OMÜ’de ‘Türkmenistan'ın Tanıtımı ve Mahtumkulu Firaki'nin Doğumu'nun 300. Yılında Anma Programı’ Düzenlendi
15 Mayıs 2024, Çarşamba - 16:20
Güncelleme: 15 Mayıs 2024, Çarşamba - 16:20

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası Öğrenci Topluluğu tarafından organize edilen ‘Türkmenistan'ın Tanıtımı ve Mahtumkulu Firaki'nin Doğumunun 300. Yılında Anma’ etkinliği düzenlendi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenen programa; OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Prof. Dr. Bekir Şişman, Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sait Kurşunoğlu, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Ahmet Çakır, Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Olcay Bayraktar ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Türkmenistanlı öğrencilerin kültürlerini yansıttığı etkinlikte; Türkmenistan’ın tarihi ve bayrağının anlamı, milli zenginlikleri, kültürel gösteriler, Mahtumkulu Firaki’nin öz geçmişi ve şiir dinletisi gerçekleştirildi.

"Türk milletinin birlikteliğiyle yepyeni Dünya arenasına bir güç olarak doğacağımız kesindir”

Mahtumkulu Firaki'nin 300. yaş gününün Türk milletinin tarihsel ve kültürel bağlarının bir yansıması olduğunu belirten Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, "Ahmet Yesevi'nin 18. yüzyılda en önemli temsilcisi Mahtumkulu Firaki olmuştur. Mahtumkulu şiirleri, Türk milletinin birliğini, dayanışmasını ve ortak ruhunu yansıtır.  Gerçekten dünyanın içinde bulunduğumuz bu döneminde Türki milletlerin dayanışması, her alandaki birlikteliklerin ne kadar büyük bir önem taşıdığını çok daha iyi anlıyoruz. Türk milletinin çözülmemiş problemlerine, Türk milletinin topraklarını gasp etmişlere karşı bu birlikteliğin nasıl bir anlam ifade ettiğini en son Azerbaycan'ın Karabağ zaferinde görmüştük. Dolayısıyla dalga dalga Türk devletlerinin ve milletlerinin bütün problemlerine, Türk milletinin birlikteliğiyle yepyeni Dünya arenasına bir güç olarak doğacağımız kesindir.” diye konuştu.

"Üniversitemiz, Türk bağımsızlığının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ışığının yandığı bir mekândır"

Türkmen öğrencilerinin misafir öğrenci olmanın çok daha ötesinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kurşunoğlu, "Bizler bazı şeyleri unutmuş olabiliriz. Bu nedenle, Mahtumkulu’nu hatırlamak ve onu bilmek bizim için çok önemlidir. Her birimiz, Türk milletinin birliği ve dünya sahnesindeki hak ettiği güçlü konumu için sorumluluk taşırız. Gelecek gençlerimizin elindedir. Bir millet veya toplum, öz bir ideoloji veya fikir olmadan yönsüz hale gelir. Bu nedenle, Türk milletinin birliğini ve dayanışmasını korumak her birimizin öncelikli görevidir. Bizler elimizden geldiğince, hem uluslararası ilişkiler birimimiz hem de öğrenci işlerimiz çerçevesinde, kanunlar ve yasalarımızın gerektirdiği şekilde, siz sevgili öğrencilerimizin problemleriyle ilgileniyor ve üniversitemizde daha iyi eğitim imkânlarına ulaşmanız için gönüllü bir şekilde çaba gösteriyoruz. Üniversitemiz, Türk bağımsızlığının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ışığının yandığı bir mekândır. Bu nedenle, öğrencilerimizin eğitim imkânlarına ulaşmaları için gereken desteği sağlama çabamız devam edecektir. Türkmen öğrencilerin kendi aralarında ve diğer Türk akrabalı topluluklarla dayanışma içinde olmaları gerekmektedir. Bu, Türkmenlik ve Oğuzluğun gereğidir. Türk milletinin ve Türk dünyasının birliği, tarihin her döneminde önemli olmuştur." ifadelerini kullandı.

Etkinlik hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından yemek ikramıyla sona erdi.