir mekanizma olarak kurulmuş Danışma Kurulu vesilesiyle Samsundayız. Samsunun bütün gelişmelerini takip ediyoruz. Bu toplantıda ise Üniversitemizin ihtiyaçlarını, geleceğe dönük taleplerini birlikte görüşeceğiz.” diye konuştu.

"Bundan sonraki toplantılarımızda başarılarımızı anlatacağız"

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Ondokuz Mayıs Üniversitesinin son bir yıl içerisinde yaptığı çalışmalar ve ivme kazandığı konular hakkında bir sunum yaptı. Sayısal verilerle üniversitenin bir yıldaki gelişimini açıklayan Rektör Bilgiç şunları söyledi: "Artık biz üniversite olarak; yaptığımız binalar, öğrenci sayımız ve çalıştırdığımız personelle gündeme gelmek istemiyoruz. Ancak burada üniversitede yapılan faaliyetleri güncel olarak bilmesi gereken bir ekip toplandığı için hızlıca bu konulara değineceğim. Bundan sonraki toplantılarımızın birçoğunda artık başarılarımızı anlatacağız. Neredeydik? Nerelere geldik? Ne ürettik? Ne Yetiştirdik? İnşallah bunları paylaşacağız."

Sunuma üniversitenin eğitim ve öğretim faaliyetleriyle ilgili bilgiler vererek başlayan Rektör Bilgiç, 98 farklı ülkeden OMÜ'ye gelen uluslararası öğrenci sayısındaki artışa dikkat çekerek sayıyı daha da yukarıya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Araştırma ve geliştirmeye üniversitenin ayırdığı bütçe ve başvurduğu projeleri aktaran Bilgiç yaklaşık 17 milyonluk bir bütçenin projelere aktarıldığını açıkladı. OMÜ'nün Türkiye üniversiteleri arasında 19. sırada yer aldığını kaydeden Rektör Sait Bilgiç dünya genelinde ilk bine giren OMÜ'nün bu sıralamayı daha üste çıkarmak için çalışmaları hızlandırdığını ifade etti.

"Öncelikli çalışma alanları belirledik"

OMÜ'nün kaynaklarını verimli kullanmak için öncelikli araştırma konuları belirlediklerini dile getiren Prof. Dr. Bilgiç bu konuları; iklim değişikliği ve etkileri, akıllı sistemler, havacılık, uzay, sağlık alanında yenilikçi cihaz malzeme ve sağlık bakım modelleri geliştirilmesi, endüstriyel tasarım olarak sıraladı. Devletin de birtakım öncelikli konular belirlediğini kaydeden Rektör Bilgiç, OMÜ olarak bu konuları da değerlendireceklerini söyledi.

"Medikal ve havacılık alanlarında atılım yapma potansiyelimiz var"

Samsun Teknopark ile OMÜ Teknoloji ve Transfer Ofisinin faaliyetlerini ve akademisyenlerin yayın ve tez çalışmalarını da aktaran Prof. Dr. Sait Bilgiç, Üniversite Danışma Kurulu’nun 2. toplantısında sunulan patent ve faydalı modellerin çalışma süreci hakkında bilgiler verdi. OMÜ'nün yeni proje tekliflerini de katılımcılarla paylaşan Bilgiç, OMÜ olarak medikal ve havacılık sektöründe atılım yapma potansiyelleri bulunduğunun altını çizdi.

“İş yeri eğitimi ve sanayi uygulamasında önemli mesafeler alındı”

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in ardından söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan da öğrencilerin, çalışma yaşamında iş yapmayı öğrenmesini amaçlayan ve bir önceki Üniversite Danışma Kurulu toplantısında gündem maddesi olan “zorunlu/isteğe bağlı iş yeri eğitim” ve “sanayi uygulaması”nı hatırlatarak bu yönde yaptıkları çalışmaları dile getirdi. Prof. Dr. Ceyhan bu doğrultudaki faaliyetlerini “Samsun’da sanayi sektörünün iş yeri eğitiminde Üniversiteye kucak açma konusunda çok yakın ilgisini gördük. Çok kısa zamanda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız iş yerlerinin listesini ve kabul edebilecekleri öğrencilerin listesini bize ulaştırdı. Biz de komisyonun üniversite temsilcileri olarak hemen harekete geçtik. Hâlihazırda Üniversitemizde şu anda Mühendislik Fakültemizde sadece 4 bölümde uygulanan isteğe bağlı iş yeri eğitimi ve 1 bölümümüzde yürütülen sanayi uygulamasını, Eylül ayından itibaren Mühendislik Fakültesinin bütün bölümlerinde uygulanabilmesi için gerekli müfredat değişikliklerini gerçekleştirdik. İş yerleri ile ilgili çalışma usul ve esaslarımızı ve öğrenim çıktılarımızı belirledik. Hangi iş yerinde çalışılacağıyla ilgili standartlar üzerinde çalışmamızı yaptık ve protokol ve sözleşme metinleri üzerinde mutabakat sağladık.” sözleriyle özetledi.

"Meslek yüksekokulları da sürecin içinde yer alacak"

Konuşmasında OMÜ Meslek Yüksekokullarının sürece olan katılım taleplerini de katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Vedat Ceyhan; Terme Meslek Yüksekokulu, Samsun Meslek Yüksekokulu ve bazı meslek yüksekokullarının, bütün bölümleri ile birlikte iş yeri eğitimine geçmek için müfredat güncellemelerini ve iş yerleri ile görüşmelerini tamamladığına dikkat çekti. Prof. Dr. Ceyhan iş yeri eğitimi ve sanayi uygulaması sürecinin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üzerinden işlediği bilgisini de vererek bir kısım başvuruları YÖK’e yaptıklarını da sözlerine ekledi.

“Bakanlık olarak kapımız her zaman açık”

Toplantıda, kas hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere geliştirdiği cihazın patent sunumunu yapan Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sinan Engin ise patentin ürüne dönüşerek ticarileşmesi için AR-GE çalışmalarına ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Çalışmamla ilgili OMÜ'den bir ekip benimle temasa geçince cihazla ilgili yurt dışı görüşmelerimi askıya aldım. AR-GE çalışmalarını geliştirmek için de hemen Kalkınma Bakanlığı ile iletişime geçtik."

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Sinan Engin'e Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan, Bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ve kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Mehmet Sinan Ergin ardından iki adet patent sunumu yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Mortaş da soğuk sıkım fındık yağından arta kalan fındık küspesinden fındık sütü üreten çalışması ile şekerli ürünlerdeki HMF miktarını ölçen "furfura belirteci" ismini verdiği aletle ilgili çalışmasını anlatarak katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

“Biz birlikte Samsunuz”

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Üniversite Danışma Kurulu’nun üniversite-şehir ve iş dünyasını buluşturma işlevinin ne denli önemli olduğuna dikkat çekerek “Biz birlikte Samsunuz.” değerlendirmesinde bulundu.

"Samsun sağlık, tarım, sanayi, bilim şehri olacak"

Sunumların ardından genel bir değerlendirmenin yapıldığı toplantının sonunda Bakan Dr. Ahmet Demircan basın mensuplarına bir demeç verdi. Toplantının içeriğiyle ilgili genel bir bilgi vererek önümüzdeki dönemde özellikle sağlık alanında Samsun'a yapılacak yatırımları açıklayan Demircan “Üniversitenin çalışmaları, bizi hem sevindirdi hem de geleceğe dönük olarak ümitlendirdi. Ülkemizde bilgi ve teknoloji üreten noktaya gelmedikçe, birlik ve beraberlik sağlanmadıkça her zaman zorluklarla karşı karşıya kalırız. O yüzden biz üniversitelerimizi, bilim yuvalarımızı son derece önemli görüyoruz. Samsun da artık ikinci üniversitesine kavuşacak ve Samsun hem sağlık hem tarım hem sanayi hem de bilim şehri olacak.” sözlerine yer verdi.

Bakan Dr. Ahmet Demircan'ın basına verdiği demecin ardından Üniversite Danışma Kurulu toplantısı sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected