KİTAM, TÜRKAK’ın Akreditasyon İzleminde
26 Temmuz 2024, Cuma - 22:06
Güncelleme: 26 Temmuz 2024, Cuma - 22:26

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen ilk laboratuvarlarına sahip Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde (KİTAM) akreditasyon kapsamının genişletilmesine yönelik adımlar atılıyor.

Bu kapsamda Rektörlük Toplantı Salonu’nda yapılan Denetim Toplantısı’nda Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, TÜRKAK’tan Başdenetçi Emre Özkan ile Denetçi Pelin Özel Şenyapar, KİTAM personeli ve akreditasyon süreçlerinde görev alan akademisyenler bir araya geldi.

Rektör Ünal: “KİTAM, yeterliliği ve kalitesini tescil etmek zorunda”

Toplantıda görüş ve değerlendirmelerini paylaşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ’deki bütün birimlerde beklenen kalite ve verimliliği yakalamak, daha iyiye taşımak ve sürdürülebilir kılmak için istekli ve kararlı olduklarının altını çizerek şunları dile getirdi:

“Üniversitemizin önemli birimlerinden olan KİTAM’ın hızlı bir biçimde akredite olması gerekiyor. Zira eğitim, araştırma ve yenilikçilik (inovasyon) süreçlerini bir arada toplayan araştırma merkezleri, ülkemizin rekabet gücü elde edebilmesinde önemli bir rol üstleniyor. Üniversitemiz bünyesindeki KİTAM da kurum içi ve kurum dışı hizmet sunma kabiliyetiyle üniversitelerin ve endüstri kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu analiz ve testleri güvenilir ve doğru bir biçimde yaparak yeterliliği ve kalitesini tescil etmek zorunda. Buradaki süreç aslında bir misyon tanımlamasına tekabül etmekte ve akreditasyonu da bu sürecin güçlü parçası ve katettiğimiz yolu kayıt altına alan bir eşik olarak görüyoruz. TÜRKAK yetkililerinin önerileri ve değerlendirmeleri de elbette bu sürece katkı sağlayacaktır.”

TÜRKAK Başdenetçisi Özkan: “Türkiye’de farklı kurum ve kuruluşlardaki kalite altyapısını güçlendirmeyi amaçlıyoruz”  

Başdenetçi Emre Özkan da TÜRKAK’ın, uygunluk değerlendirmesi alanında ulusal akreditasyon kuruluşu olduğunu vurgularken etkin akreditasyon çalışmalarıyla Türkiye’de farklı kurum ve kuruluşlardaki kalite altyapısını güçlendirmeyi amaçladığını dile getirdi. 

Toplantının ardından TÜRKAK denetçileri, KİTAM personeli ve akreditasyon süreçlerinde görev alan akademisyenler eşliğinde, Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda kapsamın genişletilmesine yönelik denetim gerçekleştirmek üzere KİTAM’a geçti.

KİTAM’da TÜRKAK tarafından akredite edilen ilk alt birim 2022 yılında “Çevre Ölçüm Analiz Birimi” olurken bu sürece 2023 yılında “Mikrobiyoloji Birimi” de dâhil edildi.

2010 yılında  dönemin Kalkınma Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından  projelendirilip 2013 yılında inşaatı tamamlanarak faaliyete başlayan KİTAM’da ileri teknoloji alanları başta olmak üzere öncelikli bilimsel ve teknolojik araştırmaların gerektirdiği altyapı ortamında ihtiyaç duyulan hizmet ve analizler gerçekleştiriliyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected