MENU

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu Çevre Yönetimi ve Güncel Sorunlarını Mercek Altına Aldı
07 Mayıs 2019, Salı - 10:14
Güncelleme: 04 Eylül 2020, Cuma - 12:15

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Samsun Şubesi Öğrenci Komisyonu iş birliğinde düzenlenen konferansla çevre yönetimi ve bu alanda yaşanan sorunlar gündeme taşındı.

“Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Güncel Çevre Yönetimi” başlıklı konferans, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda ilgilileri bir araya getirirken, konferansa konuk konuşmacı olarak TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Baran Bozoğlu katıldı.

Konferansı; Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, Rektör Danışmanı ve aynı zamanda Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülfem Bakan, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Öğrenci Komisyon ve Bölüm Temsilcisi Enes Yiğit, Türkiye ve dünyada yaşanan çevre sorunlarına değinerek “Geleceğin çevre mühendisleri olarak bizlerin görevi; bu sorunlara çevresel ve sürdürülebilir çözümler üreterek dünyamızın geleceğini yeşertmektir. Baş koyduğumuz bu yolda ilk hedefimiz, farklı disiplin anlayışlarıyla ülkemizin ekonomik, politik ve çevresel tüm etkilerini göz önünde bulundurarak Türkiye’ye kalıcı değerler kazandırmaktır. Biz öğrenciler; gerçek hayatta olayların gerçek hızında aktığının, zorlukların bir çırpıda geçmediğinin ve başarıların sabır gerektirdiğinin farkındayız.” diye konuştu. Enes Yiğit, konuşmasını Atatürk’ün “Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizlersiniz. Kendinizin ne kadar mühim ve kıymetli olduğunu bilerek ona göre çalışınız. Gözlerinizden ışıltı, yüreğinizden heyecan hiç eksilmesin” sözleriyle tamamlarken katılımcılara teşekkürlerini sundu.

“Çevre mühendisleri artık hayatın her alanındalar”

Ardından söz alan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk da çevre mühendislerinin artık hayatın her alanında olduğuna dikkat çekerek söyle konuştu: “Çevre mühendisleri laboratuvarlardan su arıtım tesislerine, sağlıklı bir kentin inşasından idaresine kadar sürdürülebilir bir yaşamın her noktasında varlar. Anlayacağınız dünya döndükçe, insanlık var oldukça ve canlılar yaşadıkça bizler bu süreçlere dâhil olacağız. Asla ve asla umutsuzluğa kapılmayacağız çünkü ülkemizin her alanında bizler olacağız. Keza, atığı yönetmeden bir şey yapamıyorsunuz, sağlıklı su olmaksızın hayat olmuyor, temiz havayı koklamaksızın yollarda yürüyemezsiniz. Sahilinize, toprağınıza, yeşilinize sahip çıkmadan bir hayatı sürdüremezsiniz. İşte bizler bu süreçlerin hepsinde rol alacağız. Harika bir toplantı, bundan ötürü Öğrenci Komisyonumuza sonsuz teşekkür ediyorum.”

“Tercih edilen nitelikli çevre mühendisleri yetiştirme hedefindeyiz”

Öğrencilerin eğitim süreçlerinin her aşamasında çeşitli sanayi kuruluşları ve meslek odalarıyla ortak çalışma ve etkinlikler yapmayı sürdürdüklerini vurgulayan Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Gülfem Bakan da “Küreselleşme sürecinde emek yoğun teknolojilerden ileri teknoloji uygulamalarına geçiş çabaları, yoğun bir şekilde ulusal sanayi ve ekonomimizi her boyutuyla etkilemekte. Dolayısıyla mühendislik eğitimi bu yolda önemli bir alan olarak ortaya çıkmakta. Bizler de sürekli gelişim anlayışıyla birlikte çevre bilimi ve teknolojisine katkıda bulunan, sektörde tercih edilen nitelikli çevre mühendisleri yetiştirme hedefindeyiz. Bugün de Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Baran Bozoğlu aramızda. Dolayısıyla her türlü bilimsel ve sosyal platformlarda birlikteliğimizi yürütmeye gayret göstermekteyiz. Sayın Bozoğlu’na şimdiden katılımları ve katkılarından ötürü Üniversitemiz, Fakültemiz ve Bölümümüz adına şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

“Çevreyi, her zaman içinde olduğumuz bir mekân olarak görmek zorundayız”

Son olarak düşüncelerini aktaran Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli ise hayatın, çevreye uyum gösterme çabası olduğuna işaret edip, çevrenin önemini öne çıkarırken konuşmasının devamında “Tabii amacımız; yaşanabilir bir çevrede hayatlarımızı sürdürmek. Çevreyi, her zaman içinde olduğumuz bir mekân olarak görmek zorundayız. Temiz bir denize, ormana yahut ırmağa baktığımızda neler hissediyorsak, yaşadığımız çevreye de sahip çıkarak bu duyguları yaşamalıyız. Bu anlamda bugünkü toplantı çok önemli ve değerli konuğumuz Çevre Mühendisleri Odası Başkanı sayın Baran Bozoğlu, elbette bizleri aydınlatacak ve bizlere farklı bakış açıları kazandıracaktır. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.

“Birçok OMÜ mezunu delege ve yönetici olarak görevde”

Açılış konuşmaları sonrası konferansını veren konuk TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, sunumunun başında OMÜ’nün ve Çevre Mühendisliği Bölümünün önemine değinerek OMÜ mezunu birçok çevre mühendisinin Çevre Mühendisleri Odasında yönetici ve delege olarak görev aldığını, bu mesleğin geleceği ve çevre sorunları adına çaba gösterdiğini söyledi.

“Çevre Kanunu’nda artık çevre mühendisleri var”

Sunumunda mesleki gelişme ve değişmelerden bahseden Bozoğlu, Çevre Mühendisleri Odasının yoğun çabası sonunda Çevre Kanunu’nun değiştiğini ve böylelikle bu Kanun’a artık çevre mühendislerinin girdiğini belirterek “Bu ne anlama geliyor? Artık çevre mühendislerinin, çevre danışmanlık hizmeti yapmak için eğitim, sınav ve belge zorunluluğu olmayacak. Arkadaşlar artık mezun olduğunuzda diplomanızla bu işi yapacaksınız. Hakikaten bu çok önemli gelişme ve çevre mühendisleri için bir dönüm noktasıdır.” dedi.

“Tebliğ yayımlanırsa en az bir çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğu olacak”

Türkiye’deki çevre sorunlarından olan su kirliliği hakkında bazı bilgiler paylaşan Başkan Bozoğlu “Minimum ülkemizin dere ve göllerinin yüzde 75’i kirlenmiş durumda. Maalesef ülkemizdeki atık su arıtma tesislerimiz yeterince çalışmıyor. Bu tesislerden çıkan suyun tekrar kullanılma oranı da sadece yüzde 1. Geri kalanı, dere ve denizlere dökülüyor. Şimdi gündemde Atık Su Arıtma Tesislerinin İşletilmesi Tebliği’nin yayımlanması var. Bunda da Odamızın büyük emeği ve çabası söz konusu. Tebliğ yayımlanırsa bütün atık su arıtma tesislerinin her birinde artık en az bir çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğu olacak. Bu anlamda büyük yatırımların yapılması gerekiyor ve aynı zamanda çevre mühendislerinin istihdam edilmesi de zaruri. Ayrıca şunu da vurgulamalıyım ki Türkiye’de yılda 2.3 milyon ton arıtma çamuru çıkıyor ve bunların yönetimine dair herhangi bir çözüm üretilebilmiş değil.” şeklinde konuştu.

“Eğer genetik bir sebebi yoksa bir hastalığın nedeni çevresel kirliliktir”

Konuşmasında hava kirliliğinden de bahseden Oda Başkanı Bozoğlu, havada bulunan partiküllerin (parçacık) tene ve saçlara zarar verdiğini ve solunum yolu hastalıklarına neden olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler Çevre Mühendisleri Odası olarak hep şunu söylüyoruz: Bir hastalık yaşanıyorsa ve bir doktora ihtiyaç varsa bunun sebebi çevresel kirliliktir yani çevresel kirlilik yoksa hastalık da yoktur, tabii hastalığın genetik bir sebebi yoksa. Dünyada 7 milyon insan hava kirliliğinden hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development – Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü) raporlarına göre yılda 30 bin kişinin yaşamını hava kirliliğinden dolayı yitirdiği tahmin ediliyor. Bizlerin de 2018 Hava Kirliliği Raporu Odamızın web sayfasında var, tamamen bilimsel ve Bakanlığın izleme istasyonları aracılığıyla hazırladığımız bir rapor.”

“Sıfır atık kavramını önemli bir değere, ivmeye ve avantaja çevirmeliyiz”

Konuşmasının devamında “sıfır atık” konusuna odaklanan Başkan Bozoğlu OMÜ’de bu yöndeki çalışmaları takdirle ve memnuniyetle karşıladıklarına işaret ederken “Sıfır atık bizim işimiz, o yüzden sıfır atığı en çok bizim dillendirmemiz lazım. Sıfır atık yeni bir mevzu değil, ‘zero waste’ denilen bir kavram ve birçok ülkede uygulanıyordu. Ülkemizde de önemli farkındalık oluştu sıfır atık hususunda ve bunu da önemli değere, ivmeye ve avantaja çevirmeliyiz. Dolayısıyla da bütün gücümüzle sahipleniyoruz. Tabii bunun bir de ithal atık boyutu var. Türkiye’ye gelen ithal atık miktarı da sürekli artıyor ve bu ithal atık bizim cari açığımızın da yükselmesine neden oluyor. Aynı zamanda ithal atık, bizim kendi atıklarımızın değersizleşmesini beraberinde getiriyor. Zira geri dönüşüm firmaları ‘nasıl olsa dışarıdan hazır geliyor’ düşüncesiyle atıkları toplamak istemiyor. Bu durumun, bizim sektörümüze de yani istihdam ve çevre eğitimi anlamında da olumsuz yansımaları oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Konferans sonunda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli ve Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülfem Bakan, katılımı ve paylaştığı değerli bilgiler için Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Baran Bozoğlu’na teşekkür ederek fidan sertifikası ile 19 Mayıs’ın 100. yılına ithafen Atatürk heykelini takdim etti.

Etkinlik hatıra fotoğrafı ile sona ererken, Genel Başkan Bozoğlu Samsunspor kaşkolunu boynuna takarak öğrencilerle objektiflere poz verdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected