MENU

IHECON 2024: Yükseköğretimde Uluslararasılaşmanın Geleceği OMÜ’de Konuşuldu
26 Ekim 2024, Cumartesi - 16:21
Güncelleme: 28 Ekim 2024, Pazartesi - 11:08
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yükseköğretimde uluslararasılaşmaya odaklanan “Internationalization in Higher Education Navigating Global Challenges and Opportunities Conference (IHECON 2024)” başlıklı hibrit (hem yüz yüze hem de çevrim içi) konferans düzenlendi.

IHECON 2024 19 ülkeden 26 üniversite ve 5 paydaş kurumun katkıları ile düzenlendi

Yunus Emre Enstitüsü, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çarşamba Belediyesinin sponsorluk katkısı sunduğu konferansa 19 ülkeden 26 üniversite ve 5 kurum paydaş olarak katıldı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde (AKM) ve UZEM Konferans Salonunda 25-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen konferansın paydaşları arasında Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) ile Yunus Emre Enstitüsü (YEE) de yer aldı.

Kanada Alberta Üniversitesinden Prof. Dr. Kimberly Noels ile Boston College’den Emeritus (Emeritus profesörlük unvanı; emeklilik yaşına gelmiş ancak bilgisi, birikimi, uluslararası saygınlığı ve ilişkileriyle daha çok uzun yıllar hem akademisyenlere hem de öğrencilere yol göstermesi bir kazanım olacak hocalara tevdi edilen bir statü) Prof. Dr. Hans de Witt’in açılış konuşmacısı olarak katıldığı konferans, paydaş üniversitelerden de canlı olarak takip edildi. Açılış etkinliğini “3 Keynote Speaker” formatlı oturum takip etti. Konferansta 18 salonda, 22 farklı ülkeden toplamda 70 bildiri sunumu gerçekleşti. Konferans, sunumlar sonrası interaktif (etkileşimli) soru cevap süreci ile devam edildi.

Prof. Dr. Kurşunoğlu: “53 ülkeden 180 üniversite ile iş birliği anlaşmamız var"

Programda konuşan OMÜ Uluslararası İlişkiler Başkanı ve aynı zamanda Konferans Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, OMÜ’nün uluslararasılaşma noktasındaki çalışmaları ve konferansın düzenlenme amacı hakkında bilgiler verdi.

OMÜ’nün 2004 yılında açılan Erasmus Ofisi ile uluslararasılaşma çalışmalarına yöneldiğini ifade eden Kurşunoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Üniversitemiz 2012’den bu yana yapılan çalışmalar sayesinde 53 ülkeden 180 üniversite ile iş birliği anlaşmalarına sahip olup 5 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Ancak küreselleşmiş ve pandemi sonrasında hızla dijitalleşen dünyada tüm bunlar yalnızca ilk adımı ifade etmektedir. Bundan sonra ise nitelikli iş birlikleri için çaba harcamak, uluslararasılaşmanın küresel ve dijital trendlerini yakalamak gerekmektedir. Öte yandan araştırma üniversitesi adaylığına sahip Üniversitemizin hedeflerine ulaşabilmesi için proje tabanlı iş birlikleri ve kurumsal inisiyatifler önem kazanmaktadır. İşte bu nedenle uluslararasılaşmanın farklı coğrafyalardaki yükseköğretimde ulaştığı biçimleri görebilmek ve gelecek haritası çıkarabilmek amacıyla bu konferans düzenlendi. Konferans çağrımıza olumlu yanıt veren üniversitelerin çokluğu, bu alanda küresel bağlamdaki yönelişi göstermektedir.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kurnaz: “Konferans, OMÜ’nün uluslararasılaşmaya verdiği önemin bir göstergesi”

Açılış oturumunda OMÜ adına selamlama konuşmasını ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz yaptı. Farklı ülkelerden OMÜ’ye bizzat gelen ve çevrim içi (online) olarak konferansa katılan tüm katılımcılara teşekkür eden Kurnaz, bu konferansın OMÜ’nün uluslararasılaşmaya verdiği önemin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın da oturumları takip etti

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın’ın da yakından takip ettiği oturumlar, OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) salonlarında fiziksel ve çevrim içi olarak eş zamanlı yürütüldü.

Konferansta ayrıca Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve York Üniversitesinden (Amerika Birleşik Devletleri) Prof. Dr. Qiang Zha da açılış konuşmalarıyla katılımcılara hitap etti.

Konferansta çok sayıda üniversiteden katılımcılar yer aldı

Konferansa gelen katılımcılar arasında; Mutesa Royal Üniversitesi (Uganda) Rektörü Prof. Dr. Vincent Kakembo, Kazakh National Women’s Teacher Training Üniversitesi (Kazakistan) Rektör Yardımcısı Prof. Zakir Jumakulov, Fehmi Agani Üniversitesi (Kosova) Rektör Yardımcısı Nazlı Tyfekci, Sierra Leone Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Süleyman Jabati de yer aldı.

Cumartesi günü devam eden oturumlara ise Prof. Dr. Melahat Bilge Demirkoz (Türkiye Uzay Araştırmaları Enstitüsü Başkanı), Prof. Dewi Yanti Liliana (Politeknik Negeri Jakarta University - Endonezya), Assoc. Prof. Dr. Qiang Zha (York University - Amerika Birleşik Devletleri), Prof. Dr. Mohd Arıffın B. Abu Hassan (Universiti Teknologi Malaysia IRO Başkanı - Malezya),  Prof. Datuk Ir. Ts. Dr. Ahmad Fauzi Bın İsmail (Universiti Teknologi Malaysia Rektörü - Malezya) katıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected