Samsun’daki Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde Kütüphaneler Arası İş Birliğiyle Yapılan Münazarada Liseli Gençler Bilgi ve Fikirleriyle Kendilerini Gösterdi
01 Temmuz 2025, Salı - 16:07
Güncelleme: 01 Temmuz 2025, Salı - 16:07

Kültür ve Turizm Bakanlığı organizasyonunda 2025 yılında 20 şehri kapsayan Türkiye Kültür Yolu Festivali”nin Samsun ayağında, festivalin konseptine uygun olarak 9 gün boyunca icra edilen kültürel ve sanatsal etkinlikler, Samsunlular ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Liseli Gençlerden Fikir Mücadelesi

Festival kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Merkez Kütüphanesi ile Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesi iş birliğinde düzenlenen “Adalet mi, Eşitlik mi?” başlıklı münazarada (tartışma) Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, bilgi ve düşüncelerini konuşturdu.

OMÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesinin iş birliği ve dayanışma adımlarından biri olarak şekillenen münazara yarışmasının moderatörlüğünü Samsun Tülay Başaran Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Selim Eroğlu yaptı. Jüri üyeliklerini ise Kültür ve Turizm Uzmanı Adnan İpekdal (önceki Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü), Gazi İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mikdat Malat, OMÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Uğur Donbay ile Kullanıcı Hizmetleri Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Ethem Olukcuoğlu üstlendi.

Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesi bünyesindeki Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen münazara yarışması; okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve velilerden oluşan katılımcılar tarafından dikkatle takip edildi. Katılımcılar arasında OMÜ Merkez Kütüphaneden Kütüphaneci Yeliz Yılmaz Akal da yer aldı.

Genç beyinler, tez-antitez ve akıl yürütme yoluyla jüri önünde hitabet performanslarını sergiledi

2 rakip gruptan birinin “Adalet”i, diğer grubun ise “Eşitlik”i savunduğu ve centilmence bir mücadeleye sahne olan münazara yarışmasında liseli genç beyinler, tez-antitez ve akıl yürütme yoluyla jüri önünde hitabet performanslarını ortaya koydu. Gençlerin düşüncelerini dile getirip demokratik bir şekilde tartışma becerilerini ve fikir üretme kapasitelerini geliştirmeyi hedefleyen münazaranın sonunda “Adalet” kavramını savunan grup, yarışmayı kazanan taraf oldu.

Uzman İpekdal: “Bu tarz etkinlikler, gençlerin kendilerine olan güveni pekiştirecektir”  

Münazara yarışmasının ardından değerlendirmelerini paylaşan Kültür ve Turizm Uzmanı Adnan İpekdal, öğrenmenin yaşam boyu bir süreç olduğunu ve bilginin paylaştıkça önem kazandığını vurgulayarak, bu tarz etkinlikler sayesinde gençlerin hızlı düşünme, çabuk ve doğru karar alma yeteneklerini geliştireceklerine ve dolayısıyla kendilerine olan güvenlerini pekiştireceğine dikkat çekti.

Müdür Malat: “Amacımız; gençler arasında tartışma kültürünü ve bu yöndeki farkındalığı üst düzeye çıkarmak”

Ardından söz alan Gazi İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mikdat Malat da liseli gençlerle beraber olmaktan duyduğu mutluluk ve memnuniyeti ifade ederek amaçlarının, Samsun’da kütüphaneler vasıtasıyla bilgi dolaşımı ve paylaşımını mümkün olduğu ölçüde yaygınlaştırmak ve gençler arasında tartışma kültürünü ve bu yöndeki farkındalığı üst düzeye çıkarmak olduğunu kaydetti.

Daire Başkanı Donbay: “Gençler, fikir ve çıkarımlarıyla münazaraya değer kattı”

Gösterdikleri gayret ve cesaretten ötürü her iki ekibi de tebrik eden OMÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Başkanı Uğur Donbay ise gençlerin, fikir ve çıkarımlarıyla münazaraya değer kattığını söyledi. Kütüphanelerin, her türlü bilgi kaynağını toplayan ve bu mirası nesilden nesile aktaran bilgi kurumları olduğuna işaret eden Donbay, OMÜ Merkez Kütüphanesi olarak kenti zenginleştirecek toplumsal sorumluluk projelerinde yer almaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmalar sonrasında, münazarada bilgi ve fikirlerini yarıştıran her bir ekip üyesine, jüri üyelerince katılım belgesi takdim edildi.

Festivale ikinci kez ev sahipliği yapan Samsun’da 40 farklı noktada 400’ün üzerinde etkinliğe imza atıldı

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dördüncü durağı olarak belirlenen Samsun’da, 21-29 Haziran 2025 tarihleri arasında 40 farklı mekânda 400’ün üzerinde etkinlik düzenlenirken, festival boyunca yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşandı. Festivale ikinci kez ev sahipliği yapan Samsun; tarih, arkeoloji, gastronomi, resim, tiyatro, müzik vb. alanlara dair etkinliklerin yanı sıra, çok sayıdaki atölye ve konserle katılımcıları ağırladı.