II. Lisansüstü Hemşirelik Araştırmaları Sempozyumu Başladı
23 Aralık 2021, Perşembe - 14:30
Güncelleme: 23 Aralık 2021, Perşembe - 14:54

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ile Toplumu Güçlendirme Derneğinin iş birliğinde çevrimiçi düzenlenen “II. Lisansüstü Hemşirelik Araştırmaları Sempozyumu”, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın katılımıyla başladı.

Hemşirelik alanında yapılan akademik çalışmaların, güncel gelişmelerin ve deneyimlerin paylaşılacağı, Hemşirelik Bölümü lisansüstü öğrencilerinin bilimsel çalışmalarını sunacağı sempozyuma; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avci, Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Birsen Altay, sempozyum düzenleme kurulu üyeleri, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, mezunlar ve öğrenciler katıldı.

“Lisansüstü çalışmaları nitelik ve nicelik olarak arttırmayı hedefliyoruz”

Sempozyumun içeriği ve süreci hakkında bilgi veren Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Birsen Altay “Sempozyumla ülkemizdeki hemşirelik biliminin gelişimine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Mezunlarımızı bir araya getirerek bilgi ve tecrübelerini paylaşmalarına imkân sunmak amacıyla düzenlediğimiz bu sempozyum, lisansüstü çalışmaları nitelik ve nicelik olarak arttırmayı hedefleyen bilimsel bir etkinliktir. Sempozyumda, hemşirelik alanında bilgi birikimi oluşması ve eğitimcilerin yetişmesi için de birtakım faaliyetler bulunmaktadır. Sunulacak bilimsel nitelikteki lisansüstü çalışmalar, yurtiçi ve yurtdışı platformlara da taşınacaktır.” dedi.

Hemşirelik Bölümü lisansüstü eğitiminin, Türkiye ve OMÜ’deki gelişimine de değinen Doç. Dr. Birsen Altay ” Ülkemizde hemşirelik bölümlerinin lisansüstü programları hızla artıyor. Böylece bu alanda kendi bilimimizi üreterek, uygulamada kendi bilimimizi kullanarak hemşireliği daha profesyonel bir seviyeye getirebiliriz. Bu durum kaliteyi de beraberinde getiriyor. Lisans programında akredite olan Bölümümüzün, lisansüstü eğitimde de akradite olması düşüncesindeyiz.” ifadelerini kullandı.

OMÜ ve diğer üniversitelerden Hemşirelik Bölümü akademisyenlerinin katkı sunacağı sempozyumda, öğrencilerin bilgi ve becerilerinin artmasına yönelik kursların da dâhil edildiğini belirten Doç. Dr. Altay, hakemlerce seçilen lisansüstü öğrencilere ait 60 akademik bildirinin sunulacağını kaydetti.

“Hemşirelik Bölümü lisansüstü ve doktora eğitimini en iyi şekilde devam ettiriyor”

İki gün boyunca devam edecek sempozyumda, bilgi aktarımının en üst düzeyde olacağına inandığını ifade eden Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi de “Lisans programı akredite olan Hemşirelik Bölümü, lisansüstü programda da akredite edilmesi gereken öncelikli alanlardan bir tanesi. Çünkü Hemşirelik Bölümü, lisans eğitimine verdiği önem kadar, lisansüstü eğitime de önem veren bir Bölümümüz. Cerrahi, doğum, çocuk, psikiyatri hemşireliği gibi alanlarda lisansüstü ve doktora eğitimini en iyi şekilde devam ettiriyorlar. Bu sempozyum da bunun bir göstergesi. Bu bağlamda sempozyumun, geçen sene olduğu gibi bu sene de Türkiye’nin hemşirelik lisansüstü eğitimine katkısı olacağını hissediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Sempozyum sektöre ve bilim dünyasına ciddi katkı sağlayacaktır”

Sempozyum programına dâhil edilen atölye çalışmalarının, öğrencilerin doğrudan kendilerini geliştirebilmeleri açısından çok değerli olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise şöyle devam etti “Sağlık sektörünün en ağır yükünü çeken katman olarak görülen hemşirelerin, sağlığımız için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Tecrübe paylaşımı ve sorunların doğrudan bu sempozyumda dile getirilebilmesi, literatüre girecek şekilde metne dökülmesi son derece önemli bir çıkıştır. Mesleki anlamda özgüveninizi arttıracağı gibi sektöre ve bilim dünyasına da ciddi katkı sağlayacaktır. Aksi takdirde hemşirelik gibi önemli bir alan, kendi alanında bilgi üretemez ve bu durumda ciddi bir zafiyet geçirmesi kaçınılmaz olur. Bilgi üretme ve üretilen bilginin sunulması konusunda özel bir çaba ortaya koyulması çok değerlidir ve geleceğe ciddi katkılar sağlayacaktır.”

“Hemşireler sağlık sektörünün sosyolojisini ve psikolojisini de yönetiyor”

Hemşirelerin teknik uygulamalarının yanı sıra sektörün sosyolojisini ve psikolojisini de yönettiğine dikkat çeken Rektör Ünal “Mesleki tecrübelerin ve uygulamaların yeni mezun hemşirelere iyi bir şekilde sunulması gerekiyor. Bu iletişim kanalı açık tutulabilirse çalışanların daha huzurlu bir çalışma ortamı olacağı gibi hasta ve yakınları da daha verimli, daha insan onuruna yakışan hizmet alacaklardır. Son zamanlarda sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetteki artışı görüyoruz. Bu noktada en ağır yük, gerginliğe ve strese neden olan tıkanıkların önünü açabilme potansiyelleri bakımından hemşire arkadaşlarımıza düşüyor.” dedi.

“Öğrencilerimizi lisans döneminde doktora eğitimine yönlendireceğiz”

OMÜ yönetiminin lisans ve lisansüstü eğitime yönelik yaptığı çalışmaları da aktaran Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Önümüzdeki süreçte seçmeli dersleri kategorilendirerek ayırmayı planlıyoruz. Sosyal seçmeli olarak tanımladığımız derslerle öğrencilerimizin sosyal etkinliklere katılmasının önünü açmayı hedefliyoruz. Bunun yanında mesleki yeterliliği güçlendirecek seçmeli dersler ve ihtisas alanı olarak tanımlanacak seçmeli dersler koyacağız. İhtisas alanı seçmeli dersi aracılığıyla, doktora yapabilecek öğrenciyi henüz lisans dönemindeyken yetiştirmeyi hedefliyoruz. Çünkü doktora eğitimini çok önemsiyoruz. Öğrencilerimizin bilim insanı olmayı tercih etmesini sağlamak, onları buna özendirmek istiyoruz. Bu noktada akademisyenlerimizden, öğrencilerindeki potansiyeli fark ederek onlar için uyarıcı olmalarını bekliyoruz. Kısacası genç arkadaşlarımızı, güçlü ve parlak beyinleri bilime yönlendirmemiz gerekiyor.” sözlerine yer verdi.

“Bilimsel değeri olmayan çalışmaların sunulması bilime zarar verir”

Sempozyumda, bilimsel çalışmalarını sunacak lisansüstü öğrencilere başarılar dileyen Rektör Ünal, çalışmaların niteliğinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi “Hiçbir niteliği olmayan metinlerin, bu sempozyum gibi platformlarda sunulması bilime zarar verecektir. Bu nedenle hakemlik yapacak akademisyenlerin, bilimsel değeri olmayan çalışmaların bu tarz akademik ortamlarda paylaşılmasına izin vermemesi gerekiyor. Çünkü bilim, yaşam alanımızın sağlıklı kalmasını mümkün kılan, özellikle biz akademisyenlerin ekosistemidir. Bu ekosisteme zarar verirsek başta biz nefessiz kalırız.”

Azalarak devam eden pandemi sürecindeki insanüstü gayretleri için tüm sağlık çalışanlarına teşekkür eden ve hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Rektör Ünal, bu süreçte ortaya koyduğu iradeyle Türkiye’nin pandemiyi en iyi şekilde yönettiğinin altını çizdi.

Açılış konuşmalarının ardından OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avci’nin moderatörlüğünde, Lokman Hekim Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Belgin Akın  “Randomize Kontrollü Deneylerde Sık Yapılan Hatalar ve Öneriler” konulu sunumuyla sempozyumun ilk oturumunu gerçekleştirdi.

Sempozyum; çeşitli oturum, panel ve kurslarla iki gün boyunca devam edecek.