Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde doğanın uyanışını ile baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ailesi tarafından büyük bir coşku ve neşeyle kutlandı.
OMÜ Yaşam Merkezi’nin önünde bulunan açık hava sahnesinde düzenlenen nevruz kutlamasına; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “OMÜ ailesinin değerli mensupları ve değerli öğrencilerimiz; sizinle baharın bu ilk günlerinde birlikte olmaktan dolayı çok mutluyuz. OMÜ ailesi olarak birlikte olmak, birlikte güzellikleri paylaşmak hepimiz için mutluluk verici. Daha birkaç gün önce 18 Mart'ta OMÜ ailesi olarak sevgili Samsunlularla birlikte şehitlerimiz için yürüdük. Çok büyük bir katılımla bu yürüyüşü gerçekleştirdik. Bizler, kötü günlerimizde de birlikte olmak zorundayız. 18 Mart’ta andığımız o kahramanların fedakârlıkları olmasaydı bugün bu coğrafya üzerinde, vatan dediğimiz bu topraklarda birlikte olmamız mümkün olmayacaktı. Bu yüzden Çanakkale'de, öncesi ve bugünüyle bizlere üzerinde özgürce yaşadığımız vatan topraklarını bırakan ve şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz.” dedi.
Nevruzun; baharın gelişini, kardeşliği, sevgiyi, birliği müjdelediğini kaydeden Rektör Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu değerler bizim için çok önemli. Şu an burada toplanmış bir sürü genç öğrencimiz, çalışanımız, hepiniz ayrı bir renk, değer ve güzelliksiniz. Birlikte olmak bu rengi güçlendiriyor, birlik ve beraberliği arttırıyor. Bizim buna son derece ihtiyacımız var. Biz güçlü ve beraber oldukça ve çok çalıştıkça sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni muhafaza eden ve bu milletin geleceğini garanti altına alanların değil; aynı zamanda mazlum milletlerin de ümidi olmaya devam edeceğiz. Bizim boynumuzun borcu ve üzerimizdeki sorumluluk çok ağır. Bunun altından kalkabilmemiz de bunun farkında olmamızla ve aramızdaki kardeşliği, sevgiyi, saygıyı karşılıklı güçlendirmemizle mümkün. Biz OMÜ olarak buna vesile olan her türlü çabanın, çalışmanın içerisinde olmaya gayret gösteriyoruz. Buna katkı sağlayan herkese de teşekkür ediyoruz.”
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, OMÜ’nün dünyanın önemli üniversitelerinden biri olduğuna da dikkat çekerek “Dünyadaki 30 bin üniversite arasında Türkiye’den ilk bine giren üniversite. Sahip olduğu imkânlar, akademisyen ve personel bakımından hakikaten geleceğe doğru çok emin adımlarla, güvenle yürüyebilecek üniversitelerimizden birisi. Biz üniversite olarak sadece eğitim konusunda iyi olmakla kendimizi sınırlamadan yeni bilgi, yararlı bilgi ve teknoloji üreten çalışmaların da içinde olma gayretindeyiz. Bu konuda AR-GE bütçemizi arttırmaya çalışıyoruz. Bu yüzden dış kaynaklı bütçe sayımızı da arttırmaya çalışıyoruz ve bu noktada da önemli mesafeler kaydetmiş durumdayız. OMÜ kendi bulunduğu şehirde, bölgede ve ülkede birçok yeniliğin, bilginin ve teknolojinin kaynağı olacaktır. Bunlar da sizlerle, sizlerin başarılarıyla gerçekleşecektir. Hepinizin başarılı olmasını temenni ediyor, bu etkinliğe katılımınızdan dolayı kutluyor ve nice nevruzlarda tekrar buluşmayı diliyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından OMÜ Türkçe ve Eğitim Fakültesi öğrencileri büyük beğeni toplayan müzik ve şiir performanslarını sergilediler. OMÜ Türkçeden Elnaz Abedini kendi yazdığı “Nevruz” isimli şiiri ve Sabriye İslami de “Vazgeçtim” adlı şarkıyı seslendirdi. Eğitim Fakültesi öğrencilerinden Furkan Kaan Oğraş da “Memleket İsterim” ve Emin Karadeniz ise “Anadolu Sevgisi” şiirini nevruz alanını dolduranlarla paylaştı.
Aynı zamanda OMÜ Halk Oyunları Topluluğu horon teperek öğrencilerin de coşkulu katılımıyla büyük bir halka oluşturdular ve uzun bir süre birlikte oynadılar. Uluslararası öğrenciler de zeybek oynayarak ortama farklı bir lezzet kattılar.
Nevruz kutlamalarının önemli ritüellerden biri olan nevruz ateşi de Rektör Bilgiç ve öğrenciler tarafından yakıldı. Eski Türk kültüründe temizlenme ve arınma sembolü olarak görülen ve insanları kötülüklerden ve hastalıklardan koruduğuna inanılan ateşin üzerinden atlayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, idari yöneticiler ve öğrenciler hem kendileri keyifli anlar yaşadılar hem de izleyicilere keyifli ve mutlu anlar yaşattılar.
Etkinlikte aynı zamanda Nevruz Bayramı'nın önemli sembollerinden olan demir dövme, yumurta tokuşturma, halat germe ve çuval yarışmaları da unutulmadı. Prof. Dr. Sait Bilgiç ve öğrenciler, uluslararası öğrencilerin açmış oldukları stantlarda sergiledikleri kendi ülke ve kültürleriyle ilgili materyalleri de yakından inceledi. Nevruz kutlamasında halaylarla, horonlarla ve oyunlarla baharın gelişine merhaba diyen katılımcılara, uluslararası öğrenciler tarafından hazırlanan Afgan pilavı ve OMÜ öğrencilerinin ürettiği 7 karışımlı dibek kahvesi de ikram edildi.
Etkinliğin sonunda Orta Asya ve Orta Doğu ezgileri eşliğinde öğrencilerin kendi ülkelerinin danslarından sergilediği küçük kesitler de izleyenlerden büyük ilgi gördü.