MENU

Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayinin Geleceği OKA’da Konuşuldu
15 Kasım 2018, Perşembe - 16:32
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 13:06

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) 2018 yılı Kasım ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, “AB-Türkiye İlişkileri ve İş Dünyasına Yansımaları” konulu konferans ve “Millî Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu panel aynı gün içinde gerçekleşti.

OKA Hasan Basri Güzeloğlu Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya; Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve ekibi, Samsun Valisi Osman Kaymak, Amasya Valisi Dr. Osman Varol, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Amasya Üniversitesi Rektörü Metin Orbay, OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, Samsun Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Temsilcileri, Teknopark Genel Müdürü Buğra Çolak, Karadeniz Bölgesi'ndeki Amasya, Tokat, Çorum, Samsun illerinde bulunan kamu ve özel sektör kuruluşları temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

"OKA şu ana kadar 500'ü aşkın projeye mali ve teknik destek sundu"

Toplantının selamlama konuşmasını yapan OKA Genel Sekreteri Mevlut Özen "Kalkınma Ajansımız; Amasya, Çorum, Samsun, Tokat illerinden oluşan bölgemizde, başta kamu kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer ilgili aktörlerle beraber iş birliği içerisinde bölgemizin gelişmesini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu güçlü ve tek örnek organizasyon yapısı ile Kalkınma Ajansımız şu ana kadar 500’ü aşkın projeye teknik ve mali destek sunmuştur. Çalışmalarından gurur duyduğumuz Kalkınma Ajansımız, millî kaynaklarımızın kullanılmasının yanında, AB kaynaklarının da bölgemizde etkin bir şekilde kullanımı için paydaşlarımıza her türlü teknik desteği vermiş ve gereken çabayı sergilemiştir. Burada gerçekleştirecek olduğumuz etkinliklere katılım sağlayarak bizi şereflendirdiğiniz için hepinize şükranlarımı arz ediyorum." dedi.

"Bu projelerle temel amacımız; insanların doğdukları yeri, doydukları yer yapmaktır"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan da yaptığı açılış konuşmasında: "AB ve Türkiye ilişkilerinin önemli bir ayağı, mali iş birliğinden oluşuyor. Bakanlığımız da bu çerçevede kısaca IPA diye bildiğimiz katılım öncesi yardım aracının ilk döneminde, bölgesel rekabet edilebilirlik operasyonel programı hazırlamakta ve uygulamaktan kamu adına sorumlu kurum olmuştur. Bu çerçevede 32 ilimizde 46 proje belirlenmiş ve bu projeler, uygulamaları tamamlanarak hayata geçirilmiştir. Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat'ın içinde bulunduğu bu bölge hem proje geliştirme ve uygulama açısından hem de bu projelerin ortaya çıkardığı işler bakımından oldukça verimli bir bölge olarak öne çıkmaktadır. Bu kapsamda bu bölgeyi, insan kapasitesi ve iş yapma becerisi anlamında önemsiyoruz. Projeleri geliştirmek ve uygulamak, işin başlangıç aşaması olması hasebiyle önemlidir. Ancak bu projelerin sürdürülebilirliğini sağlamak da bir o kadar hayati öneme sahiptir. Biz hâlihazırdaki bu projelerin; hem gelecekte hem de bulunduğumuz dönemde içinde bulundukları sektöre ve bölgelere çok ciddi anlamda katma değer sağlayacaklarına inanıyoruz. Bu projeleri yaparken temel amacımız; insanların doğdukları yeri, doydukları yer yapmaktır. Dolayısıyla bu projelerimizin önemli etkileri sonucunda; yeni istihdam alanları oluşup üretimde hız ve kapasite artışı görülecek ve küçük işletmeler küresel rekabet koşullarına daha dayanıklı hâle gelecektir. Ayrıca ölçek ekonomisine dayalı bir büyüme modeli gerçekleştirilebilecektir. Bu anlamda modern ve erişilebilir bir altyapı oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

Amasya Valisi ve aynı zamanda OKA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Osman Varol ise "Türkiye - AB ilişkileri çok uzun bir tarihe dayanan karmaşık bir ilişkiler bütünüdür. Ama tam üyelik sürecinin başlaması ve akabinde gelen katılım öncesi yardım araçlarının faaliyete girmesiyle özellikle mali alanda çok yoğunlaşan bir ilişkiler bütünüyle karşı karşıyayız. Hem birlikte çalışma, ekip olarak birtakım işler üretme ve ortaya somut sonuçlar çıkarma noktasında hem de AB ve Türkiye bürokrasisinin birbirini tanıma sürecinde çok büyük faydalar elde edildiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

“Samsun Karadeniz’in amiral gemisidir”

Samsun Valisi ve aynı zamanda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Kaymak da Samsun'un Karadeniz Bölgesi'nin en önemli illerinden biri olduğuna vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: "Kentimiz, tarihî özelliği yönüyle Karadeniz’in amiral gemisidir. Samsun, AB projeleri olsun diğer projelerde olsun, gerçekten ciddi manada proje kültürünü benimseyen ve hayata geçiren bir il. Özellikle Lojistik Köy Projesi, Metalurji Laboratuvarı ve diğer birçok projenin hayata geçmesinde rolü bulunan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra bu projeler, ilimize ve bölgemize etkin bir şekilde sonuç getirecektir. Bu projeler, ekonomimizin lokomotifi olacak. AB sürecinde söz konusu bu projeleri, bizlere yol gösterecek olması yönünden çok önemsiyoruz."

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, OKA tarafından düzenlenen "AB - Türkiye İlişkileri ve İş Dünyasına Yansımaları" adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı. Büyükelçi Berger, konferansta Türkiye ile AB arasındaki uyum süreci, görüşmelerin askıya alınması, Suriyeli mültecilerin durumu ve iş piyasasına yansımaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB tarafından Türkiye’ye Suriyeli mülteciler için 3 milyar avro daha destek verileceğini ve Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin istihdamının arttırılması çerçevesinde yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi.

"Türk işletmeler ve şirketler Avrupa ve dünyada çok rekabetçi hâle geldiler"

Büyükelçi Christian Berger bu süreçte Türkiye'deki gelişmelerle ilgili olarak "Genişleme sürecinde ve AB müktesebatına uyum sürecinde görüyorum ki Türk şirketleri ve Türk iş dünyası AB standartları ve normlarını yakalamış durumda. Bu da Türk işletmeleri ve şirketlerinin, ürün ve tedarik zincirine çok iyi bir şekilde entegre olduğunu göstermektedir. Bu entegrasyon öyle bir dereceye ulaşmış ki Avrupa’dan bir ürün aldığınızda Avrupa’da mı üretilmiş, Türkiye’den mi gelmiş emin olamıyorsunuz. Türkiye’deki şirketler ve işletmeler AB standartlarını yakaladıkları için hem Avrupa’da hem de tüm dünyada çok rekabetçi bir hâle geldiler." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmalar sonrasında verilen arada, kurulan stantlar ve SamsunTeknopark stantları gezildi.

Konferansın ardından "Millî Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı açık panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli'nin yaptığı panelde OKA Uzmanı Sümer Çakır, "Orta Karadeniz Bölgesi Temel Ekonomik Göstergeler" konulu sunumuyla katılımcılara hitap etti.

Haber : Açelya Kaynar

X
Secure Login

This login is SSL protected