Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) dönem başkanlığını yürüttüğü Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Üniversiteler Birliğinin (ÜNİ-DOKAP) düzenlediği "2. Uluslararası ÜNİ-DOKAP Karadeniz Sempozyumu"nun açılış törenine katılan üye üniversite rektörleri ve yöneticileri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındaki Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti'ni ziyaret etti.
Heyet; gezi öncesi OMÜ Senato Toplantı Salonu'nda OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç başkanlığında ÜNİ-DOKAP Üst Kurulu ve Stratejik Planlama Kurulu Toplantısı'nı gerçekleştirdi.
Toplantı sonrası, aralarında Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, ÜNİ-DOKAP Genel Sekreteri Prof. Dr. Yusuf Demir’in de bulunduğu heyet UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti'nin doğal güzelliklerine tanık oldular.
Ziyarete rehberlik eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti Alan Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler, bölgede bulunan kuş türleri hakkında bilgiler verdi. Heyete dürbün dağıtılarak bölgenin doğal güzelliği ve kuş türlerinin daha yakından gözlemlenebilmesi sağlandı.
Heyette yer alan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise uzmanlık alanı olması nedeniyle deltanın coğrafi ve jeolojik yapısı hakkında katılımcıları aydınlattı.
Samsun'un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan, Kızılırmak'ın denize döküldüğü bölgeyi de içine alan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, ev sahipliği yaptığı yılkı atları, 356 kuş türü, mandalar, göller, subasar (longoz) ormanlarıyla ziyaretçilerine doğal yaşamla iç içe olma imkânı sunuyor. Delta sadece Türkiye için değil, dünya için de biyolojik zenginliği ile dikkatleri üzerine topluyor.