MENU

Sinan Canan Beynin İşleyişini Anlattı
14 Ekim 2019, Pazartesi - 17:04
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 16:05

Beyin alanında yaptığı bilimsel araştırmalar ve yazdığı kitaplarla tanınan Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Faruk Tan ile birlikte “Bu Dünyayı Herkes Aklı Kadar Yaşar” konulu bir söyleşi verdi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen söyleşiye akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Sohbet havasında gerçekleşen söyleşide Prof. Dr. Sinan Canan; araştırmalarını, görüşlerini ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisansını OMÜ Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalında tamamlayan Sinan Canan, OMÜ’de bulunduğu yıllarda beyin üzerine yaptığı bilimsel çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Bu dönemin, beyin üzerinde bilinen gerçeklerin değiştiği bir zamana denk geldiğini vurgulayan Sinan Canan “Yeni teknik imkânlarla yaptığımız çalışmalar sonucunda, beyinle ilgili bilinenlerin aksine yeni şeyler bulduk. Bu da beyin üzerine yazılan akademik kitapların büyük ölçüde değişmesine yol açtı. Tüm dünyada başlayan bu değişim trenine ben de bindim ve bunun heyecanını yaşadım.” dedi.

İnsan hayatının ilerleyişini kendi yaşamından örneklerle yorumlayan Prof. Dr. Canan, “İçinizdeki öz niyet bütün mevzuyu belirleyecek olandır. Tüm yaşadıklarınız cebinizde kalıyor ama sonunda öz niyetiniz neyse ona dönüyorsunuz.” değerlendirmesinde bulundu.

Beynin işleyişinin, sosyal yaşama olan etkisine de değinen Sinan Canan “Beyinle ilgili beş saniye kuralı olarak bilinen bir kural var. Paraşütle atlamak, seyahat etmek gibi hayatınızda her zaman yapmak istediğiniz ama bir türlü başlayamadığınız bir şeyi düşünün. Önünüze o isteğinizle ilgili bir fırsat çıktığında, bu fırsata beş saniye içerisinde evet demezseniz, o isteğinizi yapmanıza engel olan tüm düşünceleriniz devreye giriyor. O devreye giren şeyin adı da amigdala. Beynimizin tam orta yerinde bir stres merkezi var. Beynimiz teklifi algılayıp fırsatı değerlendirmek istediğinde ön beyin ileriye yönelik hesaplar yapmaya başlıyor ve sizi engelleyebiliyor.” şeklinde konuştu.

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, 15 Ekim Salı günü Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenecek “OMÜ’de 3’ü 1 Arada” başlıklı söyleşide de yer alacak.

X
Secure Login

This login is SSL protected