MENU

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde Rekor Organ Nakli
31 Ekim 2019, Perşembe - 13:05
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 14:34

Bir Günde 8 Nakil Yapıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi bir günde 8 organ nakliyle rekor sayıya ulaştı. OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen rekor organ nakli sayısını Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, organ bağışı konulu toplantıda açıkladı.
Tıp Fakültesi Mavi Salonda düzenlenen ve Başhekim Prof. Dr. Ünsal Özgen, Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak ile doktorların da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Rektör Bilgiç, organ bağışının hayati önemini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Tıp Fakültesi Hastanemizde 22 Ekim Salı günü 3 böbrek, 1 karaciğer, 4 kornea nakli olmak üzere 8 nakil birden gerçekleştirildi. 22 Ekim 2019 tarihi, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde bir günde en çok naklin yapıldığı gün olarak kaydedildi.” dedi.

Rektör Bilgiç, sözlerinin devamında organ nakli konusunda OMÜ’nün 2019 gerçekleşmeleri hakkında bilgi verdi. Bilgiç “2019 yılının ilk 10 ayında kadavradan 31, canlıdan 14 olmak üzere 45 böbrek nakli gerçekleştirildi. Bu dönemde kadavradan 21 karaciğer, 36 da kornea nakli yapıldı. Kemik iliği naklinde ise çocuklarda 12, erişkinlerde 3 nakil gerçekleşmiş durumda.” dedi. 10 aylık dönemde 32 beyin ölümünün gerçekleştiği Hastanede, 13 bağışın olduğunu belirten Rektör Bilgiç, yüzde 40’ları bulan bu rakamın genel ortalamanın üstünde olduğunu söyledi. Toplantıda ayrıca ölümünden sonra organ bağışına ‘evet’ anlamına gelen organ kart bağışı sayısının toplam bin 108’e ulaştığı açıklandı ve tüm halkımız organ bağışına davet edildi.

“Varlığınız ümidin temel varlığıdır”

OMÜ Tıp Fakültesi’nin doktorlarına ‘varlığınız ümidin temel varlığıdır’ diye seslenen Bilgiç “Öncelikle hepsine gönülden teşekkür ediyorum, çok zahmetli yorucu bir işi ekip ruhu ile fedakârlıklarla yerine getiriyorsunuz. Nice insan ‘yeniden hayata geldim’ duygusunu yaşıyor. Çok büyük dualar aldığınızı biliyoruz. Bu zorluğun herhangi bir biçimde karşılığı yok. İyi ki varsınız.  İyi ki böyle güzel işler başarıyorsunuz ve kendisini artık ümitsiz olarak gören, hayata veda etme zamanının çok yaklaştığını düşünen birçok hastamız sizlerin varlığı sayesinde geleceğe dair ümitlerini taşıyorlar, bu ümit çok önemli.” dedi.

Organ ve doku naklinin gönüllülük ve güç gerektirdiğini vurgulayan Başhekim Prof. Dr. Ünsal Özgen “Güçten kastettiğim hem akademik güç hem de ekonomik güçtür. Kurumumuzda ikisi de fazlasıyla mevcut. Bunun gelişerek devam etmemesi için hiç bir sebep görmüyorum. Yeter ki gönül ve gücü muhafaza edelim. Katkısı bulunan herkese akademisyenlerimiz başta olmak üzere koordinatöründen, sahada çalışan her neferine kadar ben de teşekkür ediyorum. Başhekimlik olarak lojistikte görevliyiz, bu konuda üstümüze düşeni yapıyoruz. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Rakamlarla Türkiye’de organ nakli

Türkiye’de sisteme kayıtlı bekleyen 28 bin 470 hasta bulunuyor. Bu hastalardan sırasıyla 23 bin 005 böbrek, 2 bin 261 karaciğer, bin 117 kişi kalp naklini umutla  bekliyor. Organ ve doku naklinde ortaya çıkan en temel sorunun organ bağışının yeterince benimsenmeyişi olduğu uzmanlarca ifade edilirken, toplum olarak hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin önemi üzerinde duruluyor.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected