MENU

Rektör Ünal: “OMÜ'yü Araştırma Üniversitesi Yapma Hedefindeyiz”
13 Ekim 2022, Perşembe - 11:04
Güncelleme: 13 Ekim 2022, Perşembe - 17:07

Sağlık Yönetimi alanında bilimsel çalışma kongresi olan “Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde başladı.

Uluslararası düzeyde ilk olarak 13-15 Ekim 2017 tarihinde düzenlenmeye başlayan kongrenin bu yılki ana teması “Sürdürülebilir Sağlık Sistemi ve Geleceğin Bilgi Teknolojileri” olarak belirlendi.

Kongre Dünya’da ve Türkiye’de ortaya çıkan gelişmeleri ve sorunları bilimsel bir bakış açısıyla ele almak, değerlendirmek ve çözüm önerileri getirebilmek amacıyla düzenleniyor. Aanının önde gelen yerli ve yabancı davetli konuşmacılarının yanında, akademisyenler, kamu ve özel sağlık kurumları temsilcileri, hastane ve sağlık kuruluşları yöneticileri, sektör temsilcilerinin davet edildiği kongrede paneller, toplantılar, sözlü ve poster bildiriler dışında çeşitli eğitim ve kurslar gerçekleştirilecek.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen kongrenin açılışına; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Prof. Dr. Selim Eren, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elif Dikmetaş Yardan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Pandemi zamanında sağlığın ne kadar önemli olduğunu gördük”

Kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, tema olarak önemli, zamansal olarak ise değerli olduğunu düşündüğünü belirterek kongrenin ev sahipliğini yapmaktan son derece mutlu olduklarını söyledi. Özellikle pandemi dönemini yaşayan Dünya’nın bazı şeyleri yeniden değerlendirmeye başladığını anlatan Rektör Ünal, pandemi zamanında sağlığın ne kadar önemli olduğunu ve sağlıkla alakalı; yatırımın, eğitimin, teknolojinin ne kadar önemli olduğunu açık şekilde gördüklerini ifade etti.

“Üniversitelerin rotalarını belirlemesinde bu rapor yardımcı olacaktır”

Konuşmasında sağlık yönetimi ve süreç yönetimine dikkat çeken Rektör Ünal, “Sağlıkla alakalı eğitimin gelişmesine önem veriyoruz. Kongre ile süreç yönetiminin eğitimden başlayarak toplumdaki farkındalığa da dikkate almak süratiyle özelikle öğrencilerin gelecek dünyadaki süreci yönetebilmeleri için yetkinliğe ulaşabilmesi hedefleniyor. Katılımcı hocalarımıza teşekkür ediyorum. Dolu dolu geçecek bir kongre olmasını diliyorum. Açıklanacak sonuç raporuyla özellikle başta OMÜ olmak üzere üniversitelerin rotalarını belirlemesinde bu rapor yardımcı olacaktır.” dedi. 

“Öğrencilerin bilimsel etkinliklere katılarak kişisel gelişimini artırmasını hedefliyoruz”

Son bir buçuk yıl içerisinde eğitimle alakalı revizyona gittiklerini söyleyen Prof. Dr. Yavuz Ünal, “OMÜ’de yeni bir dönem başladı, burada önemli olan temel şeylerden bir tanesi teorik eğitimin yanında pratik eğitimin de öne çıkmış olması. Ayrıca akademik etkinliklere üniversite de bile ilginin düşük olduğunun farkındayız. O nedenle sosyal uygulama ve sosyal seçmeli dersler adı altında bir öğrencinin 2 farklı dönemde 4 kredilik uygulamalı ders alarak bu tarz kongrelere aktif olarak katılmalarını dersten sayacağız. Bu sayede öğrencilerin bilimsel etkinliklere katılarak kişisel gelişimini artırmasını hedefliyoruz.” diye konuştu. 

“Samsun ile alakalı değer üretmek”

Önemsedikleri ikinci konunun ise uygulamalı alanlarda sahaya inilmesi olduğunu söyleyen Rektör Ünal, “Öğrencilerin dört dönemlik bir eğitimin iki dönemini sahada geçirmesini istiyoruz. Biz Üniversite olarak bütün imkanları Samsun’daki öğrencilerin istifadesine sunacağız. Bir kontrol merkezi kurularak laboratuvarların tamamını koordinasyona tabii tutacağız. Arzu ettiğimiz şey Samsun ile alakalı değer üretmek. Bunun altında hedef olarak belirlediğimiz şey Samsun’un Teknofest gibi tecrübelerini arttırmak.” ifadelerini kullandı.

“OMÜ’yü araştırma üniversitesi yapma hedefindeyiz”

2023 yılı içerisinde OMÜ’yü araştırma üniversitesi yapma hedefi için yaptıkları çalışmalara değinen Rektör Ünal, “Uluslararasılaşmaya önem verdik, atama ve yükselme kriterlerini değiştirdik, her mezunu bir proje yönetmek zorunda olan bir Üniversite olduk,  2019 da patent sayısı sıfır olan OMÜ’nün 2022 yılının ilk 9 ayında patent sayısını 16’ya yükselttik, Ar-Ge’yi en çok önemsediğimiz alanların içinde gördük. Tüm bunlarla kendi bölgesinin ekonomisine, ticaretine doğrudan katkı sağlayan bir bilim merkezine dönüşmek amacındayız. Kentimize ve ülkemize daha fazla katkı sağlayacağız.” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Üniversitemiz gerçekten güzel çalışmalara imza atıyor”

Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı konuşmasında, “Üniversitemiz gerçekten güzel çalışmalara imza atıyor. Özellikle pandeminin bitme noktasına gelmesiyle bu tür faaliyetlerin daha da artacağını biliyorum. Kongrenin başarılı şekilde biteceğine inanıyorum çünkü burada emek ve gayret var. Ve bunun bir kitap olarak önümüze gelmesi bizlere de ışık tutacak çünkü biz de sağlık idarecilerinin idarecileriyiz, beraber çalışıyoruz. Sağlık bizler için en önemli alanlardan birisidir. Kongre ile sağlık sistemindeki gelişmelere ve sorunlara dikkat çekilerek geri dönüşümlerin alınacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“131 bildiri sunulacak”

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elif Dikmetaş Yardan ise kongrede birçok değerli katılımcı ve konuşmacının yer aldığı belirterek birçok panelin olacağını belirtti. Prof. Dr. Yardan,  “Kongre aynı anda yüz yüze ve çevrimiçi oturumlar şeklinde ilerleyecek. 3 gün sürecek olan kongremizde yüz yüze 20 oturum, çevrimiçi 14 oturumdan oluşacak;  73 yüz yüze bildiri sunumu 58 adet çevrimiçi bildiri olmak üzere toplamda 131 bildiri sunumu gerçekleştirilecek. Ayrıca kongrede poster bildiri ve eğitimler de olacak. Kongremizin son gününde ise sonuç bildirgesi yayınlayarak çalışmalarımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Kongremizin misafirlerimizin katılımlarıyla verimli ve kaliteli gerçekleşmesini ümit eder, saygı ve selamlarımı sunarım.” diye konuştu. 

Kongre hakkında

Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi’nde birçok konu başlıkları belirlenerek Sağlık Yönetimi alanında yaşanan güncel konu ve sorunlara değinilecek. 5. Uluslararası 15. Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi’nde; Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Sağlık Bilgi Teknolojileri, Sağlık Kurumlarında Örgütsel Davranış, Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler, Sağlık Kurumlarında Stratejik Yönetim, Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim, Sağlık Kurumlarında Üretim ve İşlemler Yönetimi, Uzun Dönemli Bakım Hizmetleri, Sağlık Hizmetlerinde Etik, Sağlık Sektöründe Girişimcilik ve Yenilikçilik, Sağlık İletişimi, Sağlık Sosyolojisi, Sağlık Turizmi, Kriz Zamanlarında Sağlık Yönetimi, Yönetim Bilimleri, Sağlık Hukuku, Akılcı İlaç Kullanımı, Sağlık Yönetiminde Kantitatif Teknikler, Sağlık Personeli Göçünün Sağlık Hizmetlerine Yansıması, Entegre Sağlık Hizmetleri, One Health (Tek Sağlık), Sağlık Ekosistemi, Uzaktan Sağlık Hizmetleri, Sağlık Hizmetlerinde İstihdam, Teknoloji ve Sağlık Hizmetleri, Pandemi Sonrası Sağlık Hizmetleri, Döngüsel Ekonomi, Akademik Süreçlerde Bilimsel Etik, Hastane Mimarisi, Sağlık Hizmetlerinde Dijital Pazarlama, Sağlık Hizmetlerinde Lojistik ve Tedarik Zinciri, Sağlıkta Şiddet, Hastane Enfeksiyonları (Hastane Yönetiminin Sorumluluğu), Sağlık Ekonomisi” konuları konu başlıkları olarak seçildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected