Rektör Ünal: “OMÜ’ye ait bir tarz oluşturmak istiyoruz’
17 Ekim 2022, Pazartesi - 20:58
Güncelleme: 17 Ekim 2022, Pazartesi - 20:58

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesindeki bölüm ve programlara 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başında kayıt yaptıran birinci sınıf öğrencilerine yönelik oryantasyon programları başladı.

‘OMÜ mezunları aranan bireyler olacak’

Oryantasyon programında konuşan Rektör Ünal, “Kendi geleceğini kendi iradesiyle inşa eden sadece kendi geleceğini değil insanlığa umut olan yarar sağlayan insanlığa hizmet etmek için hayatının en önemli bu dönemini, eğitimini başarıyla tamamlayan, başarıyla kendini geliştiren bireyler olarak buradan çıkmayı her birinize nasip eylesin!” diye dua ederek sözlerine başladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesinin kendisini revize ettiğini belirten Rektör Ünal, “Yarım asırlık bir üniversiteyiz ve kendisini revize etmiş bir üniversiteyiz. Öğrenciyi, öğrencinin gelişimini merkeze alarak bütün imkanlarını seferber etmiş, sistemi düzeltmiş, ölçme değerlendirmesini yeniden planlamış ve gelecekle alakalı net karar veren hem öğrenci açısından hem akademik personel açısından net kararları olan ilkeleri olan mevzuatını ve bütün yönetmeliğini yönergesini ve benzerini gözden geçirmiş bir kurumdan bahsediyoruz. Geçmişte bu böyleydi ama artık böyle olmayacak çok açık bir şekilde söylüyorum. Burada ki temel hedefimiz değerli arkadaşlar, biz her birinizin bu toplumda aranan bireyler olarak eğitici veya başka bir şey ne olacaksanız Ondokuz Mayıs Üniversitesi kimliğiyle fark atması ve bu farkında fark edilmiş olmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.

‘Bilgiyi öğreneceksiniz fakat beceriye dönüştüreceksiniz’

Temel hedefin bilgi değil, bilginin beceriye dönüşmesi olduğunu söyleyen Rektör Ünal, “Bunun içinde eğer dersin içinde o dersin uygulaması varsa ya da bu mesleğin bir stajı varsa ve bununda farklı zamanlarda gerçek deneyimler olarak ortaya çıkması gerekiyorsa biz bunun takipçisi olacağız. Dolayısıyla sizden birinci istediğimiz şey bilgi evet bunu öğrenmek zorundasınız ama bilginin çok hızlı değiştiğini de bilmelisiniz. Dolaysıyla öğrenmeyi de öğrenmek gerekiyor. Burada neler yapıldığına ve neler hedeflendiğiyle alakalı kısa bir bilgi vereyim. Yapılan 2 şey var. Bunlardan birisi eğitimin baştan aşağı gözden geçirilmesiydi ve bu yapıldı. Ancak süreç durmayacak. Bu sürecin durmaması gerekiyor. Çünkü hayat değişiyor değişim çok hızlı gerçekleşiyor. Burada temel hedef gelecek. Siz buradan mezun olduğunuzda birçok bilgi sistemden kalkacak ve teknolojide eskimiş olacak. Dolaysıyla bizimde sizinle ilgili kurduğumuz hayal en az 5 yıllık bir hayal. 5 yıl, 10 yıl sonrasını yönetmekle alakalı burada sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Ancak sizden gelen makul gerçekçi talepler süreci olumlu kılar. Bundan sonraki süreçle alakalı bizi rahatlatabilir diye düşünüyorum.” dedi.

‘OMÜ’ye ait bir tarz oluşturmak istiyoruz’
 

Amaçlarının OMÜ’ye ait bir tarz oluşturmak olduğunu söyleyen Rektör Ünal, “Burada arzu ettiğimiz şey yeterlilikler çerçevesini esas almak ve bunu sağlamak. Bunun üzerinde OMü’ye ait bir tarz oluşturmak.  Nasıl ODTÜ, İTÜ mezunuyum diyorsanız burada bir ayrıcalık görüyorsanız yani o bilginin size avantaj sağlayacağını düşünüyorsunuz.  Bizde OMÜ’yü biraz daha güçlü etkisi olan bir kavrama dönüştürmek istiyoruz. Bundan sonra OMÜ bilinçli olarak bizim arkadaşlarımız tarafından mezunlarımız tarafından bunun telaffuz edilmesi bu konuda da gurur duyulması, aidiyeti güçlü bir nesli ortaya çıkan bir nesil istiyoruz.” diye konuştu.

‘Amacımız dil dersini geçmek değil, dil bilmeniz’

Rektör Ünal, öğrencilere, “OMÜ’de bölümü yüzde 30 yabancı dil olan ve yüzde 100’ü yabancı dil olan bölümlerden B2 seviyesinde dil yeterliliği bekliyoruz. Eğer yüzde 30 ve yüzde 100 yabancı dil isteği eğitimi yoksa bu durumda B1 düzeyinde dil yeterliliği istiyoruz. Burada dil yeterliliği önemli. Geçmekten bahsetmiyorum dil bilmenizden bahsediyorum.” diyerek konuya atfettiği ehemmiyeti vurguladı.

‘Bir projenin parçası olmak zorundasınız’

OMÜ’den mezun olacak öğrencilerden bir projenin aktörü ya da parçası olmasını istediklerini belirten Rektör Ünal, “Burada sizden istenilen şey bir bitirme ödevi yapacaksın değil. Bu beceriyi göstereceksin. Hedef burada bu. Ben bunu yapabiliyorum. Ben bunun lezzetini tattım demeniz için sizden beklediğimiz şey araştırma teknikleri açısındandır. Bu teknikleri kullanarak bir bitirme ödevi, bir bitirme projesi yapmanız. Bu artık OMÜ'nün bütün lisans bölümlerinin parçası. İşin başında böyle bir şeyle başlarsanız bu sizin aldığınız eğitimin sonucunu görme imkanı verir ve mutlu eder diye düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

‘Kütüphane çevresinde bir hayat inşa edin’

Öğrencilere kütüphane çevresinde bir hayat inşa etmeleri gerektiğini belirten Rektör Ünal, sözlerini, “Mezun olurken kütüphanede borcu yoktur diye kağıt imzalatmak yerine, kütüphanede kendinize bir yer edinin. Kütüphanenin çevresinde bir hayat inşa edin. Biz Ondokuz Mayıs Üniversitesinin kampüsünü bir laboratuvar olarak algılıyoruz. Eğitimin en güçlü en etkin uygulandığı bir laboratuvar olarak görüyoruz. Bu nedenle yere attığınız bir kabak çekirdeğinin çöpü, hocam ne olacak çürüyecek diyebilirsiniz belki evet çürüyecek ama sizi de çürütecek. İçtiğiniz bir suyun kabının yolun kenarına atılması çok şey ifade ediyor. Yani oradan birileri geçti kaldırmadı, çok şey ifade ediyor. Bunun atılmış olması çok şey ifade ediyor. Dolayısıyla kampüsün tamamı en güçlü laboratuvardır. En güçlü eğitim alanıdır. Bu noktada sizden bunu destekleyecek hareket bekliyoruz. Tekrar başarılı sağlıklı mutlu bir eğitim yılı ve eğitim diliyorum hepinize.” diyerek sonlandırdı.

‘Bizi taleplerinizle zorlayın’

Programda açılış konuşması gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, konuşmasında, “Öncelikle büyük bir aileye dahil oldunuz. Yaklaşık 54 bin öğrencisiyle ve çalışanlarıyla 60 bin kişilik bir aileye dahil oldunuz ve hoş geldiniz. Bu ailenin içerisinde bizim gibi yöneticiler, hocalarınız başta olmak üzere sizin gelişiminizden sorumlu bunu dert edinmiş yük edinmiş ve ömürlerini buna adamış insanlar var. Bugün itibariyle 35 bin öğrenciniz eğitim görüyor olacak. Yeni yurtlarımız bittiğinde de yaklaşık 10 bin öğrencimiz ana kampüste oturuyor olacak. Bu aslında birçok ilçenin nüfusundan daha fazla bütçe olarak da küçük illerin üzerinde bütçe ile döndürülen bir hizmet bir faaliyet olarak karşınızda duruyor. Burada sizi neler karşılayacak yavaş yavaş aslında görmüş oldunuz. Büyük olmanın avantajı olduğu gibi büyük olmanın dezavantajları ve bir takım eksikleri olabileceğini fark etmiş olmalısınız. Bizim sizden talebimiz bu büyük ailenin yönetiminde büyük ailelerin büyük kalmasında ve büyümesinde bize yardımcı olmanız.  Çok açık bir öneride bulunacağım. Bizi lütfen taleplerinizle zorlayınız. Kuru kuruya lafla değil öğrenci işlerinden sorumlu rektör yardımcısı olarak bu talepte bulunuyoruz. Bizi zorlamazsanız biz mevcudu da koruyamayız. Bu zorlama sadece lafla değil sizde taşın altına yükün altına elinizi koyarak, omuz vererek bu yüke dahil olmak şartıyla bu yükü taşıyabiliriz diye düşünüyorum. Birtakım sorunlarımız olduğu zaman birlikte çözelim. Sizler birer hizmet alan değil aynı zamanda hizmeti geliştiren kişilersiniz. Şunu unutmayalım ki hayatınızdaki en önemli kırılım burada gerçekleşecek. Branşınız, alanınız ne olursa olsun en önemli kırılım dostluklarınızın en kıymetlileri burada oluşacak. Ve aynı zamanda hayata bakışınız burada şekillenecek. Bundan dolayı üniversitemizin her türlü imkanından yararlanmanızı tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından birim tanıtım sunumlarına geçildi. Programın tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.