Samsun’un İhracat Kapasitesinin Arttırılması için OMÜ’lü 200 Uluslararası Öğrenci Ticari Eğitimden Geçecek
18 Ağustos 2022, Perşembe - 17:23
Güncelleme: 18 Ağustos 2022, Perşembe - 22:52

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesindeki Samsun Teknopark, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) arasında OMÜ’lü öğrencilerin dış ticaret yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

“Samsun’un İhracat Kapasitesinin Arttırılması” adını taşıyan protokole göre OMÜ’de öğrenim gören 200 uluslararası öğrenci, OKA’nın Teknik Destek Programı kapsamında uzmanlardan dış ticaretle ilgili eğitimler alacak.

Rektörlük Senato Salonu’nda yapılan imza töreninde protokole; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin ile Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda STSO Yönetim Kurulu üyesi Yiğit Tören imza attı.

Törene ayrıca; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. İdris Varıcı ile Samsun Teknopark Genel Müdürü Ekrem Altan da iştirak etti.

OKA Genel Sekreteri Şahin “Bölgemiz için dış ticaret elçileri yetiştireceğiz”

İmza töreninde ilk olarak söz alan OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, projenin niteliklerine değinerek “Şehrimizin ekonomik kalkınmasına çok büyük katkısı olacağına inandığımız bu protokol töreninde bulunmaktan çok mutluyum. Teknik Destek Programı; OKA’nın 2012 yılından beri uyguladığı, aslında bütçe olarak küçük ama etki olarak çok büyük bir program. 10 yıl içerisinde 200’e yakın teknik destek projesini hayata geçirdik. Son yıllarda da Ajansımızın sorumluluk sahasında yer alan Amasya, Çorum, Tokat ve Samsun’daki katma değerli üretimin ve ihracatın geliştirilmesine yönelik faaliyetleri destekliyoruz. Bu proje de Samsun Teknopark ile beraber doğrudan doğruya bu amaca hizmet edecek. Bu proje sayesinde 200 yabancı uyruklu öğrencimize, dış ticaret yeteneklerini geliştirmek üzere eğitim vereceğiz. Aslında bir anlamda katılımcılardan bölgemiz için dış ticaret elçileri yetiştireceğiz. Proje, büyük bir ekonomik hareketliliğin başlangıcı olacağına inandığımız bir özelliğine sahip. Biz bundan sonraki süreçte proje kapsamındaki faaliyetlerin, tanımlandığı üzere en kaliteli şekilde yerine getirilmesi adına Teknopark ekibine destek vereceğiz. Bizlere bu fırsatı verdikleri için evvela Üniversitemize ve Samsun Teknopark’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tören “Projeleri farklı bir vizyonla ve hızlı bir biçimde değerlendirmeye gayret ediyoruz”

Ardından söz alan Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu üyesi Yiğit Tören de STSO olarak kentin ekonomisine katkı sağlayacak her projeyi desteklediklerini belirterek “Rektör Hoca’mızın da yönetime geldiği günden bu yana sergilediği yaklaşım doğrultusunda gerek üniversite-sanayi iş birliğini gerekse de Samsun gelişimine pozitif yansımaları olacak projeleri, farklı bir vizyonla ve hızlı bir biçimde değerlendirmeye gayret ediyoruz. OKA’nın da katkısıyla imzalarını atacağımız Teknik Destek Projesi şehrin birlik ve bütünlüğünü göstermekte. Uygulayıcısı Samsun Teknopark olsa da arkasında hem Üniversitemiz hem de OKA ve STSO’nın olması; projenin verimli, hızlı ve etkin bir biçimde yürümesini sağlayacaktır. Başta Sayın Rektör’ümüz başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.

Rektör Ünal “Uluslararası öğrencilerimizin mensubu olduğu coğrafyalardaki potansiyeli üretici ve sanayicinin önüne koymak niyetindeyiz”

Protokole dair düşüncelerini paylaşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise projenin temelinde Samsun’un ekosistemine katkı sağlamak olduğuna işaret ederek “Projede Samsun’daki unsurları hem şehirle bütünleştirmek hem de süreç boyunca şehre katmak var. Projenin Üniversite açısından önemi, eğitimin bir parçası olması. Biz bu iş birliğinin eğitim zeminine oturmasını, eğitimle de bu süreçlerin yönetilmesini arzu etmekteyiz. OMÜ, 120 farklı ülkeden 5 bin 500 kadar öğrencisi olan bir üniversite. Daha önce OMÜ Vakfı ile uyguladığımız ‘Kültür Elçileri’ projesi, bu iş birliğinin farklı ayağıydı. Bu protokolle de yine uluslararası insan kaynağını etkin bir şekilde şehrimiz ve ülkemiz hizmetine sunmaya çalışacağız. Projede teknik destek olacak ama biz aynı zamanda öğrencilerimizin mensubu olduğu coğrafyalarla alakalı harita çıkarmayı planlıyoruz. Oralardaki potansiyeli resmetmek, yanı sıra da bu potansiyeli bölgemiz ve ülkemizdeki üretici ile sanayicinin önüne koymak niyetindeyiz. Sadece git ve yap şeklinde değil de ticaretin dilini ve kendine has kurallarını bilen arkadaşlarımızla iş birliği yaparak işlemleri kolaylaştırmak ve uluslararası öğrencilerimizi bu süreçte aracı kılmak istiyoruz.” sözlerine yer verdi.

Hedef; eğitimi güçlendirerek nitelikli öğrenci talebini arttırmak ve ekonomik kazanım sağlamak

Projeyle birlikte 2 açıdan kazanç elde etmeyi umduklarını vurgulayan Rektör Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlardan biri eğitimi güçlendirmek ve dolayısıyla Üniversite olarak nitelikli öğrenci talebini arttırmak. Bir diğeri ise hem OMÜ’nün hem de Samsun’un ekonomik kazanım sağlayacağı bir sürecin hızlandırılması. Burada hareket etmek önemli ama hızlı hareket etmek daha önemli zira hızlı davrandığınızda yeni imkân ve fırsatları değerlendirme şansına sahip oluyorsunuz. Katkısı olan her bir kuruma şükranlarımı sunuyor, projenin hayırlı olmasını diliyorum.”

Protokol kapsamındaki projenin uygulanma süresi 6 ayı kapsıyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected