OKTAM “Sağlıklı Hayvan, Sağlıklı Çevre, Sağlıklı İnsan” Temasıyla Kırsalda Yaşayan Vatandaşların Yanında
06 Ocak 2022, Perşembe - 13:12
Güncelleme: 06 Ocak 2022, Perşembe - 13:19

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM) ile 19 Mayıs Belediyesi işbirliğiyle mahalle ve köylerde tarım ve hayvancılıkla ilgilenen kadın ve erkek çiftçilere yönelik “Sağlıklı Hayvan, Sağlıklı Çevre, Sağlıklı İnsan” başlıklı eğitim projesi başlatıldı.

19 Mayıs İlçesi Kaymakamlık binası toplantı salonunda gerçekleştirilen İlk eğitime Çandır Köyü’nde ikamet eden 30 vatandaşla birlikte 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, İlçe Tarım Müdürü Galip Baykal ve ilgili personeller katıldı. 

Eğitim projesiyle yetiştiricilerin daha ekonomik ve sağlıklı ürün elde edilmesi konusunda bilgi düzeylerinin yükseltilmesi, bilinçsiz tarım ilacı kullanımının insan sağlığına verdiği zararlara dikkat çekilmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınmasındaki rollerinin anlatılarak çevre, hayvan ve halk sağlığı konusunda farkındalıklarının artırılması amaçlanıyor.

Prof. Dr. Kumcağız: “Eğitim projemiz kırsal bölgede yaşamakta olan vatandaşlarımız için faydalı ve önemli”

Eğitim projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız, 19 Mayıs Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşen projesinin yaklaşık bir yıl süreceğini belirterek eğitimlerin OMÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleriyle birlikte 19 Mayıs Belediyesi’ne bağlı köylerde yaşamakta olan tarım ve hayvancılıkla ilgilenen vatandaşlara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Kumcağız, “Merkezimizin amacı kadının toplumsal ve ekonomik kalkınma içerisinde yerini alabilmesi için kadının ve dolayısıyla ailesinin sorunları ile ilgili her konuda duyarlı ve bilgili olmasını desteklemek amacıyla faaliyetlerde bulunmak ve bu yönde etkinlikler düzenlemektir. Bu bağlamda eğitim projemizin kırsal bölgede yaşamakta olan vatandaşlarımız için faydalı ve önemli olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri birçok alanda eğitim verdi

OKTAM Müdür Yardımcısı ve Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Güvenç’in koordinatörlüğünde gerçekleşen eğitimde, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tolga Güvenç, “Hayvanlardan İnsanlara Bulaşan Hastalıklar”, Prof. Dr. Filiz Akdağ “Süt Sığırı Yetiştiriciliğinde Barınak ve Hayvan Hijyeni”, Doç. Dr. Dilek Güvenç “Tarım İlaçlarının İnsan Sağlığına Etkileri” ile Doç. Dr. Berrin Şentürk “Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları Mücadelesinde Hayvansal Değer Zinciri ve Yetiştiricinin Yeri” konularında vatandaşları bilgilendirdi.

Doç. Dr. Dilek Güvenç, ülkemizde 2018 verilerine göre yıllık ortalama 44 bin ton tarım ilacı kullanıldığını ve buna bağlı olarak çevre, insan ve hayvan sağlığının etkilendiğini belirtti. Güvenç konuşmasında “Dünya genelinde de bu ilaçların Endokrin Bozucu Etkileri başta olmak üzere kadınlarda özellikle meme, erkeklerde ise prostat kanseri ve infertilite gibi hastalıklarla bu kimyasallara maruziyet arasında ilişkinin gösterildiği araştırmalar mevcut. Bu nedenle Tarım İlaçlarını hazırlama, kullanma, depolama ve atıkları bertaraf ederken çiftçilerin dikkat edecekleri hususlar bulunmaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Tolga Güvenç ise katılımcıları hayvanlardan insanlara bulaşan çok sayıda hastalık olduğunu, bu hastalıklardan özellikle Brusellozis, Şarbon, Leptospirozis’in bulaşma yolları, klinik bulguları ve korunma yollarına vurgu yaparak aileleri almaları gereken önlemler konusunda aydınlattı.

Doç. Dr. Berrin Şentürk de yetiştiriciye bulaşıcı hayvan hastalıklarının insan üzerindeki etkisi, bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele, bulaşıcı hayvan hastalıklarının artmasında etkili faktörler, hastalıklarla mücadelede klasik yöntemler ve hastalık kontrolü açısından yeni bir yöntem olan Değer Zinciri konularında bilgiler aktardı.   

Son olarak konuşan Prof. Dr. Filiz Akdağ, süt sığırı işletmelerinde oluşabilecek çeşitli hastalıkların önüne geçmek, sağlıklı ve kaliteli süt elde edebilmek için barınak ve hayvan hijyenin önemine değinerek sığır barınaklarının genel özellikleri, ahır içi kirliliğin sebepleri ve bu kirliliğin hayvan hijyenine etkisi ile hayvanların vücudundaki, özellikle meme bölgesindeki, kirliliğinin süt verimi ve kalitesi üzerine etkileri hakkında bilgiler verdi.

Eğitimin sonunda öğretim üyelerine teşekkür belgeleri, katılımcılara ise katılım belgeleri 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız, OKTAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Dilek Güvenç ve İlçe Tarım Müdürü Galip Baykal tarafından verildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected