MENU

OMÜ’nün Kimyager Adayları Meslekleriyle Özdeşleşen Beyaz Önlüklerini Giydi
12 Ekim 2019, Cumartesi - 19:13
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 16:07

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünün yeni öğrencileri, “beyaz önlük” töreniyle kimyagerlik yolunda ilk adımlarını attılar.

Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Fevzi Köksal Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle Kimya Bölümünün yeni öğrencileri beyaz önlüklerini giydi. Törene; Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uyanık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Samsun Bölge Koordinatörü ve Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan İçbudak, Türkiye Kimyagerler Derneği Karadeniz Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Alkan ile Bölüm öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Tören öncesi, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı söylendi.

“Bir meslekte ne kadar birlik ve dayanışma varsa o derece mesafe alıyorsunuz”

Açılış konuşmasını yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, törenin gerçekleşmesinde emeği olan Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Alkan ile Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uyanık’a teşekkür ederek “Sağ olsunlar, Şube Başkanı Ali Bey ve Bölüm Başkanımız Ahmet Hocamızın girişimleriyle bu töreni icra ediyoruz ve amacımız Fakülte olarak geleneksel hâle getirmeye çalışmak. Değerli meslektaşlarım, toplumumuzda hangi meslekte birlik-beraberlik ve dayanışma varsa o mesleğin mensupları o yönde ağırlıklarını koyup mesafe alabiliyorlar. Malumunuz, ülkemizde Kimya Mühendisleri Odası var ve etkin olarak faaliyet gösteriyor ancak kimyagerler açısından baktığımızda bu mesleği yapanların henüz bir odası yok. Türkiye Kimyagerler Derneğimiz mevcut ve meslek grubumuzda bir dayanışmanın, birlikteliğin ve gücün oluşturulması gayreti içerisinde. İşte bu birlikteliği ve dayanışmayı ortaya koyamıyorsanız haklarınızı da elde etmeniz zorlaşıyor. Dolayısıyla bu tür faaliyetleri Fakültemiz olarak çok önemsiyoruz.” dedi.

“Dünyadaki medeniyetler kimya disiplininin gelişimine paralel olarak tekâmül etmiştir”

Mesleklerin kutsallığına değinen Dekan Prof. Dr. Batı, kimya disiplininin önemine işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: “Elbette kimyagerlik de kutsal bir meslek zira insanlık tarihinde medeniyetler, kimyanın gelişimine paralel olarak tekâmül etmiştir. Yani uygarlıklar oluşurken kimya bilimi de bu sürece büyük katkılar sağlamıştır. Çünkü kimya her şeyden önce maddeyi, insanlığın hizmeti ve yararına uygun hâle getirme disiplinidir. Bu bakımdan yaratılıştan bu yana tabii ki kimya insan hayatında her zaman var olmuştur, nitekim günümüzde de tıp alanından tutun, hayatımızı idame ettirmemize yarayan farklı ürün ve hizmete kadar kimyanın büyük yeri vardır. Hakikaten önemli bir meslek olan kimyagerlik; eğer birliğimiz, bütünlüğümüz ve dayanışmamızı sağlayabilirsek inşallah gelecekte de toplumumuzda layık olduğu ağırlığa kavuşacaktır. Bu vesileyle etkinliğimize ön ayak olan Kimya Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Uyanık ve Şube Başkanımız Doç. Dr. Ali Alkan Hocalarımızı kutluyoruz, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Biz bir aileyiz ve bu törenimiz umuyorum ki birlik ve dayanışmamıza ciddi katkılar sunacaktır. Sevgili öğrencilerimiz, Fakülte yönetimi olarak sizlere her zaman kapımız açık, sizlerin her türlü talep ve sorununuzda daima yanınızdayız. Törenimizin camiamıza hayırlı olmasını diliyor; emeği ve katkısı olanlara bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.”

“Bu törenlerle mesleğe aidiyetinizi güçlendirmeyi hedefliyoruz”

Ardından söz alan Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uyanık, konuşmasında töreni düzenlemelerindeki amacı şu sözlerle dile getirdi: “Önlük giyme töreni, aslında tıp ve veteriner fakültelerinin geleneksel hâle getirdiği bir uygulama. Bizler de Derneğimizin önerisiyle sizlerde bir farkındalık oluşturma, mesleğinize dört elle sarılma, bu mesleğe aidiyetinizi güçlendirme ve bunun bilincine varma yolunda önemli bir adım olacağı düşüncesiyle bu töreni uygun gördük. Bundan sonraki yıllarda da destekler ve sponsorluklarla bu uygulamayı gelenekselleştirmeyi planlıyoruz.”

“Kendini donatan kimyagerlerin boş gezeni yoktur”

Kimyagerlerin, fabrikaların kalbi olan laboratuvarlarda çalıştıklarını kaydeden Bölüm Başkanı Uyanık, bu mesleği yürütenlerin önemine dair “Kimya meslek grubunun diğer üyeleri olan kimya mühendisleri ve öğretmenleri; fabrikalarda görev yapan kimyagerlerin bulmuş oldukları sonuçlara göre süreçleri yürütürler. Onun için kimyagerlik gerçekten çok önemli bir meslek. Bizler de burada sizleri, dünyada bir kimyager ne biliyorsa o bilgilerle teçhiz etmeye ve dolayısıyla ekonomide kayda değer bir paya sahip kimya sanayiinde gerekli olan donanıma kavuşturmaya çalışmaktayız. Eğer bir öğrenci “Mühendisliği kazanamadık, kimya bölümüne geldik’ diye düşünüyorsa çok yanılıyor çünkü kendini yetiştiren ve donatan kimya bölümü öğrencisinin boş gezeni yoktur ve girdiği işlerde de çok başarılı olur. Bu sebeple kendinizi ne kadar hayata hazırlar ve bu uğurda emek verirseniz o derece başarılı olursunuz. Eğer bu tempo ve inanmışlıkla yolunuzda yürürseniz gelecekte çok iyi yerlerde olacağınıza inanıyoruz.” diye konuştu.

Meslek dallarının sivil toplumdaki temsilcileri olan oda ve kuruluşların fonksiyonu üzerinde duran Prof. Dr. Uyanık, devamında “Bu örgütlenmeler, sizlerin bireysel olarak yapacağınızdan çok daha fazlasını resmî olarak temaslarda bulunarak yerine getiren önemli aktörlerdir. Kaldı ki bu teşkilatlar, sizlerin haklarınızı korumak ve savunmak için varlıklarını sürdürmekte. O nedenle bu yapılanmaların içerisinde bulunmak, geleceğiniz açısından yol açıcı yararlılıklar sağlayacaktır. İnşallah OMÜ’yü kimya sanayiinde çok iyi yerlerde temsil edeceksiniz.” ifadelerini kullandı.

Son olarak Türkiye Kimyagerler Derneğini tanıtmak ve yaptıkları faaliyetleri paylaşmak için kürsüye davet edilen Derneğin Karadeniz Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Alkan ise doktorasını OMÜ’de yapmış olmaktan ve Üniversitede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Kıymetli Bekir Batı ve Ahmet Uyanık Hocalarımdan ders alan biri olarak onların karşısından konuşmaktan büyük heyecan duyduğumu belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Şube Başkanı Doç. Dr. Alkan yaptığı sunumda, şubeleriyle Türkiye’nin dört bir yanında faaliyette olan Derneğin; projeleri, hedefleri, sorumluluk alanları, düzenlediği ulusal ve uluslararası kongreler, yayınları, araştırma teşvik ödülleri, iktisadi işletmeleri hakkında öğrencileri aydınlattı.

“Üye sayımızı arttırma gayretindeyiz”

Konuşmasında, 60 binden fazla mezunu olan kimya mesleği grubunun, Türkiye Kimyagerler Derneğine mensup 6 bin civarında üyesi olduğunu belirten Şube Başkanı Alkan, gönüllülük esasına göre çalışan sivil toplum örgütlerinden biri olan Türkiye Kimyagerler Derneğinin bu sayıyı arttırma gayreti içinde olduğuna dikkat çekti.

Temel bilimlerdeki kontenjan sorunu

Türkiye’de kimya bölümlerinin kontenjanlarına odaklanan Doç. Dr. Alkan, devamında “Ülkemizdeki temel bilimlerde yaşanan problemler tabii bize de yansıyor. Bugün endüstrisini kimya sektörüyle geliştiren Almanya’da Münih Teknik Üniversitesinin 40 civarında bir kontenjanı varken, gece ve gündüz programlarının ayrı ayrı 100 kişilik olduğu kimya bölümlerinden bizler mezunlar verdik. İşte bunları tartışmak gerekiyor yani burada meslek taassubu yapmıyoruz; kimyagerlikten başka bir meslek tanımamazlık gibi bir tavrımız elbette olamaz. Bizler güçlü ve zayıf yönlerimizi SWOT analizleriyle tahlil ederek yolumuza devam etmek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kimyagerler için devasa bir çalışma alanı var”

“Tıptan tutun, boya, ilaç, kauçuğa kadar aklınıza hangi sektör geliyorsa kimyagerler bu alanlarda çalışabiliyorlar” diyen Şube Başkanı Alkan, konuşmasını “Ancak bunlar gibi birçok sektörde yer almak, aynı zamanda tüm sektörlere hâkim olmayı beraberinde getiriyor ki bu da çok kolay ve mümkün olan bir süreç değil. O kadar çok çalışabileceğimiz alan var ki, bazı öğrencilerimiz bunun farkında bile değil. Kısacası kimyagerler için devasa bir alan var karşımızda. Dolayısıyla bunun ayırdında olmanızı ve ona göre kendinizi çok yönlü geliştirmenizi arzuluyoruz.” sözleriyle sürdürdü.

Kimyagerler Derneğinin sadece kimya sektörüyle uğraşmadığını vurgulayan Şube Başkanı Doç. Dr. Alkan, düzenledikleri ulusal ve uluslararası etkinliklerle de Türkiye’nin duruşu ve imajına çok ciddi katkılar sunmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Sunumun ardından, OMÜ’nün genç kimyager adayları gruplar hâlinde sahneye davet edildi. Dekan Prof. Dr. Bekir Batı, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uyanık, Türkiye Kimyagerler Derneği Başkanı Doç. Dr. Ali Alkan ve Kimya Bölümü öğretim üyeleri tarafından geleceğin kimyagerlerine mesleklerini simgeleyen beyaz önlükleri giydirildi.

Programın sonunda öğrenciler, Dekan Batı ve öğretim üyeleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected