Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ), Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019 yılının “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmesi nedeniyle düzenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekledi. OMÜ Rektörlüğün daveti üzerine Samsun’a gelen Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, "İnsanoğlunun Yeryüzündeki Bilgi Kaynakları ve Geçmişten Geleceğe Yükseköğrenim Kurumları" konulu bir konferans verdi.
Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ve Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun kamu kurum yetkilileri, özel sektör temsilcileri, idari personel, üniversite öğrencileri ve Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda öğrenim gören öğrencilerle öğretmenleri katıldı.
Konferansın selamlama konuşması için kürsüye çıkan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, OMÜ’nün “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlediğine dikkat çekerek “Rahmetli Fuat Sezgin’in adını Merkez Kütüphanemizde bir salona verdik ve bu etkinliklerden birinde daha beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Prof. Dr. Mustafa Şahin Hocamız da çok değerli bilgi ve birikimlerini bizimle paylaşacaklar.” dedi.
Bugünden geleceğe bakabilmek için dünü bilmek gerektiğini vurgulayan Rektör Sait Bilgiç, şöyle devam etti: “Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülke halkları üzerinde oluşturduğu ‘sizden bir şey olmaz’ algısına sebep olması çalışmak için gerekli olan motivasyonu olumsuz etkilemektedir. Bu psikoloji de elinizdeki büyük potansiyelin kullanılmasına engel olarak toplumun geleceği adına çok büyük kayıplara sebep olmaktadır. Bu nedenle hem kendi geçmişimiz hem de dünyanın geçmişini iyi bilmemiz lazım ki geleceğe dair planlarımız ve atacağımız adımlarımız isabetli olsun. Bu konferans da bu bakımdan çok önemli. Geçmişteki çok başarılı Müslüman bilim insanlarının varlığı ve batı medeniyetinin çalışmalarında dayanak noktasını oluşturan eserlerin sahibi olduklarını bilmek moral değerlerimizi yüksek tutmak için önemlidir. Rahmetli Fuat Sezgin de bu açıdan çok büyük katkılar sağladı. Verdiği eserler, ortaya koyduğu gerçekler saklanmış ve ortaya çıkarılmamış gerçeklerdi. Bu gerçeklerin bilinmesiyle, bugün gelişmiş dediğimiz Batı medeniyetinin, bizim inancımızın ve milletimizin parçası olan bilim insanlarının ürettiklerinin üzerine inşa edildiğini görüyoruz.”
Ülkemiz için canlarını feda eden şehitlerimizi de rahmetle yâd eden Rektör Bilgiç “Biz güven içinde yaşarken sınırlarımız dışındaki askerlerimiz, terör örgütlerinin Türkiye Cumhuriyeti’ne ve orada yaşayan halka uyguladığı zulmün önüne geçmek için büyük fedakârlıklarla mücadele veriyor. Allah onların yardımcısı olsun. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifa diliyorum. Biz beraber olduğumuz sürece de hiçbir gücün hedefine ulaşması mümkün değildir.” dedi.
Rektör Bilgiç, konuşmasının sonunda geçmişimize ışık tutan sunumu için Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’e ve tüm katılanlara teşekkür etti.
Samsun’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin de “Samsun aşinası olduğum ve sevdiğim bir şehir. Bende Samsun’un ve Samsunluların yeri çok ayrıdır. Burada olmaya vesile olan Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocamızı da rahmetle anıyorum. O, küllerinin içinden bir medeniyetin kalıntısını ortaya çıkardı. Üstüne toprak atılmış bir medeniyetin izlerini gün yüzüne serdi. Bu bize önemli bir yol haritası ve ışık oldu.“ dedi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak üzere hayatını fedâ eden şehitlerimizi rahmetle anarak askerlerimize ve güvenlik güçlerimize başarılar diledi.
Köklü ve tarihte iz bırakan milletlerden biri olduğumuzu hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Aynı zamanda kurucu bir milletiz. Bu nedenle asli görevlerimiz bizi hiçbir zaman terk etmez. Anadolu coğrafyası da bizim kaderimizdir. Dünyanın en kritik kavşak noktalarından birine hükmeden millet olarak bin yıldır buradayız ve inşallah nice bin yıl da var olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Sunumu hazırlarken Kur’an’dan ve vahiyden referans aldığını kaydeden Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin, tarihi gerçekleri felsefi bakış açısıyla değerlendirdiğini belirtti.
İnsanlık tarihinin bilgi kaynakları ve bilginin birikim süreci hakkında bilgiler paylaşan Mustafa Şahin “Günümüzde dünyaya her alanda batı düşünce sistemi hâkim. Bu durum, onların üstün yetenekli insanlar olmasından kaynaklanmıyor. Batılılar, 1600’lü yıllardan beri bilgiyi kendilerinin geliştirdiğini iddia ederler. Ama bilginin temel kaynağını belirtirken bin yıllık İslam medeniyetini atlayarak temeli Yunan medeniyetine dayandırıyorlar. O atlanan bin yılda İslam Medeniyetinin bilim dünyasına neler kazandırdığını Fuat Sezgin ortaya koydu.” dedi.
Özellikle Endülüs Döneminde bilim ve sanat alanında İslam Medeniyetinin zirvede olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şahin “İslam medeniyeti bu kadar ilerideyken Batı medeniyetinin öne geçmesi Endülüs’ün düşmesiyle aynı zamana denk geliyor. Tüm Avrupa eğitim için Endülüs’e gidiyordu. Bilim Avrupa’ya böyle geçti. Ardından Amerika ve Ümit Burnu’nun keşfiyle Müslümanların coğrafyasından geçen ticaret yollarının zayıflaması Batıyı öne çıkardı. Asıl kritik tarihse 1765 yılında buharlı makinaların icat edilmesidir. Bu icat, Batıyı daha da öne çıkardı.” şeklinde konuştu.
Yükseköğrenim kurumlarının tarihi hakkında da bilgi veren Selçuk Üniversitesi Rektörü Şahin, dünyanın en eski üniversitesi olarak kabul edilen ve 1088 yılında kurulan Bologna Üniversitesinden çok daha önce 859 yılında İslam medeniyetinin Kayrevan Üniversitesini kurduğuna dikkat çekti. İbn-i Haldun ve İbn-i Rüşt gibi bilim adamlarının burada öğrenim gördüğünü ifade eden Şahin, bu isimlerin de Endülüs medeniyetini kurduğunu kaydetti.
Dünyanın ilk tıp fakültesinin de İslam medeniyeti tarafından kurulduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Şahin, Selçuklu döneminde kurulan Nizamiye Medreseleri, Osmanlı döneminde kurulan yükseköğretim kurumları ve niteliği hakkında da katılımcıları aydınlattı.
Tekrar Batı medeniyetinin önüne geçmek için kendi neslimizi yetiştirerek çok çalışmamız gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Şahin son olarak Hz. Muhammed'in “Faydasız ilimden Allah’a sığınırım.” sözünü katılımcılarla paylaştı.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in, katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasının ardından Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç konuğuna fidan sertifikası takdim etti.