MENU

"Ebeler Kadın Haklarının Savunucusudur"
26 Nisan 2019, Cuma - 15:59
Güncelleme: 20 Nisan 2020, Pazartesi - 20:57

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “21-28 Nisan Ulusal Ebelik Haftası ve 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü” etkinlikleri kapsamında “Gelecek Elimizde” adlı panel düzenlendi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğin katılımcıları arasında OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Ünlü Söğüt, OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Şepnem Kayan, Kamu Hastaneleri Hizmet Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Kılınç, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.

“Çok kutsal bir görev yapıyorsunuz”

Açılış konuşmasında OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Ünlü Söğüt, bir bebeği dünyaya getirmenin mutluluğunun paha biçilemez bir duygu olduğunu belirtti. Söğüt “İnsanın yaşama ilk geliş anına şahitlik eden ve en önemli destekçileri olan ebeler, çok kutsal bir görev yapıyorsunuz. Günümüzde kadınlarla ve sağlıkla ilgili alanlarda yapılması gereken çok şey var. Bu anlamda da siz ebelere çok önemli görevler düşüyor.” dedi.

“Ebeler kadın haklarının korunmasında aktif rol almalı”

Panelin başkanlığını yapan OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Başkanı Serap Topatan, Uluslararası Ebelik Konfederasyonunun (ICM) bu yılki ‘Ebeler Kadın Haklarının Savunucusudur’  temasının oldukça değerli olduğunu belirtip kadın haklarının korunmasında ebelerin aktif rol almaları gerektiğini ifade etti.

Yapılan panelde Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Kurul, ‘Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Ebelerin Rolü’ başlık sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Herkesin sağlık hizmetlerinden eşit olarak yararlanabilmesine dikkat çeken Kurul,1960-2003 yıllarında Türkiye’de birinci basamak sağlık hizmetlerinin tarihi gelişimi, aile hekimliğinin ebeler üzerindeki etkileri, birinci basamakta ebelerin görevleri konularında değerlendirmelerde bulundu.

Yüksek oranda sezaryen bir halk sağlığı sorunudur

Dr. Öğr. Üyesi Nuran Mumcu da ‘Sezaryen Oranlarının Azaltılmasında Ebelerin Rol ve Sorumlulukları’ ve ‘Anne Bana Bir Şans Ver Projeleri” konularında bilgiler paylaştı. Yüksek orandan sezaryen doğumun bir halk sağlığı sorunu olduğunu bu nedenle tüm dünyada sezaryen ile olan doğumların aşağıya çekilmesine yönelik çalışmalar olduğunu belirterek sözlerine başlayan Mumcu, sezaryen oranlarındaki artışın nedenleri ve bu artışı engellemek için neler yapılması gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Mesleki bilgilerin paylaşılması çok değerli

Samsun İl Sağlık Müdürlüğünde hemşire olan Şengül Beşirli ise ‘Ebeliğin Güçlendirilmesine Yönelik Politik Yaklaşımlar’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ebeler Haftasında düzenlenen panelde ebeliğin konuşulması ve mesleki bilgilerin paylaşılmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Beşirli, anne çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesinde, doğumda önemli görevleri olan ebeliğin güçlendirilmesine yönelik yaklaşımlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Arş. Gör. Betül Uzun ise ’Ebelik Eğitimi İle Geleceğin Şekillendirilmesi’ konusunda katılımcılara bilgiler aktardı.

X
Secure Login

This login is SSL protected