Rektör Ünal: “OMÜ'nün Sıralamasını Daha da Yükselteceğiz”
28 Ekim 2022, Cuma - 14:41
Güncelleme: 29 Ekim 2022, Cumartesi - 14:41

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Doç. Dr. Taner Tunç'un moderatörlüğünde gerçekleştirilen Kanal S'nin Fikir Akademisi programına konuk oldu.

Programa katılan Rektör Ünal’a üniversitenin eğitim şekli ve ileriye dönük projeleri hakkında çeşitli sorular soruldu ve akademik birimler, yabancı öğrencilerin tercih nedenleri, University Ranking by Academic Performance (URAP) sıralamasında gösterilen başarı tablosu, yabancı ve yerli öğrencilere verilen destekler gibi önemli konulardan bahsedildi.

“OMÜ yarım asırlık üniversite”

Programda Rektör Ünal; "Ondokuz Mayıs Üniversitesi yaklaşık olarak yarım asırlık bir üniversite. Türkiye'nin bölgesinde 2’nci bölge üniversitesi olarak kurulan ama yapılanması itibariyle bölgenin amiral gemisi olarak nitelendirilebilecek bir yapıya sahip. OMÜ 20 fakültesi ve yüksekokullarıyla beraber 54 binlik öğrencisi olan bir üniversite. Burada ilginç olan üniversitedeki öğrencilerin dağılımı çünkü 54 bin öğrencinin yaklaşık olarak yüzde 10'u yabancı öğrenci. OMÜ'nün amacı bünyesine çok öğrenciyi almak değil de nitelikli öğrenciyi almak." ifadelerini kullandı.

OMÜ'nün uluslararasılaşma konusunda oldukça iyi olduğunu belirten Rektör Ünal; "Üniversiteler arasındaki pozisyonumuza baktığımızda bunlar literatüre çok net yansıyan şeyler. URAP sıralamasında 2020 yılında 31’inci sırada olan OMÜ 2 yıl içerisinde 5 kademe atlayarak 26’ncı sıraya yükseldi. Biliyorum ki bu sıra bize yakışmıyor. OMÜ'nün olması gereken sıralama ilk 10’dur.  Önümüzdeki zaman içerisinde bu yükselişin hızlanacağını düşünüyoruz. Yapısal birlikteliği düzenlemeye gittik. Bizi aşağıya çeken birçok unsuru düzenledik. Dolayısıyla OMÜ'nün sıralamasının hem dünya çapında hem de Türkiye'de çok kısa sürede değişeceğini düşünüyoruz.” dedi.

“Değişen değil değiştiren olmak gerekir”

OMÜ'nün öğrencilerini her koşulda desteklediğini vurgulayan Rektör Ünal, "Geçen sene 5 TL olan yemek fiyatlarını bu sene 6 TL'ye çıkardık. Fakat bu yemeklerin bize maliyeti 21 TL'ydi. Bir yemekte 15 TL sübvanse ediyorsunuz. Bir diğeri ise 2 bin kadar öğrenciye yemek bursu verdik. Bu öğrencilerin ihtiyacıydı bunu biliyoruz. Başka bir konu ise dil yeterliliğiydi. Bizim için önemli olan ezbere dayalı bir bilgi değil, bilginin gerekli olan alt yapısıdır. Temel alan bilgisiyle beraber beceriyi merkeze alıyoruz. Eğitim denilen şey değişime ayak uydurmak zorunda. Değişen değil, değiştiren olmak gerekir. OMÜ bunu yapabilecek güçte bir üniversite. Bizim bütün mezunlarımız B1 düzeyinde yabancı dil bilmek zorunda.” diyerek önemli unsurların altını çizdi.

Programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.