MENU

Hayat Nefesle Başlar: Akciğer Günü Kutlu Olsun
25 Eylül 2018, Salı - 13:46
Güncelleme: 20 Şubat 2020, Perşembe - 22:12

Türk Toraks Derneği (TTD) Orta Karadeniz Şubesi Başkanı ve aynı zamanda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, Dünya Akciğer Günü dolayısıyla bir basın bildirisi yayınladı.

“Dünya Akciğer Günü” vesilesiyle ulusal düzeyde akciğer sağlığını korumak yönünde farkındalığın artmasına katkı sunmayı hedeflediklerini belirten Türk Toraks Derneği (TTD) Orta Karadeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu bu güne dair tebriğini "Sağlıklı hayatlar için sağlıklı nefesler gerekir. Hayat nefesle başlar. 25 Eylül 2018 Dünya Akciğer Günü kutlu olsun.” sözleriyle paylaştı.

Türk Toraks Derneği olarak temel amaçlarının ulusal akciğer sağlığını geliştirmek olduğunu söyleyen Başkan Başoğlu "Bu nedenle bölgesel ve küresel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak konunun öneminin anlaşılmasını, devamında koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesini desteklemekteyiz. Dünya Akciğer Günü vesilesiyle ulusal düzeyde akciğer sağlığını korumak yönünde farkındalığın artmasına katkı sunmayı hedeflemekteyiz.” dedi.

“Türkiye’de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası var”

Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Solunum sistemi hastalıkları, tüm dünyada sıklıkla göz ardı edilen ancak önemli oranda sağlık yüküne yol açan hastalıklardır. Türkiye’de solunum sistemi hastalıklarına bağlı hastane yatışları, bütün hastane yatışlarının yüzde 13’üne tekabül ederken, solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümler ise tüm ölüm nedenleri içerisinde yüzde 11 oranındadır. Dünya çapında üçüncü ölüm nedeni olan ‘kronik obstrüktif akciğer hastalığı’ndan (KOAH) 65 milyon insan muzdariptir ve bu rakamlar giderek artmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olup bunlardan ancak 500 bini kendisinde KOAH olduğunu bilmektedir. KOAH’da erken tanı ve tedavi olanaklarına erişmek için öncelikle toplumda KOAH farkındalığını arttırmak gerekmektedir. Verem ise ne yazık ki halen tüm dünyada en ölümcül bulaşıcı hastalıktır. Her yıl 1,8 milyon kişi verem nedeniyle ölmekte ve yılda 10 milyon kişi vereme yakalanmaktadır. Verem hastalığı yoksullar, göçmenler, madenciler ve riskli ortamlarda çalışan ve yaşayan diğer kişiler yanında tütün ve alkol kullanımı, diyabet, AIDS, bağışıklık sisteminin baskılanması gibi risk faktörlerine sahip kişilerde daha çok görülmektedir.”

“Akciğer kanseri ülkemizde erkeklerde 1. sırada, kadınlarda ise 5. sırada” 

Akciğer kanserinin en ölümcül kanserlerden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Başoğlu devamında “Dünyada yılda 1,6 milyon kişi bu hastalıktan ölmektedir. Akciğer kanseri ülkemizde tüm yaş grupları içerisinde en sık görülen kanser tipi olarak erkeklerde 1. sırada, kadınlarda ise 5. sırada yer almaktadır. Sağlıksız hava solumak, dünya genelinde önemli bir sorundur. Yaklaşık 2 milyar insan, dış ve iç ortamda kirli ve zararlı havayı solumakta, 1 milyar insan tütün dumanına maruz kalmaktadır. Pasif duman maruziyeti de ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır; öyle ki 1964’ten beri sigara içmeyen yaklaşık 2,5 milyon insan, pasif sigara dumanına maruziyet sonucu hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle ölümler, trafik kazası nedeni ile ölümlerden yaklaşık 2 kat fazladır. Türk Toraks Derneği olarak temel amacımız ulusal akciğer sağlığını geliştirmektir. Bu nedenle bölgesel ve küresel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak konunun öneminin anlaşılmasını, devamında koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesini desteklemekteyiz. Dünya Akciğer Günü vesilesiyle ulusal düzeyde akciğer sağlığını korumak yönünde farkındalığın artmasına katkı sunmayı hedeflemekteyiz. Sağlıklı hayatlar için sağlıklı nefesler gerekir. Hayat nefesle başlar. 25 Eylül 2018 Dünya Akciğer Günü kutlu olsun.” sözlerine yer verdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected