MENU

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü, OMÜ’lü Öğrencilerle Buluştu
29 Kasım 2018, Perşembe - 16:32
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 13:43

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) mezun-öğrenci buluşmaları kapsamında; Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ile Coğrafya Bölümü öğrencileri bir araya geldi.

Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salon'da gerçekleşen söyleşiye Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Lisans eğitimini 1988 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümünde, 1998 yılında ise yüksek lisansını Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalında tamamlayan Gümüşhane Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Coğrafya Bölümü öğrencilerine "coğrafya biliminin önemi" hakkındaki tecrübelerini paylaştı.

Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek söyleşiye başlarken OMÜ mensubu olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

Yeni kuşak coğrafyacılarla buluşmasında genç nüfusun önemini vurgulayan Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek "Farsçada genç demek, zengin demektir. Sizler bizlerin zenginliğisiniz. Bir ülke ne kadar genç nüfusa sahipse o kadar zengin bir ülkedir. Her anlamda nitelikli ve donanımlı yetişmeniz bizler ve ülkemiz için çok önemli. Sizlerin kendinizi geliştirmeniz ancak çalışmakla gerçekleşecek. Çalışmak, insani bir özelliktir, erdemdir. Sadece kendiniz için değil, toplum ve insanlığın gelişmesi için çalışmak büyük bir sorumluluktur. Kuşkusuz bütün bilim dalları insanlar ve toplumlara dairdir. Her birinin ayrı ayrı sorumlulukları ve görevi var. Coğrafya bilimi ise mekân bilimidir. Derslerde anlatılır; yeryüzünde öyle iki nokta yoktur ki birbirinin tıpatıp aynısı olsun. İşte bu noktada coğrafya, mekân ve insan arasındaki ilişkileri ele alan bir bilim dalıdır.” dedi.

"Coğrafya dersi nasıl yurt sevgisi kazandırır?"

Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek coğrafya bilmenin önemine değinerek konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Lise eğitiminden itibaren coğrafya dersi verilmektedir. Bu dersin amaçlarından biri yurt sevgisini kazandırmaktır. Biz bu dersi doğru öğrenmiş olsaydık ülkede terör olayı, haksız kazanç, şiddet, trafik kazaları gibi olumsuzluklar yaşamazdık. Coğrafya, yurt sevgisini nasıl kazandırır sorusunun cevabına ilişkin ise şunları söyleyebiliriz; bir yere gitmeyince göremezsiniz, görmeyince tanıyamazsınız. Tanıyamazsanız bilemezsiniz. Bilmediğinizi sevemezsiniz. Sevemezseniz koruyamazsınız. Yurt sevgisi kazandırmanın temel yolu, öğrencilerimize ilkokul çağından itibaren şehirleri gezdirmek ve mekânların bütün özellikleriyle tanıtmaktır. Çünkü insan tanıdığını seviyor, sevdiğini koruyor. En çok koruduklarınız en çok sevdiklerinizdir. En çok sevdikleriniz de en çok tanıdıklarınızdır. Bu insanın tabiatında var."

“Zorunlu arazi tatbikat dersi ilk kez OMÜ’de verilmiştir”

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesinin coğrafya bilimine verdiği önemi ifade eden Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek "Coğrafya biliminin laboratuvarı arazidir. Türkiye’de bulunan üniversitelerde fakülteler bünyesindeki coğrafya bölümlerinde ilk arazi tatbikatlarını, zorunlu ders olarak müfredatına koyan OMÜ'dür. Bu sebeple 1. ve 2. sınıfta öğrendiğiniz teorik bilgileri, gerek doğal ortam özellikleri gerekse beşerî ve ekonomik coğrafi özellikleriyle ilgili tespiti bizzat yerinde yapabiliyorsunuz. Bu bakımdan çok şanslısınız." şeklinde konuştu.

"Coğrafya, ülkelerin güçlerinin en önemli belirleyicisidir"

Ülkelerinin güçlerinin belirleyicisinin coğrafya olduğunu belirten Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, bu disiplinin önemini "Coğrafya hayatla iç içedir. Resim, müzik, tiyatro, mutfak gibi günlük hayatımızla ilgili birçok sanat ve unsurun şekillenmesinde rol oynar. Ülkelerin güçleri ve gelecekleri, coğrafi özelliklerle ilgilidir. Sadece fiziki ortam bilgisi değil, siyasi ortam bilgisi için de coğrafya çok önemlidir. Türkiye’nin küresel güç olma yolunda sahip olduğu coğrafi özellikleri en önemli faktörlerden biridir.”

Rektör Zeybek, sunumunda coğrafi bilgisizliğin nelere sebep olabileceğini verdiği örneklerle öğrencilere aktarırken, yaptığı bir coğrafi alan araştırmasını da bilimsel verilerle öğrencilerle paylaştı. Rektör Zeybek ayrıca, aktif bir heyelan sahasında yer alan binaların ve yanlış yapılan düzenlemelerin sebep olduğu tehlikeleri bilimsel veriler ışığında gözler önüne serdi.

Söyleşi, Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in öğrencilerden gelen soruları cevaplamasıyla devam etti.

Söyleşinin ardından Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı “Mezun-öğrenci buluşmaları kapsamında, coğrafya bilimi alanındaki değerli bilgi ve tecrübelerini bizimle paylaşan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e teşekkürlerimi sunuyorum. Katılan herkes için çok faydalı bir söyleşi olduğunu düşünüyorum." sözlerine yer verdi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı’nın, Gümüşhane Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e plaket takdimiyle söyleşi sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected