OMÜ ÇEVSAM; TBD’nin Başlattığı Çevre ve Doğal Afetlerle İlgili Akademik Seferberliğin İçinde
18 Kasım 2021, Perşembe - 12:06
Güncelleme: 24 Kasım 2021, Çarşamba - 19:35

Türkiye Bilişim Derneğince (TBD) çevrim içi (on-line) olarak organize edilen ve teknolojinin insan yaşamına etkileri ile teknolojinin gelişiminde bireylerin rolünün odağa alındığı “İnsan ve Teknoloji” etkinliğinin devamı niteliğinde olan “İnsan, Teknoloji ve Doğal Afetler” adlı etkinlikler serisi devam ediyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇEVSAM) de söz konusu etkinliklerin üçüncüsü olan “Sel ve Taşkınların İnsanın Yaşamına Etkileri ve Bunları Önlemede Teknolojinin Kullanımı” çalıştayında yer aldı. Çalıştayın moderatörlüğünü ise ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı yaptı.

Çalıştayda gündem maddeleri, deneyimli uzmanlar tarafından değerlendirilirken teknolojinin bu konuda insan hayatını olumlu ve olumsuz yönde nasıl etkilediği, bu husustaki sorunlar ve çözüm önerileri de dile getirildi.

Afetlerin çevreye ve hayata etkileri nasıl azaltılabilir?

Çalıştayda; doğal afetlerde teknolojinin nasıl kullanıldığı ve bunun sonucunda afetlerin insan odağında sosyokültürel ve sosyoekonomik yapı ile çevreye ve hayata etkilerinin ne kadar azaltılabileceği gündeme gelirken günümüzde ve gelecekte küresel düzeyde alınması gereken önlemler derinlemesine tartışıldı.

Son zamanlarda baş gösteren su baskınlarının Türkiye’yi nasıl etkilediği, bu afetlerle mücadele sürecinde yaşananlar, bu olaylardan edinilen deneyimler ve Türkiye'nin bu risklere karşı hangi metotları geliştirmesi gerektiği de çalıştayda mercek altına alınan diğer başlıklar oldu.

Çalıştayın moderatörü OMÜ ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, çalıştayın çıktılarının önemini vurgulayarak “Bu çıktılar, sel ve taşkınların önlenmesinde alınacak tedbirlerin belirlenmesine büyük katkılar sağlamakla birlikte aynı zamanda koordinasyon, acil eylem planları, eğitim, risk analizi, teknoloji kullanımı gibi hayati unsurların önemini ortaya koyacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Ardalı “Çalıştayı panele dönüştürüp ortaya çıkan eylem planını Cumhurbaşkanlığı olmak üzere kamu ve özel sektör ile paylaşacağız”

Moderatör ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, çalıştayda irdelenen konuların ele alınacağı bir panel düzenleneceğine işaret ederek “Planladığımız bu panelde ülkemizin doğal afetlerle ilgili sorunları, teknoloji ve ülke politikası boyutlarındaki çözüm önerileri ve yanı sıra da sivil toplum kuruluşları (STK), vatandaşlar ve devlete düşen sorumluluklar eylem bazında belirlenecek. Çalıştay ve panel tamamlandıktan sonra ortaya çıkan bilgileri bir kitap hâline getirerek ilgili bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığı ofisleri, diğer kamu ve özel sektör kurumları, üniversiteler ve STK’larla paylaşacağız.” dedi.

Çalıştaya; TBD üyeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, AFAD İl Müdürü Levent Uçarlı, OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, OMÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Planlama Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Müderrisoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Koray Yılmaz, OMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi ve Genç Tema Lideri Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu, Giresun Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Levent Memiş, Meteoroloji Yüksek Mühendisi ve Hidrolojist Dr. Harun Yaşar Kurtoğlu, İnşaat Mühendisi Hasan Koç, OMÜ İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Onur Şen, OMÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Arş. Gör. Yeliz Emecen, OMÜ Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Rıdvan Yıldırım, Samsun İş Kadınları Derneği (SAMİKAD) Başkanı Münevver Uğurlu, Terme Belediyesi Fen İşleri Müdürü Oktay Altun, Terme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi - Çevre Platformu Başkan Yardımcısı Cemil Keleş, OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Batuhan Ateşli ve Çevre Mühendisi Yusuf Durmuş katkı sundu.

X
Secure Login

This login is SSL protected