OMÜ Kovid-19 Mücadelesinde Tecrübesi ve Uzman Ekipleriyle Sahada
18 Nisan 2020, Cumartesi - 16:12
Güncelleme: 19 Haziran 2020, Cuma - 09:59

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya genelinde binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelesinde üstlendiği görevlerle örnek çalışmalara imza attı.

11 Mart’ta ülkemizde ilk hastanın tespitinin ardından koronavirüsle mücadele kapsamında OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi pandemi hastanesi olarak hizmet verirken Samsun Teknopark da bu süreçte sağlık çalışanları için koruyucu yüz siperliği ve videolaringoskop cihazı üretti.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi pandemi hastanesi olarak hizmet veriyor

OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Tıp Fakültesi Hastanesi) tarafından verilen bilgilere göre Kovid-19 salgını nedeniyle OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi pandemi hastanesi olarak hizmet verdiği kaydedildi.

3000’den fazla çalışanıyla Karadeniz Bölgesinin en büyük hastanesi olan OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, hastaların nitelikli üst düzey tedavilerinde her zaman yanında olduğu gibi pandemi sürecinde de hastaların tedavi sürecini başarılı bir şekilde sürdürdü. Bu süreçte Samsun İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonunda OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi her branştan hekim, hemşire ve diğer tüm yardımcı sağlık personeliyle salgına karşı özveriyle çalışmalarını yürüttü.
OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi yaptığı değerlendirmede, bir aylık süreçte OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi polikliniklerde Kovid-19 taşıdığından şüphe edilen yüzlerce kişinin muayene edildiği; bunlar arasında ‘pozitif’ olasılığı bulunanlar ile sonuçları ‘pozitif’ olan hastaların da yatırılarak tedavisinin yapıldığı ifade edildi. 

Kovid-19 pandemisi kapsamında yapılanlar

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bu süreçte verilmekte olan rutin sağlık hizmetlerinde hayati aciliyeti olanların ve kanser ilişkili tedavilerin devam edeceği bir organizasyon yapısı gerçekleştirdi. İlk olarak Kovid-19 salgınıyla ilişkili hastaların takip ve tedavilerinin yürütülebileceği ayaktan ve yataklı, teşhis ve tedavi birimleri oluşturdu.

Solunum Yolu Enfeksiyon Poliklinik Birimi açıldı

Pandemi kapsamında OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Kovid-19 ilişkili şikâyetleri olan hastalara 7 gün 24 saat poliklinik muayene hizmeti vermek üzere Solunum Yolu Enfeksiyon Poliklinik Birimi oluşturdu. Ayrıca bu birimin içerisinde sadece olası Kovid-19 hastalarına hizmet vermek üzere 128 kesitli Bilgisayarlı Tomografi cihazı tahsis edilerek hastalara Kovid-19 testi için özel tertibatlı ayrı bir numune alma odası da açıldı.

150 yatak kapasiteli 7 Kovid-19 tedavi servisi hazırlandı

Bu süreçte; OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi içerisinde 150 yatak kapasiteli, 7 Kovid-19 tedavi servisi oluşturulurken bu servislerden 3’ü faal durumda; diğerleri ise her an faaliyete sokulmak üzere hazır tutuluyor. Ayrıca 16 yatak erişkin ve 8 yatak çocuk hastalar için olmak üzere toplam 24 adet üst düzey Yoğun Bakım Yatağı Kovid-19 hastalarının tedavisi için hizmete alındı. İhtiyaç halinde 20 yataklı cerrahi yoğun bakım ünitesi de faaliyete sokulmak üzere planlara dahil edildi.

Denetimler ve önlemler artırıldı, her türlü donanım sağlandı

Salgın kontrolü gereği OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, giriş çıkış kapılarında denetime yönelik triaj ekipleri oluşturdu. Bu ekipler, hastaneye giren tüm çalışanlar ile hasta ve hasta yakınlarının ateşini ölçüyor ve şüpheli kişileri Kovid-19 polikliniklerine yönlendiriyor. Ayrıca dağıtılan maskelerle istisnasız herkesin hastane içerisinde maske ile dolaşmaları sağlandı.

Kovid-19 birimleri ile diğer teşhis ve tedavi birimlerinde tüm çalışanların ihtiyaç duydukları her türlü ekipman Sağlık Bakanlığının güncel Kovid-19 kılavuzuna uygun şekilde temin edilip ilgili birimlere kontrollü bir şekilde dağıtımı yapıldı. Hastaların ihtiyaç duyduğu Kovid-19 spesifik ilaçları il sağlık müdürlüğü kontrolünde Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılandı.

Konukevi ve Hasta Yakınıevi sağlık çalışanlarına ayrıldı

Çalışanların evine gitmekte imtina edenler için üniversitenin Hasta Yakını Evi ile Konuk Evi çalışanların konaklaması için tahsis edilerek tüm ihtiyaçları hastane tarafından karşılandı.

Samsun Teknopark koruyucu yüz siperliği ve videolaringoskop cihazı üretti

Samsun Teknopark, Kovid-19 mücadelesine sağlık çalışanları için koruyucu yüz siperliği ve videolaringoskop cihazı üreterek destek verdi.

Salgının ülkemizde görülmeye başladığı ilk günlerden itibaren mücadele kapsamında rol almaya başlayan Samsun Teknopark, ilk olarak sağlık çalışanlarının bu süreçte kendilerini salgından daha iyi koruyabilmeleri için koruyucu yüz siperliği üretmeye başladı. Ürettiği yüz siperlerini OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi başta olmak üzere Samsun ve ilçelerindeki hastanelere teslim eden Teknopark, Samsun’un öncü kuruluşlarından Sampa Otomotiv ile yapılan işbirliğinin ardından üretim kapasitesinin artmasıyla birlikte Türkiye’nin dört bir yanındaki hastanelere de siperlik gönderimine başladı. Bu süreçte 20 bin koruyucu yüz siperi sağlık çalışanlarına ulaştırıldı.

Ayrıca OMÜ ve Samsun Teknopark işbirliğiyle, solunum güçlüğü çeken hastaların entübe edilmesinde kullanılan yerli videolaringoskop cihazı Samsun Teknopark Prototip Atölyesi’nde üretildi.

OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Çalışkan’ın acil serviste tespit ettiği ihtiyaç doğrultusunda çalışmalarına başlanan videolaringoskop cihazının teknik tasarımı konusunda Elektrik-Elektronik Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Selim Aras, Endüstri Mühendisliği Dr. Öğr.  Üyesi Naci Murat ve tasarımcı  Ufuk Karabey’in de içerisinde bulunduğu çalışma ekibi, videolaringoskop cihazının en uygun tasarımını geliştirdi.

Yerli ve milli olarak üretilmesi amaçlanan videolaringoskop cihazının, daha uygun maliyet ve geliştirilmiş özellikleriyle hastanelerin ihtiyaçlarını karşılaması ve Kovid-19 sürecine de destek vermesi planlanmaktadır.

X
Secure Login

This login is SSL protected