MENU

OMÜ’de “5. Ulusal Kristalografi Toplantısı” Gerçekleştirildi
28 Mayıs 2024, Salı - 12:53
Güncelleme: 28 Mayıs 2024, Salı - 17:43
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde, OMÜ Kadın Girişimcilik Öğrenci Topluluğu katkılarıyla gerçekleştirilen “5. Ulusal Kristalografi Toplantısı”, Cumhuriyetin 100. yılında, kurtuluş meşalesinin yakıldığı şehir olan Samsun’da başarıyla tamamlandı.

OMÜ Omtel Otel’de organize edilen etkinliğe; Dünya Kristalografi Derneği [The International Union of Crystallography (IUCr)] Başkanı Prof. Dr. Santiago Garcia-Granda, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (Amerika Birleşik Devletleri) Prof. Dr. Peter Müller, İngiltere Newcastle Üniversitesi Kristalografi Başkanı Prof. Dr. Michael Richard Probert, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Rahime Şimşek, Malezya Malaya Üniversitesinden Wan Haliza Binti Abd Majit, Timisoara Üniversitesinden (Romanya) Dr. Narcis Duteanu, Ulusal Kristalografi Başkanı Prof. Dr. Canan Kazak, OMÜ Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çoruh ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı.

Ulusal Kristalografi Başkanı Prof. Dr. Kazak: “Kristalografik yöntemlerin ve araştırmaların bilimsel ve endüstriyel alanlarda nasıl bir dönüşüm yarattığını gözlemlemek hepimiz için oldukça heyecan verici”

Açılış konuşmasını yapan Ulusal Kristalografi Başkanı Prof. Dr. Canan Kazak, ulusal bir toplantıya uluslararası düzeyde katılımların olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi:

“Kristalografi biliminin derinliklerine inmemizi sağlayacak bu önemli etkinlik, alandaki bilimsel keşifler ve ilerlemelerin paylaşılması için heyecan verici bir ortam sunuyor. Ulusal olarak adlandırılmasına rağmen bu toplantının, uluslararası düzeyde çok kıymetli davetli konuşmacılarının bilgi birikimlerini paylaştığı bir platform hâline gelmesi bizler için oldukça gurur verici. Bugün burada kristalografi (maddenin atom ve moleküler hâlini inceleyen disiplin) biliminin ve araştırmalarının heyecan verici dünyasında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Yoğun maddelerin atomik boyutta incelenmesi olarak tanımlayabileceğimiz kristalografi, teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok alanda sonsuz sayıda araştırma kapısı açmaktadır. Kristalografik yöntemlerin ve araştırmaların bilimsel ve endüstriyel alanlarda nasıl bir dönüşüm yarattığını gözlemlemek hepimiz için oldukça heyecan verici."

Pek çok bilimsel alana temel teşkil eden disiplin: Kristalografi

Kristalografinin pek çok bilimsel alana temel teşkil ettiğinin altını çizen Başkan Prof. Dr. Kazak, devamında şöyle konuştu:

Kristalografi, minerallerin atomik düzenlemelerinden yeni malzemelerin sentezine, biyolojik moleküllerin yapısından ilaç tasarımına kadar birçok alanda önemli bir rol oynamakta. Bu disiplin, bilim insanlarına doğadaki desenleri ve düzenleri anlamada rehberlik ederken, ileri teknoloji ve endüstriyel uygulamalarda da kullanılıyor. Kristalografi; fizik, kimya, biyoloji, malzeme, eczacılık, moleküler biyoloji, genetik ve tıp gibi birçok alanı ve bilim dalını kapsar. Ülkemizde kristalografinin gelişimi diğer bilim dallarına göre yeni ve bu gelişim 1950'li yıllarda başlıyor. İlk laboratuvar Ankara Üniversitesinde kuruldu, ancak 1960'lı yıllara kadar önemli bir gelişme gösteremedi. Buna karşılık, üniversitelerde jeoloji ve mineraloji eğitimi alan öğrencilere kristal geometri ve kristal optiği bilgileri verilerek kristal malzemelerin mikroskopik açıdan incelenmesi sağlandı.”

Toplantı sonunda, en iyi sözlü ve poster sunum yapanlara gram altın ödülü verildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected