Rektör Ünal Liseli Gençlerle Baş Başa
23 Mart 2022, Çarşamba - 04:17
Güncelleme: 23 Mart 2022, Çarşamba - 04:27

Memur Sendikaları Konfederasyonunun (Memur-Sen) gençlik teşkilatı Genç Memur-Sen tarafından Türkiye genelinde organize edilen “Bir Bilenle Bilge Nesil” projesinin Samsun durağında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal liseli gençlerle bir araya geldi.

“Kitap Tahlil Buluşmaları” başlığıyla İlkadım’daki Aziz Atik Fen Lisesinin ev sahibi olduğu buluşmada; Memur-Sen Samsun İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Hamdi Yıldız, Okul Müdürü Kahraman Altürk, müdür yardımcıları, öğretmenler ve öğrenciler hazır bulundu.

Liseli gençler İlber Ortaylı’nın kitabını mercek altına aldı

Etkinlikte 8 gönüllü lise öğrencisi; ünlü tarihçi, akademisyen, yazar ve Türk Tarih Kurumu şeref üyesi İlber Ortaylı’nın, insanın hayattaki anlam arayışına, bu arayışın tadını nasıl çıkaracağına ve süreç boyunca karşılaşacağı zorluklarla nasıl baş etmesi gerektiğine dair kılavuz nitelindeki “Bir Ömür Nasıl Yaşanır” adlı kitabını panel formatında tahlil ederek tartıştı. Kitap analizinde her bir öğrenci, kitaptan edindiği izlenimleri fikir ve değerlendirmeleriyle yorumladı.

Rektör Ünal “Okuma eylemi işinizi kolaylaştıracak, gelişme hızınızı arttıracaktır ama doğru okumak büyük önem arz ediyor”

Ardından gençlere hitap eden Rektör Ünal, kitap okurken eleştirel olabilmenin önemini vurgulayarak “İlber Ortaylı’nın kitabını okuyup katılmadığı noktaları ifade edebilmek, kişinin öz güven duygusunun geliştiğini gösteren ve olması gerekene işaret eden bir durumdur. Bu tavır bir başka deyişle hesaplaşabilmektir. Yazarla hesaplaşabiliyorsanız siz ‘okur’sunuzdur. Ben bu öz güveni, kitabı okuyup tahlil edebilen gençlerimizde gördüm. Yazarın her dediğini ezberleyip heybesine koyan bir kişi, İlber Hoca’nın da bahsettiği okur profiline uygun değildir. Hayatın başındasınız, okuma eylemi işinizi kolaylaştıracak, gelişme hızınızı arttıracaktır ama doğru okumak büyük önem arz ediyor.” dedi.

“Eğer satır arasına girebiliyorsanız yazarı okursunuz”

Bir kitabı okurken, arka plandakileri görüp anlayabilmenin, iyi bir okur olmanın nitelikleri arasında olduğuna işaret eden Rektör Ünal, devamında “Yazarın satırda ve de satır arasında söyledikleri vardır. Eğer satır arasına girebiliyorsanız yazarı okursunuz; eğer satır arasına inemiyor ve bunları değerlendiremiyorsanız bu sefer kitap okursunuz. Yani burada kitabı okumak ve bir de yazarı okumak vardır. Bu noktada metinler arasılık denen bir kavramdan söz edilir. Bu anlamda iyi bir okuyucu, baktığında arka planı görür, yazarın söylediğinden çok daha fazlasını yani söyleyemediklerini de anlar. Örneğin İlber Hoca, cep telefonu örneğini veriyor. Cep telefonunu bütün özellikleriyle kullanabilirsiniz ve bu sizin hayatınızı kolaylaştıracaktır ama kullandığınız cep telefonunun ne kadar pahalı olduğunu gösterme telaşına düştüğünüz anda siz artık başka birisinizdir. Burada gösterişçi bir hayat yaşanmakta ve sosyal medyanın en temel kavramı olan ‘beğeni’ öne çıkmaktadır. Kişi bu noktada kendini değil de başka bir süreci yaşamaya başlıyor. İşte bu hususta sizlere tavsiyem; kendi hayatınızı yaşamanızdır. Evet bir başkasının beğenisi yahut tepkisi önemli olabilir ancak bu süreçte kendi kişiliğinizi geliştirin. Kişisel gelişimi, popüler anlamda söylemiyorum, şayet öz güveniniz varsa başkasının dedikleri, sizi bir noktaya kadar etkiler. İlber Hoca’nın dediği gibi bunları özel hayatınıza sokmayın, bunlara hayatınızda parantez açmayın çünkü burada inisiyatif sizin elinizde.” değerlendirmesinde bulundu.

“İçinde bulunduğunuz çevre ve beraber olduğunuz insanlar, sizin kişiliğinizi de verimliliğinizi de belirleyecektir”

Konuşmasında arkadaş seçiminden de bahseden Rektör Ünal, bireyin çevresindeki insanların başarıya giden yolda en önemli faktörlerden olduğunu belirterek gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Eğer doğru insanlarla muhatap olursanız başarı ve güzelliği yakalamakta işiniz kolaylaşır. Kötü kişilerle arkadaş veya dost olmak ise kötü bir navigasyonla yanlış bir adrese gitmek gibidir. Dolayısıyla başarıyı ve huzuru istiyorsanız arkadaşınızı mutlaka doğru seçmelisiniz yani seçici olmak zorundasınız. Arkadaş seçimi; sizin nereye gideceğinizi ve giderken ne kadar hırpalanacağınızı belirleyen en önemli olgudur. O nedenle doğru arkadaşlık ve doğru dostluklar başarıyı hızlandırır ve kolaylaştırır. Başarılı insanları fark edip onlara ulaşmak için çaba harcıyorsanız bu durum, zihninizde bir uyarıcının oluştuğuna işaret eder. Hayatta çok fazla çeldirici var ve bütün bu çeldiriciler yolda sizi engellerken bahsettiğim bu uyarıcılar, sizin daha dikkatli ve uyanık olmanıza ve daha seçici davranmanıza vesile olacaktır. Kısacası içinde bulunduğunuz çevre ve beraber olduğunuz insanlar, sizin kişiliğinizi de verimliliğinizi de belirleyecektir. Yanı sıra da hayatın ritmine ayak uydurmayı bilmelisiniz, aksi takdirde bu sizi yoracaktır.”

Rektör Ünal, konuşmasının ilerleyen bölümlerinde de meslek seçiminde bireyin yeteneklerini göz önüne alarak tercihte bulunması gerektiğine dikkat çekerken “Bu süreçte tabii anne babanızın, öğretmenlerinizin tavsiyelerini de göz ardı etmeyin, bazen sizin göremediğinizi onlar görüyordur. Bazı sözleri hikmetli sözler olarak algılamaya çalışın çünkü hikmet, bilgeliğin ete kemiğe büründüğü hâlidir, yolunuzu bulmanızda rehber olacaktır. Ümit ediyorum, kendi hayatınızı en güzel kurgulayan ve mutlu bir hayat süren kişiler olursunuz.” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte Rektör Ünal ayrıca, gençlerin sorularını da cevaplayarak OMÜ ile ilgili merak ettikleri konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.