OMÜ’lü Akademisyenler İtalya’ya Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi
01 Aralık 2023, Cuma - 11:29
Güncelleme: 01 Aralık 2023, Cuma - 11:29

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Aydınlı’nın Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İtalya Ulusal Araştırma Kurumu (CNR) arasındaki işbirliği çerçevesinde 2022 yılında desteklenen “The Nematicidal Potential of Endemic Species of Asteraceae in Türkiye” başlıklı projesi kapsamında proje ortağı olan İtalyan ekibine çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

İkili iş birliği ziyaretinde proje yürütücüsü ile birlikte projede araştırmacı olarak görev alan OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sevilhan Mennan ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel, Tamamlayıcı ve Entegratif Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Koç da yer aldı.

Türk araştırma ekibi, projenin İtalyan ekibinde yer alan proje yürütücüsü Dr. Trifone D’Addabbo ve araştırmacılar Dr. Pasqua Veronico, Dr. Francesca De Luca ve Dr. Elena Fanelli (Institute for Sustainable Plant Protection - National Research Council, Bari, Italy) ile projede şu ana kadar gelinen aşama ve proje kapsamında gerçekleştirilecek iş paketlerinde takip edilecek süreçler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. 

Proje hakkında

Türk ve İtalyan araştırma ekibinin biyoaktif bitki bileşikleri ve bunların bitki paraziti nematodların mücadelesinde kullanılması konusundaki ortak ilgisine dayanan bu projede, biyoaktif bileşikler bakımından zengin içeriğe sahip Asteraceae familyası bitkilerinin kök-ur nematodu (Meloidogyne spp.) türlerinin mücadelesinde kullanılabilme potansiyeli araştırılıyor.  Asteraceae familyasına ait 3 bitki türünden elde edilmeye başlanan bitki ekstrakları, uçucu yağları ve liyofilize edilmiş biyokütleler, laboratuvar ve saksı denemeleri ile kök-ur nematodu türlerine karşı değerlendiriliyor.

Proje ile kök-ur nematodlarına karşı bitkisel kökenli bir nematisit geliştirilmesi ve uzun vadede bitki paraziti nematodlarla mücadelede sürdürülebilir bir çözüm üretilmesi hedefleniyor. Ayrıca, bitkilerden elde edilecek bileşiklerin kök-ur nematodları ve bitki savunma mekanizması üzerindeki etkilerinin moleküler seviyede incelenecek olması ilgili bilim alanına önemli katkılar sağlayacak.

X
Secure Login

This login is SSL protected