MENU

Kültür ve Sanatseverlerin Yeni Buluşma Mekanı Açıldı
30 Eylül 2019, Pazartesi - 18:20
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 16:24

Samsun şehir merkezinde bulunan ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından restorasyonu tamamlanan İlim, Sanat ve Kültür Evi törenle hizmete açıldı.

Sanatseverler ile kültürel dokuya ilgi duyan bireyleri bir araya getirmeyi amaçlayan İlim, Sanat ve Kültür Evi'nin açılış törenine; Eski Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Prof. Dr. Mehmet Kuran, Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, OMÜ Öğrenci Konseyi ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

“Bu kurum sanatla iç içe olacak”

Törende konuşan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Metin Yılmaz “Böyle hayırlı ve mutlu günlerde burada olmak bizleri fazlasıyla mutlu etti. Bu yapıtın ortaya çıkmasının şehrimize enerji katacağını düşünüyoruz. Fikir dünyasının bir araya gelip, her türlü konuyu müzakere edebileceği, sanatla fikrin iç içe olacağı bu kurumu Üniversitemiz adına bugün hizmete açacağız. Açılışımıza katılan herkese sonsuz teşekkür ederim.” dedi.

Şehir-Üniversite buluşmasının odak noktası olacak

Ardından söz alan Rektör Bilgiç ülkemizde bulunan değerlerin korunmasının altını çizerek “Biz millet olarak üzerinde yaşadığımız vatan toprakları için canımızı seve seve veririz fakat onun üzerindeki değerleri koruma konusunda başarılı sayılmayız. Nice tarihî varlığımız ve kültürel değerimizin bir çırpıda yok edilip gittiğini biliyoruz. Bu nedenle az da olsa birtakım tarihî eserin ve kültürel varlıkların geleceğe taşınması konusunda üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Bu eserin Üniversitemize kazandırılmasında emeği geçen herkesi minnet ile anmak gerekiyor. İlim, Sanat ve Kültür Evi'nin Üniversitemize kazandırılmasında mülk sahibinin gayretleriyle birlikte o zaman rektör olan Sayın Prof. Dr. Hüseyin Akan Hocamızın da kararlılığını biliyoruz. Hem mülk sahibine hem de Hüseyin Hocamıza huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Göreve geldiğimizde binanın restorasyonu biteli bir yıl kadar olmuştu. Biz de burası hem Üniversite-şehir buluşmasının odak noktası olsun hem de buradaki etkinliklerle Üniversite mensuplarımıza, öğrencilerimize ve halkımıza yararlı olacak öğrenimler gerçekleşsin istedik.” ifadelerine yer verdi.

“Bu yapı, tarihten yok olup giden eserlerin sızısını hatırlattı”

Samsun’da tarihî yapıtların arttırılmasına değinen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de “Böylesine özel bir açılışta bulunmak kişisel olarak beni çok mutlu etti. Burası, birçok şeyi anlamlandırıyor. Bu yapı, ülkemizin en köklü üniversitelerinden biri olan OMÜ ile gençlerimizi ve halkımızı, sanat, ilim ve kültür açısından bir araya getirme mekânı olacak. Böyle anlamlı yapıtlar, tarihten yok olup giden eserlerin sızısını bizlere hatırlatmış oldu. Samsun’da ilim, sanat ve kültür alanında yapılacak bazı düzenlemelerimiz olacak. Bu çalışmalar, şu anda açılışını yapacağımız esere de katkı sağlayacak.” diye konuştu.

“İyi yetişmiş sanatçılar yetiştirip, ortaya koydukları eserleri korumalıyız”

Ortaya konan eserlerin korunması gerektiğini vurgulayan Eski Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan ise “Güzel bir vesileyle bugün bir aradayız. İlim, sanat ve kültür deyince, bir milletin hatta insanlığın önemli bir meselesini gündeme getirmiş oluyoruz. İnsan, yeryüzünü anlamlı kılan değerli bir varlıktır. Sanat; insanın yaptığını estetize etmesi ve güzeli arayışı ile ortaya koyduğu eserlerdir. Bilmeden, öğrenmeden ve öğretmeden bir şeyi güzel yapma şansımız yoktur. Milletimiz, tarih boyunca özgürlüğünü elinde tutmuş, özgürlüğün gerektirdiği ortamları sağlamış ve bizlere büyük miraslar bırakmıştır. Bulabildiğimiz eserleri yaşatarak kaybettiğimiz sanat eserlerimizin acısını dindirebiliriz. Fakat asıl teselliyi, iyi yetişmiş sanatçılar yetiştirip, ortaya koydukları eserleri koruyarak bulacağız.” sözlerine yer verdi.

Protokol konuşmalarının ardından İlim, Sanat ve Kültür Evi’nin resmî açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından heyet, yapı içerisinde bulunan hüsnühat, tezhip ve ebru eserlerinden oluşan ‘Klasik Türk İslam Sergisi’ni inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Sergide eserleri yer alan Doç. Dr. Fatih Özkafa ve hattat Ferhat Kurlu'ya teşekkür edilerek fidan sertifikası sunuldu. 

OMÜ İlim, Sanat ve Kültür Evi açılış töreni ‘Klasik Türk Müziği Dinletisi’ ile son buldu.

X
Secure Login

This login is SSL protected